Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Office 365 får Scanias hjul att rulla

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från on-premises-konton till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

Text Miguel Guerrero Foto Atea 26 maj 2016 digit

scania bootcamp

Med över 1 600 försäljnings- och serviceställen globalt är det lätt att förstå utmaningarna med att skapa en bra it-plattform. Lägg sedan till en extremt decentraliserad organisation och utmaningarna ter sig ännu större. Just nu rullar Scania IT ut en lansering av Office 365 med målsättningen att alla användare ska ha det inom ett par år.

 Scania IT är kittet mellan tjänsterna och användarna, och vi vänder oss till alla slutanvändare. Nu fokuserar vi på att funktionaliteten och inte tekniken. Det är en viss skillnad mellan att slänga ut Exchange till slutanvändarna och tillhandahålla en e-posttjänst, säger Per Andersson, Senior Manager på End user services på Scania IT.

Gemensam ansträngning

Avdelningen har flera utmaningar. Man håller på att uppgradera Citrixplattformen, upphandlar Windows 10 tillsammans andra bolag inom koncernen och gör stora satsningar på VDI-lösningar för tung grafik.

 Där vi förut jobbat mer isolerat satsar vi nu på enterprise collaboration. Både affärsenheterna och anställda kräver nya arbetssätt och den gamla metoden med ”one size fits all”-lösningar passar inte längre. Förut löste avdelningen allting själv, men idag måste vi gå armkrok med resten av verksamheten för att lyckas, säger Per Andersson.

På avdelningen finns en vision av att oavsett var i världen man jobbar ska man inte hindras att hitta data man behöver, något som förutsätter bra kommunikationslösning.

 Man måste sluta tänka telefoni och intranät och istället prata social närvaro och arbetsredskap. Användarna vill till exempel ha dropboxliknande funktionalitet. Tjänsterna utgår från oss och sedan handlar det om vrida lite på ratten så att allting fungerar. Om man kan spara fem minuter per dag på enklare användning sparar det 55 miljoner kronor per år om man har 10 000 anställda, säger Per Andersson.

Utrullningen av Office 365 är på väg att sjösättas, men än så länge finns inga av de 40 000 mejlkontona i molnet utan allt är on-premises.

 I slutet av året är tanken att vi ska ha 5 000 konton i molnet, ett halvår senare 15 000 och så vidare. Det blir ett stegvis införande, men inom ett par år ska samtliga användare ha Office 365.

Rekommenderad läsning

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

lego.jpg lego.jpg lego.jpg

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

Migrera till office 365

20 maj 2016 digit

microsoft.jpg microsoft.jpg microsoft.jpg

Går du i tankarna att byta till Office 365? Det är många som har gjort bytet den senaste tiden och som fortfarande gör. Och 365 är ju mycket mer än bara en ny version av Office-paketet i molnet. Därför ger vi dig tre tips inför en eventuell migrering.