Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT är lösningen för trångbodda

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

Text Fredrik Adolfsson 2 juni 2016 digit

Megatrenderna är den enormt snabba urbaniseringen, den åldrande befolkningen, hyperglobaliseringen och den accelererande innovationen. Trenderna är något som HP har i bakhuvudet när de skapar nya lösningar och tjänster.
 Vi i Sverige kan ta det bästa från Andrews team och försöka förstå vad våra kunder kan använda den här tekniken till, säger Stefan Bergdahl.

För Andrew Bolwell och Stefan Bergdahls del är det ändå självklart att det inte alltid är tekniken som är viktig, utan det är vad den kan göra med oss. Bolwell försöker flytta tekniken till bakgrunden. Ett exempel är rummen som kan skifta form och storlek, och därmed transformeras till tre rum - eller egentligen vad man vill.
Det pilotas i Storbritannien just nu så det borde inte vara långt innan det kommer till Sverige, säger Andrew Bolwell, och Stefan Bergdahl fyller i:
Om vi ska vara ärliga, varför ringer inte vi och Atea till IKEA för att diskutera det? Det är en typisk lösning som vi borde satsa på.
Att vi kan leva i flera rum i utrymmet av ett känns rimligt för mig när man tittar framåt, avslutar Bolwell. 

Rekommenderad läsning

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

IoTguiden_960x640.jpg

Så blir svenska företag IoT-proffs

15 feb 2017 digit

Forskare vid Umeå universitet har sedan en tid tillbaka arbetat med att ta fram en IoT-guide för företag. Nu är guiden klar och i den har man bland annat identifierat framgångsfaktorerna för en lyckad satsning.