Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Glöm IoT-tekniken och satsa på affären

Iot_Umea_960x640.jpg

Undvik att förblindas av rolig teknik och fokusera på affärsnyttan. Det är nyckeln till en lyckad IoT-lösning enligt forskare vid Umeå universitet.

Internet of things ger företagen helt nya möjligheter att utveckla affärsnyttan. Därför håller forskare vid Umeå universitet på att ta fram en guide för företag med fokus på den affärsmässiga delen av IoT, och även om man precis kommit till analysfasen i arbetet har man redan identifierat flera framgångsfaktorer.

UlrikaWestergren_960x640.jpg

Ulrika H. Westergren, filosofie doktor, studierektor och projektledare vid institutionen för informatik vid Umeå universitet

– Bra IoT-lösningar kommer ur kundnyttan och vad man själv får ut av det. Det är lätt att tappa fokus och stirra sig blind på tekniken, men det gäller att hitta olika sätt att utveckla affärsmodellerna. Tekniken är också viktig, att den är säker, robust och fungerar i olika miljöer, men det är nyttan för kunden och i de egna leden som är viktigast, säger Ulrika H. Westergren, filosofie doktor, studierektor och projektledare för guiden vid Institutionen för informatik, Umeå universitet.

I studien har man granskat ett tjugotal svenska företag i olika storlekar och inom olika branscher för att lära sig av deras resa. Några har kommit långt medan andra visserligen är nyfikna men inte kommit lika långt.

– Det vi ser är att insamlande av data är grunden för IoT och sedan handlar det om att analysera denna så att man kan omvandla det till tjänster. Ta ett företag som Electrolux till exempel. Om de kopplar upp sina tvättmaskiner kan de dels se vad som händer med maskinerna och hur de mår så att de kan erbjuda en högre tillgänglighet för kunderna, dels får de direkttillgång till ett enormt dataunderlag som kan användas för produktutveckling. Dessutom kan de organisera sin servicefunktion så det gör även nytta i de egna leden, säger Ulrika H. Westergren.

Spännande branschöverskridande lösningar

Hon menar att vi i framtiden kommer att se allt fler horisontella affärslösningar, och framför allt tvärs över branschgränserna.

– Man kommer att titta på gemensamma lösningar där man använder samma data på olika sätt. Telia Sense är ett bra exempel. Där kopplar man upp bilen för att kunna läsa av data om bland annat körstil och har i ett första led knutit till sig försäkringsbolag som Folksam och Bilia. Man kan också tänka sig att det skapas tjänsteerbjudanden från helt andra aktörer med bilen som plattform. Positionsdata kan till exempel både användas till stöldskydd och till ecodrivingtjänster. Det skapas alltså helt nya marknader där det tidigare inte funnits beröringspunkter, säger Ulrika H. Westergren.

Man bygger in allt mer intelligens i sensorerna längst ut.

Ulrika H. Westergren , filosofie doktor, studierektor och projektledare vid Umeå universitet

Idag är det många som samlar in data för att man kan och för att det kan vara bra att ha längre fram men utan att riktigt veta vad man ska göra av den. Där kommer ny teknik att hjälpa till.

– Man bygger in allt mer intelligens längst ut, i sensorerna, för att lättare få relevant data. Istället för att läsa av temperaturmätare var tionde sekund där temperaturen är konstant är det bättre att sensorn själv rapporterar när det är en avvikelse. Det är redan enormt mycket data att samla in.

Med den allt mer uppkopplade världen är det naturligt att diskussionen om integritet och säkerhet följer med.

– När hela vår miljö blir uppkopplad är det mycket data om oss som samlas in och då är det viktigt att diskutera integritetsaspekten. Det vi ser är att gränsen för vad som anses vara okej flyttas framåt hela tiden, frågan är hur långt man kan gå. Där måste man föra en diskussion om hur vi bäst tar tillvara teknikens möjligheter och samtidigt värnar den personliga integriteten och skapar nytta, säger Ulrika H. Westergren.

Tre steg till en lyckad IoT-lösning

  • Se över ditt erbjudande. Du måste ha god kännedom om din egen organisation, teknikutvecklingen och inte minst kundernas verklighet.
  • Hitta nätverkspartner. Bra IoT-lösningar skapar man med andra. Till och med de stora företagen använder sig av nätverkspartner.
  • Förändra din affärsmodell. Baserat på data kan du diversifiera genom att tjänstefiera, men det kräver att du agerar på din data.

21 juni 2016 Uppdaterad 14 mars 2017 Reporter Miguel Guerrero digit

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Workshop960640

Robotar i grupparbete

16 feb 2021 digit

För att robotar ska fungera i en grupp behöver de lära sig att inte upprepa vad andra har sagt och inte heller prata oväsentligheter. Det visar en studie från Umeå universitet.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.