Flex-it-chefen är framtidens vinnare

Vem har kontrollen över it-inköpen: it-avdelningen eller verksamheten? Det är dags att släppa på kontrollen och göra gemensam sak med affärssidan. 

Först var det kontrollen över vem som köper in it-lösningarna som försvann. Och vips försvann kontrollen över var informationen lagras. Och snart har du knappt koll på vad som är interna eller externa system längre.

Kraften med molnet, hybridlösningar och konsumentifiering av it är på tok för stark för att du eller någon it-avdelning i världen ska orka stå emot den. It som verksamheten köper är i dag en självklarhet.  Det innebär att it-avdelningen får rikta in sig på de strider som den kan vinna och inte försöka ställa sig mitt i floden och styra om den obändiga it-flodens förlopp.

Jamen, hur ska jag då kunna hantera konsekvenserna av att verksamheten köper in it-lösningar utan någon större kunskap eller analys? Vad händer när molnlösningar förväntas kunna dela information med de system vi driftar själva – kaos och jättebesvärliga integrationer brukar vara resultatet?

Tänk då på att frigjord tid från hantering av hårdvara gör att it-avdelningen kan lägga mer fokus på att optimera de system som man fortfarande driftar själva – och lösa de integrationsproblem som uppstår.

Jag tror det är som med säkerhet där man gett upp perimeterskyddet och insett att det handlar om att skydda informationen och användarna. Det gäller att välkomna lösningar som stödjer affärerna (det får vi anta att de gör eftersom affärssidan har köpt in dem) och sedan hjälpa affärssidan att utveckla affärerna. För att det ska fungera måste man ställa tre grundläggande krav: Data måste hanteras på rätt sätt av tjänsten, integrationen (om den verkligen behövs) med aktuella interna system måste funka och risken för intrång ska vara lägre än om informationen hade lagrats internt. Det räcker.

JörgenLindqvist_960x640.jpg

Jörgen Lindqvist, grundare av contentbyrån Content Analytics och tidigare chefredaktör på Computer Sweden.

För så länge det finns en större förväntan på utveckling från affärssidan än vad it kan leverera och det fortsätter att dyka upp undersökningar som slår fast att it-avdelningar hämmar innovation, den senaste gjord av Arlingtong Research på uppdrag av EMC, så kommer verksamheten att fortsätta köpa, installera och använda olika typer tjänster och molnlösningar.

Möjligen kan du använda dig av molnmäklare som går igenom det finstila i molntjänster och betygsätter dem ur ett säkerhetsperspektiv där din avdelning sedan kan rekommendera och styra användarna mot de tjänster som har en bra teknisk säkerhetsnivå och hanterar data på ett korrekt sätt.

Men längre än så ska du nog inte gå. För den som vägrar vara med i utvecklingen mot en spretig it-tjänsteflora kommer snabbt att akterseglas och se en annan person sitta bakom spakarna på it-avdelningen som digitaliserar affärerna och tar företaget eller organisationen in i framtiden.

Så, släpp lite av kontrollen, men inte på grundläggande säkerhetskrav och integration, och låt tusen nya it-system blomma i molnet så kommer du att bli en hjälte.

10 juni 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Jörgen Lindqvistledarskap

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng