Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skolan som delar läxor via molnet

ekillaskolan-1.jpg

I Sigtuna kommun satsar Ekillaskolan på digitala verktyg för att hjälpa eleverna att nå kunskapsmålen. Rektor Sara Viljosson använder själv molnlösningar för att dela planering, närvarouppgifter och vissa läxor med föräldrarna.

Den digitala utvecklingen har gett pedagogerna helt nya möjligheter att individanpassa undervisningen och stötta alla elever att nå så långt som möjligt, berättar rektor Sara Viljosson. När hon i våras hörde talas om arbetet med Sigtunaboxen* och kommunens digitala satsning sökte hon jobbet som rektor för Ekillaskolan.

– Sigtunaboxen ger en trygghet och långsiktighet åt skolverksamheten, men också stor frihet då varje skolenhet kan använda de verktyg som finns på ett optimalt sätt, menar Sara Viljosson.

Förstärker lärandet

Grunden i skolans verksamhet är att hjälpa varje elev att nå sina kunskapsmål.
– Tekniken är inte lösningen på allt, men med de fantastiska program och appar som finns har vi tillgång till hjälpmedel som skapar helt nya förutsättningar för lärande, säger Sara Viljosson.

ekillaskolan-2.jpg

Sara Viljosson, rektor på Ekillaskolan.

Som exempel nämner hon att eleverna får sina texter upplästa av programmet Claroread och därmed lättare kan tillgodogöra sig texten. Ett annat exempel är att lärarna har lagt hela sin kursplanering i Microsoft Onenote och på så sätt gett eleverna förutsättningar att arbeta på sin nivå, i sin egen takt.

– Läraren går in i programmet, bedömer elevens arbete och leder det framåt med kommentarer och förslag på förbättringar i realtid. Det ger pedagogerna nya möjligheter att individanpassa undervisningen och stötta alla elever att nå så långt som möjligt.

Gillar att jobba digitalt

Sara Viljosson är med i chatforum på Facebook, twittrar och kommunicerar oftast via molnlösningarna Office 365 och Microsoft Sharepoint istället för mail.

– Jag gillar att jobba digitalt och tycker att det är viktigt att vi lever som vi lär. Office 365 och Sharepoint gör det möjligt att dela dokument och vara transparent, till exempel dela planering, närvarouppgifter och vissa läxor med elevernas föräldrar.

I höstas, när elever från årskurs 7 i Sigtuna började arbeta med surfplattan Surface 3, tog skolorna nästa steg på sin digitala resa.

– Det skapar helt nya förutsättningar att dela dokument och uppgifter mellan elever och lärare och stimulerar samarbete, säger Sara Viljosson.

Positiva resultat inspirerar

Lärarna får hon med sig genom den digitala förändringen med dialog, ett tillåtande klimat och att då och då påminna om att varje steg är ett steg framåt.

– Det är viktigt att man vågar prova nya sätt att jobba. Det kommer självklart att bli fel ibland. Då får vi omvärdera, utvärdera och bygga vidare. Lärare är villiga att göra hur mycket som helst för sina elever. Ser de att kollegorna får resultat med sina digitala verktyg vill de själva testa.

Utvecklar lärare och elever

Sigtunaboxen är en satsning för måluppfyllelse för alla elever i Sigtuna kommun. Fokus ligger på att utveckla lärarnas kompetens så att de kan hjälpa eleverna att träna upp sin förmåga att se sin egen kunskapsutveckling och lärandeprocess. Satsningen innehåller tre delar; bedömning för lärande, informations- och kommunikationsteknik samt språkutvecklande arbetssätt.

23 maj 2016 Uppdaterad 25 maj 2016 Reporter Markus Wilhelmson it i skolan Foto Jimmy Eriksson

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Gult Trafikljus Mot Blå Himmel

Digitala nationella prov försenas

2 mar 2021 säkerhet

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

Studentmössa Mot Himmel

AI bättre än en student

25 feb 2021 digit

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Man Vid Stor Griffeltavla

Bättre lärare med sensorer

8 feb 2021 digit

Sedan snart ett år mäter fyra sensorer hur läraren Christian Svedenkrans rör sig i klassrummet. Att bli medveten om rörelsemönster ger ett pedagogiskt lyft för läraren och kan även förbättra elevernas studieresultat.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.