Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skolan som delar läxor via molnet

I Sigtuna kommun satsar Ekillaskolan på digitala verktyg för att hjälpa eleverna att nå kunskapsmålen. Rektor Sara Viljosson använder själv molnlösningar för att dela planering, närvarouppgifter och vissa läxor med föräldrarna.

Text Markus Wilhelmson Foto Jimmy Eriksson 23 maj 2016 it i skolan

ekillaskolan-1.jpg

Den digitala utvecklingen har gett pedagogerna helt nya möjligheter att individanpassa undervisningen och stötta alla elever att nå så långt som möjligt, berättar rektor Sara Viljosson. När hon i våras hörde talas om arbetet med Sigtunaboxen* och kommunens digitala satsning sökte hon jobbet som rektor för Ekillaskolan.

– Sigtunaboxen ger en trygghet och långsiktighet åt skolverksamheten, men också stor frihet då varje skolenhet kan använda de verktyg som finns på ett optimalt sätt, menar Sara Viljosson.

Förstärker lärandet

Grunden i skolans verksamhet är att hjälpa varje elev att nå sina kunskapsmål.
– Tekniken är inte lösningen på allt, men med de fantastiska program och appar som finns har vi tillgång till hjälpmedel som skapar helt nya förutsättningar för lärande, säger Sara Viljosson.

ekillaskolan-2.jpg

Sara Viljosson, rektor på Ekillaskolan.

Som exempel nämner hon att eleverna får sina texter upplästa av programmet Claroread och därmed lättare kan tillgodogöra sig texten. Ett annat exempel är att lärarna har lagt hela sin kursplanering i Microsoft Onenote och på så sätt gett eleverna förutsättningar att arbeta på sin nivå, i sin egen takt.

– Läraren går in i programmet, bedömer elevens arbete och leder det framåt med kommentarer och förslag på förbättringar i realtid. Det ger pedagogerna nya möjligheter att individanpassa undervisningen och stötta alla elever att nå så långt som möjligt.

Gillar att jobba digitalt

Sara Viljosson är med i chatforum på Facebook, twittrar och kommunicerar oftast via molnlösningarna Office 365 och Microsoft Sharepoint istället för mail.

– Jag gillar att jobba digitalt och tycker att det är viktigt att vi lever som vi lär. Office 365 och Sharepoint gör det möjligt att dela dokument och vara transparent, till exempel dela planering, närvarouppgifter och vissa läxor med elevernas föräldrar.

I höstas, när elever från årskurs 7 i Sigtuna började arbeta med surfplattan Surface 3, tog skolorna nästa steg på sin digitala resa.

– Det skapar helt nya förutsättningar att dela dokument och uppgifter mellan elever och lärare och stimulerar samarbete, säger Sara Viljosson.

Positiva resultat inspirerar

Lärarna får hon med sig genom den digitala förändringen med dialog, ett tillåtande klimat och att då och då påminna om att varje steg är ett steg framåt.

– Det är viktigt att man vågar prova nya sätt att jobba. Det kommer självklart att bli fel ibland. Då får vi omvärdera, utvärdera och bygga vidare. Lärare är villiga att göra hur mycket som helst för sina elever. Ser de att kollegorna får resultat med sina digitala verktyg vill de själva testa.

Utvecklar lärare och elever

Sigtunaboxen är en satsning för måluppfyllelse för alla elever i Sigtuna kommun. Fokus ligger på att utveckla lärarnas kompetens så att de kan hjälpa eleverna att träna upp sin förmåga att se sin egen kunskapsutveckling och lärandeprocess. Satsningen innehåller tre delar; bedömning för lärande, informations- och kommunikationsteknik samt språkutvecklande arbetssätt.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Mumbai1.jpg

Ta tekniken in i klassrummet

16 maj 2016 it i skolan

Dagens svenska klassrum är visserligen ofta tekniktunga, men det är inte synonymt med en tekniktung undervisning. Superpedagogen Srini Swamimathan från Indien tipsar om hur du bäst använder tekniken i ditt klassrum.

_MG_8395.jpg

Spelad undervisning ger nya intryck

16 maj 2016 it i skolan

Kan spel vara framtidens verktyg för lärande? Det tror i alla fall lärare och elever på Knut Hahn-gymnasiet där Minecraft används för att lära ut ämnen som matematik, teknik och programmering.

3618887-siblings-on-the-floor-using-tablet.jpg

Ny metod fångar upp dyslexi på tidigt stadium

16 maj 2016 it i skolan

Att hitta barn med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi har länge varit en lång process som krävt mycket tid och en subjektiv bedömning av en pedagog. Nu finns en ny metod utvecklad av företaget Optoplexia som med stor noggrannhet kan hitta barn i riskzonen, och det på någon minut. I grunden handlar det om att registrera ögonrörelser när barnet läser två exempeltexter.

katarina björk.JPG (1)

Katarina Björk - Rodengymnasiets digitala rektor

20 maj 2016 it i skolan

Katarina Björk har varit rektor på Rodengymnasiet i tre och ett halvt år. Under de åren har gymnasiet flugit upp som en skola i digital framkant, bland annat har de fått motta två utmärkelser från Microsoft. 
– Jag är jättestolt. Det beror på att vi skapat en kultur där vi hela tiden vill framåt, säger hon.

Skapa-Apple-ID.jpg

Skapa Apple-ID men utan kontokort

20 maj 2016 it i skolan

Har du problem med att skaffa ett Apple-ID utan att behöva använda ett kontokort? Eller du kanske känner någon som nämnt problematiken? Lugn, det finns tips och trix hur du kan gå tillväga.  

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

FrånIt-kaosTillStruktur_960x640.jpg

Från it-kaos till struktur

22 jun 2016 it i skolan

Med en kommunal it-avdelning plus it-ansvariga på både förvaltning och skolor hade Uppsala kommun svårt att få överblick. Så här gick de från it-kaos till struktur.