Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ledarglädje

De som söker sig till Stadsmissionens it-avdelning drivs av en vilja att göra skillnad för de mest utsatta. Här beskriver it-chefen Mona Ekesryd hur hon ser på ledarskap och kompetensutveckling i ett allt hårdare samhällsklimat.

Text Hanna Larsson Foto Kristofer Samuelsson 19 maj 2016 ledarskap

Mona Ekesryd.jpg

Sedan 1853 har Stockholms Stadsmission arbetat för att göra huvudstaden till en mänskligare stad för alla, som det står i stadgarna. Förra året fick organisationen sin första heltids-dedikerade it-chef, Mona Ekesryd, som innan dess var CIO i Haninge kommun.

– Det är ett svårt och hårt samhällsklimat idag, det märker vi i verksamheten. Men organisationen är magisk, det är fantastiskt att alla orkar och jag är jätteglad att jag kan bidra, säger Mona Ekesryd.

Från ad hoc-it till tydlig struktur

När hon kom hit i mars 2014 bestod it-avdelningen av tre medarbetare som löste problem och behov ad hoc. Idag består avdelningen av sju personer, alla med tydliga roller och ansvars-områden. Helpdesk sköts internt, medan drift och nätverk hanteras av externa partners. Infrastrukturen är kartlagd och det finns en långsiktig plan för verksamheten. En löpande utmaning är att se över hela organisationens behov. Stadsmissionen drivs av drygt 700 medarbetare. Verksamheten är uppdelad i Skolstiftelsen som utbildar 2 500 unga och vuxna i Mälardalen samt Föreningen, den sociala verksamheten som stöttar socialt utsatta barn, hemlösa och äldre.

– Vi är som en kommun, fast idéburen, kommenterar Mona Ekesryd.

Partnerskapen är i sin tur en förutsättning för att Stockholms Stadsmission ska ha råd och möjlighet att digitalisera. Tidigare var låga priser främsta kravet vid en upphandling, men nu är det också viktigt att leverantörerna engagerar sig i verksamheten. Ett av partnerföretagen är Atea, som står för produktförsörjningen.

– Vi har många idéer om vad vi vill göra tillsammans inom det sociala området, även om jag ännu inte kan berätta exakt vad, säger Mona Ekesryd.

Stockholms Stadsmission kan inte locka med höga löner, även om lönerna är marknadsmässiga, förklarar Mona Ekesryd. Däremot erbjuds goda möjligheter till utveckling och ett jobb som tjänar ett högre syfte. Meningsfullhet och ständigt lärande är två sätt att attrahera duktiga medarbetare i en bransch med skriande kompetensbrist.

– Många vill ha ett jobb där de bidrar till samhället. Medarbetarna får dessutom hålla kontakt med våra partners som ibland erbjuder kostnadsfria utbildningar. Det ger goda utvecklingsmöjligheter och ett starkt nätverk i branschen, säger Mona Ekesryd.

Utmaningar som motiverar

Att rekrytera är en sak, att ta vara på kompetens en annan. Mona Ekesryd konstaterar att de flesta människor, speciellt yngre, vill utvecklas och behöver nya utmaningar då och då. Själv har hon nyligen bett sina medarbetare på it-supporten att titta på hur it-stödet för Stockholms Stadsmissions nya matbutik ska se ut. Butiken ska sälja utgångna matvaror med 70 procents rabatt till behövande.

– Då är det som om stjärnor tänds i ögonen på dem. Sånt gör mig glad. Att vilja utveckla andra är grunden för allt gott ledarskap, säger Mona Ekesryd.

Hennes talang som ledare har uppskattats både internt och externt. Nyligen utsågs hon till Årets Digitala Ledare 2015 av mässarrangören Easyfairs.

– Förutom äran har det inneburit en del nya kontakter i och utanför branschen. Jag upplever också att it-frågorna fått mer fokus internt på Stadsmissionen.

Utsågs till Årets digitala ledare 2015 av Easyfairs. Från nomineringen: ”Med sitt goda ledarskap och mod att förändra är hon en fantastisk förebild i ett digitalt landskap”.

Rekommenderad läsning

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

surface hub snip.JPG
video

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.

strömme.JPG

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

JörgenLindqvist_960x640.jpg

Flex-it-chefen är framtidens vinnare

10 jun 2016 ledarskap

Vem har kontrollen över it-inköpen: it-avdelningen eller verksamheten? Det är dags att släppa på kontrollen och göra gemensam sak med affärssidan.

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

asal4.jpg

"Vi är inte fast i 50-talet"

10 jun 2016 ledarskap

Nätverkande och självförtroende var på agendan när IAMCP och nätverket Women in Technology anordnade ett event för it-kvinnor i Microsofts lokaler i Akalla utanför Stockholm.  
– Tro på er själva, förstärk era styrkor, säger Asal Hasselberg, Microsoft.

CatrinDitz_960x640.jpg

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Frank2_960x640.jpg

Frank Anderssons nya affärsprojekt

17 jun 2016 ledarskap

Frank Andersson gillar att jobba under press och att skapa affärer. Under Atea Bootcamp talade Frank bland annat om sina nya, egenutvecklade casinospel.