Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Spelad undervisning ger nya intryck

Spel är framtidens verktyg för lärande. Det menar lärare och elever på Knut Hahn-gymnasiet där Minecraft används för att lära ut ämnen som matematik, teknik och programmering.

Text Miguel Guerrero Foto Atea 16 maj 2016 it i skolan

_MG_8395.jpg

Kan en blockvärld bidra till en mer harmonisk utbildningsmiljö där elever både lär sig och ha roligt under tiden? Det tycker i alla fall Gustaf Linderholt, 17 år, som går på Knut Hahn-gymnasiet i Ronneby. Där står Minecraft på schemat i kurser som matematik, teknik och programmering.

– Jag har specialiserat mig på att använda ”command blocks” för att programmera partiklar, som till exempel molnet som regnar och pilarna som skjuts iväg, säger Gustaf medan han demonstrerar hur det ser ut på skärmen.

Av Minecraft har jag lärt mig hur noggrann man måste vara när man programmerar.

Gustaf Linderholt , student

Han läser ingen kurs i programmering, men har ändå valt att sätta sig in i hur det fungerar på egen hand och han vill gärna fortsätta utforska gränserna.

– Förr spelade jag mycket Minecraft med kompisarna, men som ett socialt spel. Nu har jag slutat spela det men använder det för att lära mig. Jag har till exempel lärt mig hur noggrann man måste vara när man programmerar.

För Gustaf är det en självklarhet att kunna använda sig av spel i sin läromiljö.

– Man lär sig mycket mera om man har roligt.

Bakom projektet med att använda Minecraft i undervisningen på Knut Hahn står bland annat Fredrik Johansson som undervisar i programmering, teknik och matematik. Han ser bara fördelar med att implementera spel i elevernas lärande.

– Det är hur fränt som helst. Många lärare är vana vid ett traditionellt arbetssätt där man läser en bok, tar in kunskap och skapar en uppgift kring det. Med Minecraft är det tvärtom, eleverna kan ofta mer än vi så det handlar om förtroende. Ger man dem ansvaret att skapa egna uppgifter tar de ansvaret.

Skollicenser förenklar undervisningen

Vad som gör Minecraft speciellt är den låga inlärningströskeln som gör det möjligt för eleverna att snabbt sätta sig in i spelmekaniken. Fredrik Johansson utesluter inte att andra spel också kan bli aktuella.

– Det finns väl vissa moraliska aspekter på att exempelvis använda sig av Counter-Strike i undervisningen, men spel generellt lär ut många ämnen på en och samma gång. Om man till exempel låter eleverna bygga något tillsammans lär de sig inte bara ämnet utan även hur man organiserar sig, och parallellt med det kan man prata om statsskick.

Microsoft, som äger Minecraft, kommer till sommaren att släppa skollicenser tillsammans med en verktygslåda som gör spelet ännu mera anpassat för skolan.

– Man kommer bland annat att kunna spela in byggen och granska dem, och skulle någon elev rasera vad någon annan byggt upp kan man alltid ladda om världen. Det går också att låsa strukturer för att göra det omöjligt att förstöra något, säger Fredrik Johansson.

Han förstår att spelifieringen av undervisningen kan vara skrämmande för den som inte har en sådan bakgrund, men menar att det finns många sätt att avdramatisera det hela.

– Många är försiktiga. Inte negativa utan försiktiga. Genom att ha workshops och pedagogiska kaféer kan vi visa att det inte är något konstigt. Det positiva med spelen är att det blir en meritokrati på ett bra sätt. När jag spelar mobilspel händer det att jag blir ledd av tolvåringar, och häromdagen baserade jag en lektion på ett Youtube-klipp som en elvaåring lagt upp. Den nya tekniken öppnar dörrar till något helt annat.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity. 

Orm Attack 960640

Allt fler attacker

25 jun 2020 säkerhet

Två tredjedelar av svenska bolag har utsatts för cyberattacker under det senaste året, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det visar en ny undersökning från PwC. För att kunna värja sig krävs bland annat ett större säkerhetsfokus och utbildning redan i grundskolan.

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

Skolpennor Och Annat Skolmaterial Omringar En Ipad

Nästan enligt plan

25 maj 2020 it i skolan

Kommunala huvudmän är bättre på att ta fram digitaliseringsplaner för sina skolor. Men tre av tio, av alla som tagit fram en handlingsplan, har inte följt upp den under det senaste året. Det visar en ny undersökning från Skolverket. 

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.