Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vägen till molnet i sex enkla steg

Vägen-till-molnet-sex-steg.jpg

När leverantörerna väljer att driva utvecklingen mot molnet måste företagen hänga på. För att lyckas med införandet av en molnbaserad lösning finns det mått och steg att vidta. Det menar lösningsarkitekten Pontus Abrahamsson som dagligen hjälper företag att ta sin verksamhet till molnet.

Den digitala utvecklingen leder allt fler företag till molnbaserade lösningar. Vissa av fri vilja, andra mer eller mindre av tvång när leverantörsstödet går allt mer in i molnet. Det innebär att mognadsgraden hos dem som lägger sin it i molnet varierar. Pontus Abrahamsson, lösningsarkitekt på Atea, menar att ett bra förarbete underlättar införandet.

Utredning omfattningen.

– Många hoppar på utan att ha tänkt efter före, men det är viktigt att veta omfattningen av den planerade molndriften. Vilka avdelningar på företaget är det som ska upp där, vilken typ av information ska hanteras och hur ska den klassificeras? Dessa faktorer påverkar självklart arbetet. Ta till exempel en kommun som vill lägga verksamheten i molnet. Det är en sak att lägga enbart den pedagogiska delen i molnet, något helt annat om man även vill ta in vård och omsorg.

Håll koll på lagar och regler

– Personuppgiftslagen är egentligen inte anpassad för digitaliseringen vi ser nu och därför införs nu GDPR som ställer högre krav på hur man skyddar den personliga integriteten vilket är positivt för både företag och privatpersoner. Den 25 maj 2018 ska Sverige ha infört GDPR som nationell lag och det innebär att man redan nu måste tänka på uppfyllnad i kommande  avtal. Det är en ögonöppnare för företagen som innebär att man tillsätta resurser och budget för att hantera informationssäkerheten. Att inför rätt processer och säkerställa exempelvis skydd, spårbarhet och incidenthantering tar lång tid och det tror jag inte att alla har insett. Man måste bland annat inventera befintliga system som hanterar personuppgifter och se hur de svarar upp mot GDPR.

Uppdatera interna policyer

– Många har fokus på uppfyllnad av externa krav och lagar men det är viktigt att inte glömma bort sina interna styrande dokument. Många företag har gamla policyer som inte är anpassade för moln, mobilitet och digitalisering.

Gör en riskanalys

– I slutändan är det riskanalysen som avgör om det är lämpligt att gå över till molnet eller inte, och ju bättre indata man har i form av vilka krav som ska efterlevas samt informationsklassning, desto bättre blir analysen. Idag går utvecklingen mot att leverantörerna endast erbjuder leverans via molnet, men det måste ändå vara ett medvetet beslut att lägga verksamheten. Man kanske kan lägga nittio procent av funktionaliteten där och behålla tio procent on-premises, men det får riskanalysen visa.

Följ upp riskanalysen

– Gör löpande riskanalyser och kontrollera framför allt att man efterlever de föreslagna åtgärderna över tiden. Världen förändras, man kanske köper upp ett företag eller så ändras marknaden, men man måste ändå uppfylla kraven. Utbildning är mycket viktigt. Ju mer mobila slutanvändaren – personalen – är desto mer ansvar hamnar på individen.

Ha koll på identitetshanteringen

– Se till att du har koll på vilka användare inom företaget som har behörighet och åtkomst till olika tjänster och molntjänster, och hur detta hanteras automatiserat. Med GDPR är det viktigt att det finns en spårbarhet som gör att man kan koppla tillgång till information till identiteter.

23 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Miguel Guerrero digit

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Amazon Facebook Google Loggor

Jobblöfte får kritik

17 aug 2020 digit

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar.