Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flex-it-chefen är framtidens vinnare

Vem har kontrollen över it-inköpen: it-avdelningen eller verksamheten? Det är dags att släppa på kontrollen och göra gemensam sak med affärssidan. 

Först var det kontrollen över vem som köper in it-lösningarna som försvann. Och vips försvann kontrollen över var informationen lagras. Och snart har du knappt koll på vad som är interna eller externa system längre.

Kraften med molnet, hybridlösningar och konsumentifiering av it är på tok för stark för att du eller någon it-avdelning i världen ska orka stå emot den. It som verksamheten köper är i dag en självklarhet.  Det innebär att it-avdelningen får rikta in sig på de strider som den kan vinna och inte försöka ställa sig mitt i floden och styra om den obändiga it-flodens förlopp.

Jamen, hur ska jag då kunna hantera konsekvenserna av att verksamheten köper in it-lösningar utan någon större kunskap eller analys? Vad händer när molnlösningar förväntas kunna dela information med de system vi driftar själva – kaos och jättebesvärliga integrationer brukar vara resultatet?

Tänk då på att frigjord tid från hantering av hårdvara gör att it-avdelningen kan lägga mer fokus på att optimera de system som man fortfarande driftar själva – och lösa de integrationsproblem som uppstår.

Jag tror det är som med säkerhet där man gett upp perimeterskyddet och insett att det handlar om att skydda informationen och användarna. Det gäller att välkomna lösningar som stödjer affärerna (det får vi anta att de gör eftersom affärssidan har köpt in dem) och sedan hjälpa affärssidan att utveckla affärerna. För att det ska fungera måste man ställa tre grundläggande krav: Data måste hanteras på rätt sätt av tjänsten, integrationen (om den verkligen behövs) med aktuella interna system måste funka och risken för intrång ska vara lägre än om informationen hade lagrats internt. Det räcker.

JörgenLindqvist_960x640.jpg

Jörgen Lindqvist, grundare av contentbyrån Content Analytics och tidigare chefredaktör på Computer Sweden.

För så länge det finns en större förväntan på utveckling från affärssidan än vad it kan leverera och det fortsätter att dyka upp undersökningar som slår fast att it-avdelningar hämmar innovation, den senaste gjord av Arlingtong Research på uppdrag av EMC, så kommer verksamheten att fortsätta köpa, installera och använda olika typer tjänster och molnlösningar.

Möjligen kan du använda dig av molnmäklare som går igenom det finstila i molntjänster och betygsätter dem ur ett säkerhetsperspektiv där din avdelning sedan kan rekommendera och styra användarna mot de tjänster som har en bra teknisk säkerhetsnivå och hanterar data på ett korrekt sätt.

Men längre än så ska du nog inte gå. För den som vägrar vara med i utvecklingen mot en spretig it-tjänsteflora kommer snabbt att akterseglas och se en annan person sitta bakom spakarna på it-avdelningen som digitaliserar affärerna och tar företaget eller organisationen in i framtiden.

Så, släpp lite av kontrollen, men inte på grundläggande säkerhetskrav och integration, och låt tusen nya it-system blomma i molnet så kommer du att bli en hjälte.

10 juni 2016 Uppdaterad 19 november 2019 Reporter Jörgen Lindqvist ledarskap

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

Cisco Pod Some PUFF
podcast

Cisco med ögon på bollen

10 jun 2020 digit

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.