Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flex-it-chefen är framtidens vinnare

Vem har kontrollen över it-inköpen: it-avdelningen eller verksamheten? Det är dags att släppa på kontrollen och göra gemensam sak med affärssidan. 

Text Jörgen Lindqvist 10 juni 2016 ledarskap

Först var det kontrollen över vem som köper in it-lösningarna som försvann. Och vips försvann kontrollen över var informationen lagras. Och snart har du knappt koll på vad som är interna eller externa system längre.

Kraften med molnet, hybridlösningar och konsumentifiering av it är på tok för stark för att du eller någon it-avdelning i världen ska orka stå emot den. It som verksamheten köper är i dag en självklarhet.  Det innebär att it-avdelningen får rikta in sig på de strider som den kan vinna och inte försöka ställa sig mitt i floden och styra om den obändiga it-flodens förlopp.

Jamen, hur ska jag då kunna hantera konsekvenserna av att verksamheten köper in it-lösningar utan någon större kunskap eller analys? Vad händer när molnlösningar förväntas kunna dela information med de system vi driftar själva – kaos och jättebesvärliga integrationer brukar vara resultatet?

Tänk då på att frigjord tid från hantering av hårdvara gör att it-avdelningen kan lägga mer fokus på att optimera de system som man fortfarande driftar själva – och lösa de integrationsproblem som uppstår.

Jag tror det är som med säkerhet där man gett upp perimeterskyddet och insett att det handlar om att skydda informationen och användarna. Det gäller att välkomna lösningar som stödjer affärerna (det får vi anta att de gör eftersom affärssidan har köpt in dem) och sedan hjälpa affärssidan att utveckla affärerna. För att det ska fungera måste man ställa tre grundläggande krav: Data måste hanteras på rätt sätt av tjänsten, integrationen (om den verkligen behövs) med aktuella interna system måste funka och risken för intrång ska vara lägre än om informationen hade lagrats internt. Det räcker.

JörgenLindqvist_960x640.jpg

Jörgen Lindqvist, grundare av contentbyrån Content Analytics och tidigare chefredaktör på Computer Sweden.

För så länge det finns en större förväntan på utveckling från affärssidan än vad it kan leverera och det fortsätter att dyka upp undersökningar som slår fast att it-avdelningar hämmar innovation, den senaste gjord av Arlingtong Research på uppdrag av EMC, så kommer verksamheten att fortsätta köpa, installera och använda olika typer tjänster och molnlösningar.

Möjligen kan du använda dig av molnmäklare som går igenom det finstila i molntjänster och betygsätter dem ur ett säkerhetsperspektiv där din avdelning sedan kan rekommendera och styra användarna mot de tjänster som har en bra teknisk säkerhetsnivå och hanterar data på ett korrekt sätt.

Men längre än så ska du nog inte gå. För den som vägrar vara med i utvecklingen mot en spretig it-tjänsteflora kommer snabbt att akterseglas och se en annan person sitta bakom spakarna på it-avdelningen som digitaliserar affärerna och tar företaget eller organisationen in i framtiden.

Så, släpp lite av kontrollen, men inte på grundläggande säkerhetskrav och integration, och låt tusen nya it-system blomma i molnet så kommer du att bli en hjälte.

Rekommenderad läsning

gartner.jpg

Komplex omvärld kräver nya ledare

19 maj 2016 ledarskap

Digitaliseringen skapar en komplex värld som kräver ett nytt förhållningssätt till ledarskap och affärsutveckling. För att navigera i den nya världen har Gartner sammanställt fem paradoxer som hjälper oss att förstå vilka utmaningar som väntar.

mcnab.jpg

Kundens tillit numera CIO:s ansvar

20 maj 2016 ledarskap

Idag är det omöjligt att skydda verksamheten till hundra procent, därför krävs nya säkerhetsstrategier, säger James McNab, ansvarig för cybersäkerhet på Cisco.

Mona Ekesryd.jpg

Ledarglädje

19 maj 2016 ledarskap

De som söker sig till Stadsmissionens it-avdelning drivs av en vilja att göra skillnad för de mest utsatta. Här beskriver it-chefen Mona Ekesryd hur hon ser på ledarskap och kompetensutveckling i ett allt hårdare samhällsklimat.

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

strömme.JPG

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

surface hub snip.JPG
video

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.