Office 365 får Scanias hjul att rulla

scania bootcamp

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från on-premises-konton till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

Med över 1 600 försäljnings- och serviceställen globalt är det lätt att förstå utmaningarna med att skapa en bra it-plattform. Lägg sedan till en extremt decentraliserad organisation och utmaningarna ter sig ännu större. Just nu rullar Scania IT ut en lansering av Office 365 med målsättningen att alla användare ska ha det inom ett par år.

 Scania IT är kittet mellan tjänsterna och användarna, och vi vänder oss till alla slutanvändare. Nu fokuserar vi på att funktionaliteten och inte tekniken. Det är en viss skillnad mellan att slänga ut Exchange till slutanvändarna och tillhandahålla en e-posttjänst, säger Per Andersson, Senior Manager på End user services på Scania IT.

Gemensam ansträngning

Avdelningen har flera utmaningar. Man håller på att uppgradera Citrixplattformen, upphandlar Windows 10 tillsammans andra bolag inom koncernen och gör stora satsningar på VDI-lösningar för tung grafik.

 Där vi förut jobbat mer isolerat satsar vi nu på enterprise collaboration. Både affärsenheterna och anställda kräver nya arbetssätt och den gamla metoden med ”one size fits all”-lösningar passar inte längre. Förut löste avdelningen allting själv, men idag måste vi gå armkrok med resten av verksamheten för att lyckas, säger Per Andersson.

På avdelningen finns en vision av att oavsett var i världen man jobbar ska man inte hindras att hitta data man behöver, något som förutsätter bra kommunikationslösning.

 Man måste sluta tänka telefoni och intranät och istället prata social närvaro och arbetsredskap. Användarna vill till exempel ha dropboxliknande funktionalitet. Tjänsterna utgår från oss och sedan handlar det om vrida lite på ratten så att allting fungerar. Om man kan spara fem minuter per dag på enklare användning sparar det 55 miljoner kronor per år om man har 10 000 anställda, säger Per Andersson.

Utrullningen av Office 365 är på väg att sjösättas, men än så länge finns inga av de 40 000 mejlkontona i molnet utan allt är on-premises.

 I slutet av året är tanken att vi ska ha 5 000 konton i molnet, ett halvår senare 15 000 och så vidare. Det blir ett stegvis införande, men inom ett par år ska samtliga användare ha Office 365.

26 maj 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Atea

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng