"Datacentren måste lämna silorna"

Datacenter_IBM_960x640.jpg

Att låsa in resurser dedicerade till olika funktioner är ett ineffektivt sätt att använda sitt datacenter.

Mycket av datacentrens kapacitet går förlorad på grund av inlåsningen i silorna, men så behöver det inte vara menar Mathias Ölander, specialistsäljare på IBM:

– Många datacenter är underutnyttjade och inte förberedda för de nya tjänsterna och där måste vi titta på hur man ska utnyttja infrastrukturen bättre.

De tre V:na ­– Volume, Velocity och Variety – har länge varit ledord inom data, och inom infrastruktur är det framför allt de två första, volym och hastighet, som det fokuserats på. För att tackla detta är många lösningar byggda som fristående system, så kallade appliances. Det har medfört att många datacenter är underutnyttjade eftersom resurser är inlåsta i silor dedicerade till olika funktioner.

MathiasOlander_960x640.jpg

Mathias Ölander, specialistsäljare, IBM.

– Vi måste hjälpa våra kunder att bli smartare och optimera infrastrukturen för nya workloads som big data och analytics. Forsknings- och utvecklingsenheter inom industrin har ofta högpresterande system och Big Data beter sig likadant. Datacentren ska klara av olika typer av beräkningar och lagring. Ibland kanske kraven är höga men ibland kanske det inte finns några prestandakrav. Det gäller att hitta sätt att till exempel kunna låta datacentret ta hand om kraftig tillväxt av data från användare i form av bilder och filmer och ändå kunna möta kraven på hastighet när det gäller realtidsanalys, säger Mathias Ölander.

Som exempel tar han självkörande bilar där kraven på snabb beräkningsförmåga ställs på sin spets.

– Om en boll kommer ut i gatan måste bilen hinna processa den informationen och komma fram till rätt åtgärder blixtsnabbt, annars går det illa. Det hade inte fungerat med samma infrastruktur som många har idag. Moderna datacenter måste kunna hantera nya och olika typer av situationer.

Undvik it-sprawl

Mathias Ölander vill undvika it-sprawl, att man bara köper in fler och fler servrar som till stor del står outnyttjade i dedicerade silor.

– Datacentren behöver inte alltid växa utan de behöver bli effektivare att hantera den nya workloaden.

I likhet med server- och lagringsvirtualisering kan man idag också frikoppla beräkning från sin applikationsserver. Det betyder att man kan styra stora beräkningar till specialiserade resurser. Med schemaläggningsverktyg som hanterar beräkningarna  kan man använda en samlad resurspool för flera applikationer inom Big Data, analys, HPC med mera. Det går också att knyta ihop flera beräkningsresurser som lokala eller molnbaserade servrar i ett hybridmoln.  

Datalagring

2018 kommer varje person dagligen skapa 6,75 TB data

Källa: IDC på Interop Las Vegas 2015: Cloud and the Network: Driving New Architectures from Datacenter to Access Edge, May 2015

Enligt IBM är 80 procent av all data ostrukturerad och det är allt från vetenskapliga artiklar till tweets. Organisationerna vill dra nytta av datan, men utmaningen är att den växer femton gånger snabbare än traditionell strukturerad data. Det betyder att även om det är lite idag blir det snabbt mycket.

– Att göra om infrastrukturen kanske inte är aktuellt för alla idag, men vad som är relevant för alla är att tänka på sin strategi. Det spelar ingen roll om man är ett industriföretag, startup eller offentlig verksamhet. Igår kanske man höll på med ärendehantering, men imorgon kan det vara internet of things. Då måste man vara redo att tackla utmaningarna, säger Mathias Ölander.

Ta kontroll över din infrastruktur

  1. Undersök vilka system som finns i verksamheten (lokalt driftade och i molnet) och vilka resurser dessa använder.
  2. Ta kontakt med ansvariga för affärsinformation (Business Intelligence) och undersök deras planer.
  3. Bygg en strategi för att tackla tillväxt inom data som inkluderar infrastruktur.

14 juni 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerrerodigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng