Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Office 365 får Scanias hjul att rulla

scania bootcamp

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från on-premises-konton till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

Med över 1 600 försäljnings- och serviceställen globalt är det lätt att förstå utmaningarna med att skapa en bra it-plattform. Lägg sedan till en extremt decentraliserad organisation och utmaningarna ter sig ännu större. Just nu rullar Scania IT ut en lansering av Office 365 med målsättningen att alla användare ska ha det inom ett par år.

 Scania IT är kittet mellan tjänsterna och användarna, och vi vänder oss till alla slutanvändare. Nu fokuserar vi på att funktionaliteten och inte tekniken. Det är en viss skillnad mellan att slänga ut Exchange till slutanvändarna och tillhandahålla en e-posttjänst, säger Per Andersson, Senior Manager på End user services på Scania IT.

Gemensam ansträngning

Avdelningen har flera utmaningar. Man håller på att uppgradera Citrixplattformen, upphandlar Windows 10 tillsammans andra bolag inom koncernen och gör stora satsningar på VDI-lösningar för tung grafik.

 Där vi förut jobbat mer isolerat satsar vi nu på enterprise collaboration. Både affärsenheterna och anställda kräver nya arbetssätt och den gamla metoden med ”one size fits all”-lösningar passar inte längre. Förut löste avdelningen allting själv, men idag måste vi gå armkrok med resten av verksamheten för att lyckas, säger Per Andersson.

På avdelningen finns en vision av att oavsett var i världen man jobbar ska man inte hindras att hitta data man behöver, något som förutsätter bra kommunikationslösning.

 Man måste sluta tänka telefoni och intranät och istället prata social närvaro och arbetsredskap. Användarna vill till exempel ha dropboxliknande funktionalitet. Tjänsterna utgår från oss och sedan handlar det om vrida lite på ratten så att allting fungerar. Om man kan spara fem minuter per dag på enklare användning sparar det 55 miljoner kronor per år om man har 10 000 anställda, säger Per Andersson.

Utrullningen av Office 365 är på väg att sjösättas, men än så länge finns inga av de 40 000 mejlkontona i molnet utan allt är on-premises.

 I slutet av året är tanken att vi ska ha 5 000 konton i molnet, ett halvår senare 15 000 och så vidare. Det blir ett stegvis införande, men inom ett par år ska samtliga användare ha Office 365.

26 maj 2016 Uppdaterad 29 maj 2017 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Atea

Rekommenderad läsning

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Amazon Facebook Google Loggor

Jobblöfte får kritik

17 aug 2020 digit

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Karolinska

Corona förändrade Karolinska

15 jun 2020 digit

När covid-19 kom till Sverige förändrades verkligheten för medarbetarna på Karolinska Universitetssjukhuset. Plötsligt krävdes ett stort antal virtuella mötesrum och it-avdelningen jobbade sju dagar i veckan för att hinna leverera. Pandemin har också gjort läkare och annan vårdpersonal mer mottaglig för ny teknik.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.