Recap av årets svenska it-toppmöte

kalle_hultenheim.jpg

Hultenheim menar att det gäller att inte tänka på digitaliseringen som enbart en uppgradering av befintliga system.

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

Bootcamp inleddes onsdagen den 25:e maj och först ut var som vanligt Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea, med sin keynote. Den röda tråden i hans tal var att digitaliseringståget går nu. 
 Alla måste kliva på tåget för det åker nu. För vissa innebär det att kliva på det planerade tåget, för andra gäller det att hoppa på i farten. Några kommer att kliva på fel tåg också, men det kan ändå bli rätt. Vår uppgift handlar om att skapa rätt förutsättningar för att göra resan så bra som möjligt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Efter Hultenheim var det dags för HP Labs Andrew Bolwell. Han pratade om megatrenderna som radikalt förändrar spelreglerna för digitaliseringen. Dessa är, enligt Bolwell: den snabba urbaniseringen, den åldrande befolkningen, hyperglobaliseringen och den accelererande innovationen.
 För att ens försöka förstå framtiden måste man inse att dessa kan hjälpa att reda ut vägen, säger han.

Några timmar efter Bolwell - när onsdagen började gå mot kväll - var det dags för Maria Strømme, professor i nanoteknologi. Även hon pratade delvis om den åldrande världsbefolkningen.
 Färre ska försörja fler. Nanoteknik tillsammans med bioteknik gör det möjligt att förnya höftleder, muskler, senor och nervtrådar. Forskare har i tester på människor redan visat att det är möjligt att behandla cancertumörer genom att injicera bollformade guldnanoskal i blodet. Skalen hopar sig där tumörerna finns och läkaren kan med laserljus bränna bort tumören. Skalen kan även fyllas med starka cellgifter för en träffsäker behandling.

Kväll blev till natt, onsdag till torsdag, och det var dags för EICC:s Deborah Albers att inta stora scenen tillsammans med Ateas HR- och marknadsdirektör Magnus Sallbring. Atea har nyligen som första it-infrastrukturbolag i Europa anslutit sig till EICC:s arbete för en mer hållbar leverantörskedja.
 I och med att fler och fler företag gått med under de senaste åren har vi större insyn i hela kedjan.  Det ser bättre ut men det finns fortfarande plats för utveckling.

Innan det var dags för långbord och galej på torsdagskvällen fanns det ännu tid för TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson att äntra scenen. Han pratade om sin uppväxt på landet, Trump, Brexit och självklart en hel del inrikespolitik. Han delade också med sig av en analys inför valet 2018.
 Jag tror att det är i stort sett 50/50 vilka som vinner valet 2018. Jag tror också att Fi kommer in i riksdagen vilket kommer innebära väldigt roliga debatter mellan Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman. Det ser jag redan framemot.

Atea Bootcamp invigs

Peptalk med Cisco och Microsoft

Peptalk med EMC och VMware

Talkshow med gäster

Atea ansluter sig till EICC

30 maj 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonledarskap Foto Jonas Borg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng