Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vägen till molnet i sex enkla steg

När leverantörerna väljer att driva utvecklingen mot molnet måste företagen hänga på. För att lyckas med införandet av en molnbaserad lösning finns det mått och steg att vidta. Det menar lösningsarkitekten Pontus Abrahamsson som dagligen hjälper företag att ta sin verksamhet till molnet.

Text Miguel Guerrero 23 maj 2016 digit

Vägen-till-molnet-sex-steg.jpg

Den digitala utvecklingen leder allt fler företag till molnbaserade lösningar. Vissa av fri vilja, andra mer eller mindre av tvång när leverantörsstödet går allt mer in i molnet. Det innebär att mognadsgraden hos dem som lägger sin it i molnet varierar. Pontus Abrahamsson, lösningsarkitekt på Atea, menar att ett bra förarbete underlättar införandet.

Utredning omfattningen.

– Många hoppar på utan att ha tänkt efter före, men det är viktigt att veta omfattningen av den planerade molndriften. Vilka avdelningar på företaget är det som ska upp där, vilken typ av information ska hanteras och hur ska den klassificeras? Dessa faktorer påverkar självklart arbetet. Ta till exempel en kommun som vill lägga verksamheten i molnet. Det är en sak att lägga enbart den pedagogiska delen i molnet, något helt annat om man även vill ta in vård och omsorg.

Håll koll på lagar och regler

– Personuppgiftslagen är egentligen inte anpassad för digitaliseringen vi ser nu och därför införs nu GDPR som ställer högre krav på hur man skyddar den personliga integriteten vilket är positivt för både företag och privatpersoner. Den 25 maj 2018 ska Sverige ha infört GDPR som nationell lag och det innebär att man redan nu måste tänka på uppfyllnad i kommande  avtal. Det är en ögonöppnare för företagen som innebär att man tillsätta resurser och budget för att hantera informationssäkerheten. Att inför rätt processer och säkerställa exempelvis skydd, spårbarhet och incidenthantering tar lång tid och det tror jag inte att alla har insett. Man måste bland annat inventera befintliga system som hanterar personuppgifter och se hur de svarar upp mot GDPR.

Uppdatera interna policyer

– Många har fokus på uppfyllnad av externa krav och lagar men det är viktigt att inte glömma bort sina interna styrande dokument. Många företag har gamla policyer som inte är anpassade för moln, mobilitet och digitalisering.

Gör en riskanalys

– I slutändan är det riskanalysen som avgör om det är lämpligt att gå över till molnet eller inte, och ju bättre indata man har i form av vilka krav som ska efterlevas samt informationsklassning, desto bättre blir analysen. Idag går utvecklingen mot att leverantörerna endast erbjuder leverans via molnet, men det måste ändå vara ett medvetet beslut att lägga verksamheten. Man kanske kan lägga nittio procent av funktionaliteten där och behålla tio procent on-premises, men det får riskanalysen visa.

Följ upp riskanalysen

– Gör löpande riskanalyser och kontrollera framför allt att man efterlever de föreslagna åtgärderna över tiden. Världen förändras, man kanske köper upp ett företag eller så ändras marknaden, men man måste ändå uppfylla kraven. Utbildning är mycket viktigt. Ju mer mobila slutanvändaren – personalen – är desto mer ansvar hamnar på individen.

Ha koll på identitetshanteringen

– Se till att du har koll på vilka användare inom företaget som har behörighet och åtkomst till olika tjänster och molntjänster, och hur detta hanteras automatiserat. Med GDPR är det viktigt att det finns en spårbarhet som gör att man kan koppla tillgång till information till identiteter.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

smedjebacken.jpg

Vägvalet

17 maj 2016 digit

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Bilia04.jpg

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilia11.jpg

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

umea_universitet.jpg

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

TheMachineNode_960x640.jpg

Framtidsteknik från HPE

9 jun 2016 digit

En ny version av OneView, många nya plugins och hårdvara som hämtad från framtiden. Det var några av nyheterna som lockade över tiotusen personer till HPE Discover i Las Vegas.

Helsingborg_960x640.jpg

Helsingborgs stadsnät: Vad hände sedan?

22 jun 2016 digit

Ett par år har gått sedan Helsingborg lanserade sitt öppna trådlösa stadsnät för allmänheten och staden har fått mycket uppmärksamhet, även internationellt, för sin modell. På it-avdelningen är man nöjd med starten.

AdobeStock_64180529_Node960_640.jpg

Systemintegratörer får nyckelroll i molnet

2 aug 2016 digit

Hybrida, publika och privata moln blandas med gamla system och i virrvarret kan det vara svårt att navigera rätt. Där får systemintegratörerna en allt viktigare roll.

akademiska hus 960640.jpg
video

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

13 sep 2017 digit

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg

Människan - smartare än tekniken

27 jul 2016 digit

Att dra med fingret över skärmen är en självklar handling för vilket barn som helst idag, men många företag släpper avancerad teknik utan att tänka på den som ska hantera den: människan.