Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Riksidrottsförbundet valde trådlöst

Riksidrottsförbundet.jpg

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

Ni bytte nyligen från en fast till en trådlös it-miljö. Varför?

– Det främsta skälet är att vi ville ge medarbetare och besökare den rörelsefrihet som de efterfrågat. Idag kan de enkelt röra sig mellan mötesrum och gästplatser utan att koppla in sig med sladdar. Våra medarbetare har fortfarande fasta arbetsplatser, men de uppskattar den frihet som den nya it-miljön innebär. Valet var också en budgetfråga. I samband med flytten till vårt nya kontor jämförde vi bland annat vad det skulle kosta att dra fram 50 accesspunkter för det trådlösa nätet jämfört med att dra 350-400 fasta anslutningar.Vilka fördelar ser ni med ett molnbaserat nätverk?

– Vi behövde ett nätverk med högre tillgänglighet och bättre stabilitet än tidigare och insåg snabbt att vi inte ville etablera och administrera denna it-miljö själva. Idag är det Atea som sköter planering, support och drift av det trådlösa nätverket vilket frigör tid för mig och mina medarbetare att jobba med andra it-frågor.

Vilka utmaningar har ni stött på längs vägen?

– Vi har planerat och testat den nya it-miljön noga, men det var ändå en utmaning att simulera hur nätet skulle fungera när 400 medarbetare och besökare kom till kontoret. Trots det har allt fungerat nästan smärtfritt. Vi kommer att förstärka nätet med ytterligare accesspunkter på fyra ställen där fler människor rör sig än vad vi räknat med.

Några lärdomar som du vill dela med dig av?

– Vi har en fast infrastruktur i grunden och från den har vi kopplat på det trådlösa nätet där Atea ansvarar för drift, support och underhåll. När vi exempelvis installerar en ny säkerhetslösning för det trådlösa nätet berör den lösningen även det fasta nätet. Det är ett exempel på en fråga som hamnar i ett gränsland: vem ansvarar för frågan när den omfattar båda näten? Ett råd jag vill dela med mig av är att skriva tydliga avtal och att ha en konstruktiv dialog. Det har vi med Atea, vilket känns tryggt.

Tankar om framtiden?

– Det är trådlöst som gäller framöver, det ser jag inte minst på nya produkter som lanseras. Vårt trådlösa nätverk känns framtidssäkrat eftersom vi köper det som tjänst, en levande funktion som löpande uppdateras och moderniseras av Atea. Med det här upplägget kan vi bygga ut och förändra nätet när vi behöver.

24 maj 2016 Uppdaterad 27 augusti 2019 Reporter Ulrika Nybäck digit

Rekommenderad läsning

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Region Blekinge 960640

Blekinges nya skydd

14 sep 2020 säkerhet

Region Blekinge använder sig av ett paraplyverktyg för att övervaka nätverk, göra prestandamätningar och hantera larm och analyser i realtid. Lösningen ska avlasta servicedesk och på sikt även skydda för yttre hot. 

Server Kabel Attack

Nya serverhot

7 sep 2020 säkerhet

Servrar, både egna och molnbaserade, attackeras, utnyttjas och hyrs ut på den svarta marknaden. Dessutom bör säkerhetsteam vara extra uppmärksamma efter tecken på utvinning av kryptovaluta. Det menar Trend Micro i en ny rapport.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

katt-tittar-ut-ur-hål.jpg

Hålen i Tor

23 jan 2020 säkerhet

Två forskare på Karlstad universitet har hittat säkerhetshål i anonymitetsnätverket Tor. Bristerna är åtgärdade på kort sikt och nu forskar de båda på nya, mer långsiktiga typer av skydd. 

eurisedlar som rullas ut jämte varandra.jpg

Klarnas bedrägerimöte

9 dec 2019 säkerhet

Betalningsleverantören Klarna samlar branschen för att diskutera åtgärder mot onlinebedrägerier. MSB, Finansinspektionen och Sveriges storbanker deltar i samtalen. 

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på.