Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flex-it-chefen är framtidens vinnare

Vem har kontrollen över it-inköpen: it-avdelningen eller verksamheten? Det är dags att släppa på kontrollen och göra gemensam sak med affärssidan. 

Text Jörgen Lindqvist 10 juni 2016 ledarskap

Först var det kontrollen över vem som köper in it-lösningarna som försvann. Och vips försvann kontrollen över var informationen lagras. Och snart har du knappt koll på vad som är interna eller externa system längre.

Kraften med molnet, hybridlösningar och konsumentifiering av it är på tok för stark för att du eller någon it-avdelning i världen ska orka stå emot den. It som verksamheten köper är i dag en självklarhet.  Det innebär att it-avdelningen får rikta in sig på de strider som den kan vinna och inte försöka ställa sig mitt i floden och styra om den obändiga it-flodens förlopp.

Jamen, hur ska jag då kunna hantera konsekvenserna av att verksamheten köper in it-lösningar utan någon större kunskap eller analys? Vad händer när molnlösningar förväntas kunna dela information med de system vi driftar själva – kaos och jättebesvärliga integrationer brukar vara resultatet?

Tänk då på att frigjord tid från hantering av hårdvara gör att it-avdelningen kan lägga mer fokus på att optimera de system som man fortfarande driftar själva – och lösa de integrationsproblem som uppstår.

Jag tror det är som med säkerhet där man gett upp perimeterskyddet och insett att det handlar om att skydda informationen och användarna. Det gäller att välkomna lösningar som stödjer affärerna (det får vi anta att de gör eftersom affärssidan har köpt in dem) och sedan hjälpa affärssidan att utveckla affärerna. För att det ska fungera måste man ställa tre grundläggande krav: Data måste hanteras på rätt sätt av tjänsten, integrationen (om den verkligen behövs) med aktuella interna system måste funka och risken för intrång ska vara lägre än om informationen hade lagrats internt. Det räcker.

JörgenLindqvist_960x640.jpg

Jörgen Lindqvist, grundare av contentbyrån Content Analytics och tidigare chefredaktör på Computer Sweden.

För så länge det finns en större förväntan på utveckling från affärssidan än vad it kan leverera och det fortsätter att dyka upp undersökningar som slår fast att it-avdelningar hämmar innovation, den senaste gjord av Arlingtong Research på uppdrag av EMC, så kommer verksamheten att fortsätta köpa, installera och använda olika typer tjänster och molnlösningar.

Möjligen kan du använda dig av molnmäklare som går igenom det finstila i molntjänster och betygsätter dem ur ett säkerhetsperspektiv där din avdelning sedan kan rekommendera och styra användarna mot de tjänster som har en bra teknisk säkerhetsnivå och hanterar data på ett korrekt sätt.

Men längre än så ska du nog inte gå. För den som vägrar vara med i utvecklingen mot en spretig it-tjänsteflora kommer snabbt att akterseglas och se en annan person sitta bakom spakarna på it-avdelningen som digitaliserar affärerna och tar företaget eller organisationen in i framtiden.

Så, släpp lite av kontrollen, men inte på grundläggande säkerhetskrav och integration, och låt tusen nya it-system blomma i molnet så kommer du att bli en hjälte.

Rekommenderad läsning

Komplex omvärld kräver nya ledare

19 maj 2016 ledarskap

gartner.jpg gartner.jpg gartner.jpg

Digitaliseringen skapar en komplex värld som kräver ett nytt förhållningssätt till ledarskap och affärsutveckling. För att navigera i den nya världen har Gartner sammanställt fem paradoxer som hjälper oss att förstå vilka utmaningar som väntar.

Kundens tillit numera CIO:s ansvar

20 maj 2016 ledarskap

mcnab.jpg mcnab.jpg mcnab.jpg

Idag är det omöjligt att skydda verksamheten till hundra procent, därför krävs nya säkerhetsstrategier, säger James McNab, ansvarig för cybersäkerhet på Cisco.

Ledarglädje

19 maj 2016 ledarskap

Mona Ekesryd.jpg Mona Ekesryd.jpg Mona Ekesryd.jpg

De som söker sig till Stadsmissionens it-avdelning drivs av en vilja att göra skillnad för de mest utsatta. Här beskriver it-chefen Mona Ekesryd hur hon ser på ledarskap och kompetensutveckling i ett allt hårdare samhällsklimat.

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

bollwell.jpg bollwell.jpg bollwell.jpg

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

strömme.JPG strömme.JPG strömme.JPG

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

surface hub snip.JPG surface hub snip.JPG surface hub snip.JPG video

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

VarbergsCIO.JPG VarbergsCIO.JPG VarbergsCIO.JPG

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.