Riksidrottsförbundet valde trådlöst

Riksidrottsförbundet.jpg

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

Ni bytte nyligen från en fast till en trådlös it-miljö. Varför?

– Det främsta skälet är att vi ville ge medarbetare och besökare den rörelsefrihet som de efterfrågat. Idag kan de enkelt röra sig mellan mötesrum och gästplatser utan att koppla in sig med sladdar. Våra medarbetare har fortfarande fasta arbetsplatser, men de uppskattar den frihet som den nya it-miljön innebär. Valet var också en budgetfråga. I samband med flytten till vårt nya kontor jämförde vi bland annat vad det skulle kosta att dra fram 50 accesspunkter för det trådlösa nätet jämfört med att dra 350-400 fasta anslutningar.Vilka fördelar ser ni med ett molnbaserat nätverk?

– Vi behövde ett nätverk med högre tillgänglighet och bättre stabilitet än tidigare och insåg snabbt att vi inte ville etablera och administrera denna it-miljö själva. Idag är det Atea som sköter planering, support och drift av det trådlösa nätverket vilket frigör tid för mig och mina medarbetare att jobba med andra it-frågor.

Vilka utmaningar har ni stött på längs vägen?

– Vi har planerat och testat den nya it-miljön noga, men det var ändå en utmaning att simulera hur nätet skulle fungera när 400 medarbetare och besökare kom till kontoret. Trots det har allt fungerat nästan smärtfritt. Vi kommer att förstärka nätet med ytterligare accesspunkter på fyra ställen där fler människor rör sig än vad vi räknat med.

Några lärdomar som du vill dela med dig av?

– Vi har en fast infrastruktur i grunden och från den har vi kopplat på det trådlösa nätet där Atea ansvarar för drift, support och underhåll. När vi exempelvis installerar en ny säkerhetslösning för det trådlösa nätet berör den lösningen även det fasta nätet. Det är ett exempel på en fråga som hamnar i ett gränsland: vem ansvarar för frågan när den omfattar båda näten? Ett råd jag vill dela med mig av är att skriva tydliga avtal och att ha en konstruktiv dialog. Det har vi med Atea, vilket känns tryggt.

Tankar om framtiden?

– Det är trådlöst som gäller framöver, det ser jag inte minst på nya produkter som lanseras. Vårt trådlösa nätverk känns framtidssäkrat eftersom vi köper det som tjänst, en levande funktion som löpande uppdateras och moderniseras av Atea. Med det här upplägget kan vi bygga ut och förändra nätet när vi behöver.

24 maj 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Ulrika Nybäckdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng