Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ledarglädje

Mona Ekesryd.jpg

De som söker sig till Stadsmissionens it-avdelning drivs av en vilja att göra skillnad för de mest utsatta. Här beskriver it-chefen Mona Ekesryd hur hon ser på ledarskap och kompetensutveckling i ett allt hårdare samhällsklimat.

Sedan 1853 har Stockholms Stadsmission arbetat för att göra huvudstaden till en mänskligare stad för alla, som det står i stadgarna. Förra året fick organisationen sin första heltids-dedikerade it-chef, Mona Ekesryd, som innan dess var CIO i Haninge kommun.

– Det är ett svårt och hårt samhällsklimat idag, det märker vi i verksamheten. Men organisationen är magisk, det är fantastiskt att alla orkar och jag är jätteglad att jag kan bidra, säger Mona Ekesryd.

Från ad hoc-it till tydlig struktur

När hon kom hit i mars 2014 bestod it-avdelningen av tre medarbetare som löste problem och behov ad hoc. Idag består avdelningen av sju personer, alla med tydliga roller och ansvars-områden. Helpdesk sköts internt, medan drift och nätverk hanteras av externa partners. Infrastrukturen är kartlagd och det finns en långsiktig plan för verksamheten. En löpande utmaning är att se över hela organisationens behov. Stadsmissionen drivs av drygt 700 medarbetare. Verksamheten är uppdelad i Skolstiftelsen som utbildar 2 500 unga och vuxna i Mälardalen samt Föreningen, den sociala verksamheten som stöttar socialt utsatta barn, hemlösa och äldre.

– Vi är som en kommun, fast idéburen, kommenterar Mona Ekesryd.

Partnerskapen är i sin tur en förutsättning för att Stockholms Stadsmission ska ha råd och möjlighet att digitalisera. Tidigare var låga priser främsta kravet vid en upphandling, men nu är det också viktigt att leverantörerna engagerar sig i verksamheten. Ett av partnerföretagen är Atea, som står för produktförsörjningen.

– Vi har många idéer om vad vi vill göra tillsammans inom det sociala området, även om jag ännu inte kan berätta exakt vad, säger Mona Ekesryd.

Stockholms Stadsmission kan inte locka med höga löner, även om lönerna är marknadsmässiga, förklarar Mona Ekesryd. Däremot erbjuds goda möjligheter till utveckling och ett jobb som tjänar ett högre syfte. Meningsfullhet och ständigt lärande är två sätt att attrahera duktiga medarbetare i en bransch med skriande kompetensbrist.

– Många vill ha ett jobb där de bidrar till samhället. Medarbetarna får dessutom hålla kontakt med våra partners som ibland erbjuder kostnadsfria utbildningar. Det ger goda utvecklingsmöjligheter och ett starkt nätverk i branschen, säger Mona Ekesryd.

Utmaningar som motiverar

Att rekrytera är en sak, att ta vara på kompetens en annan. Mona Ekesryd konstaterar att de flesta människor, speciellt yngre, vill utvecklas och behöver nya utmaningar då och då. Själv har hon nyligen bett sina medarbetare på it-supporten att titta på hur it-stödet för Stockholms Stadsmissions nya matbutik ska se ut. Butiken ska sälja utgångna matvaror med 70 procents rabatt till behövande.

– Då är det som om stjärnor tänds i ögonen på dem. Sånt gör mig glad. Att vilja utveckla andra är grunden för allt gott ledarskap, säger Mona Ekesryd.

Hennes talang som ledare har uppskattats både internt och externt. Nyligen utsågs hon till Årets Digitala Ledare 2015 av mässarrangören Easyfairs.

– Förutom äran har det inneburit en del nya kontakter i och utanför branschen. Jag upplever också att it-frågorna fått mer fokus internt på Stadsmissionen.

Utsågs till Årets digitala ledare 2015 av Easyfairs. Från nomineringen: ”Med sitt goda ledarskap och mod att förändra är hon en fantastisk förebild i ett digitalt landskap”.

19 maj 2016 Uppdaterad 19 november 2019 Reporter Hanna Larsson ledarskap Foto Kristofer Samuelsson

Rekommenderad läsning

glad-arbetsgrupp-i-mote.jpg

CIO försummad framgångsfaktor

24 aug 2018 ledarskap

Den digitala strategin blir allt viktigare i ett företags övergripande strategiarbete. Trots detta uppger nästan varannan CIO att de varken är involverade i att utforma eller genomföra den digitala strategin i sin organisation. Samtidigt saknar tre av fyra organisationer en digital strategi, visar en ny undersökning.

mcnab.jpg

Kundens tillit numera CIO:s ansvar

20 maj 2016 ledarskap

Idag är det omöjligt att skydda verksamheten till hundra procent, därför krävs nya säkerhetsstrategier, säger James McNab, ansvarig för cybersäkerhet på Cisco.

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Orm Attack 960640

Allt fler attacker

25 jun 2020 säkerhet

Två tredjedelar av svenska bolag har utsatts för cyberattacker under det senaste året, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det visar en ny undersökning från PwC. För att kunna värja sig krävs bland annat ett större säkerhetsfokus och utbildning redan i grundskolan.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

Cisco Pod Some PUFF
podcast

Cisco med ögon på bollen

10 jun 2020 digit

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.