Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ledarglädje

De som söker sig till Stadsmissionens it-avdelning drivs av en vilja att göra skillnad för de mest utsatta. Här beskriver it-chefen Mona Ekesryd hur hon ser på ledarskap och kompetensutveckling i ett allt hårdare samhällsklimat.

Text Hanna Larsson Foto Kristofer Samuelsson 19 maj 2016 ledarskap

Mona Ekesryd.jpg

Sedan 1853 har Stockholms Stadsmission arbetat för att göra huvudstaden till en mänskligare stad för alla, som det står i stadgarna. Förra året fick organisationen sin första heltids-dedikerade it-chef, Mona Ekesryd, som innan dess var CIO i Haninge kommun.

– Det är ett svårt och hårt samhällsklimat idag, det märker vi i verksamheten. Men organisationen är magisk, det är fantastiskt att alla orkar och jag är jätteglad att jag kan bidra, säger Mona Ekesryd.

Från ad hoc-it till tydlig struktur

När hon kom hit i mars 2014 bestod it-avdelningen av tre medarbetare som löste problem och behov ad hoc. Idag består avdelningen av sju personer, alla med tydliga roller och ansvars-områden. Helpdesk sköts internt, medan drift och nätverk hanteras av externa partners. Infrastrukturen är kartlagd och det finns en långsiktig plan för verksamheten. En löpande utmaning är att se över hela organisationens behov. Stadsmissionen drivs av drygt 700 medarbetare. Verksamheten är uppdelad i Skolstiftelsen som utbildar 2 500 unga och vuxna i Mälardalen samt Föreningen, den sociala verksamheten som stöttar socialt utsatta barn, hemlösa och äldre.

– Vi är som en kommun, fast idéburen, kommenterar Mona Ekesryd.

Partnerskapen är i sin tur en förutsättning för att Stockholms Stadsmission ska ha råd och möjlighet att digitalisera. Tidigare var låga priser främsta kravet vid en upphandling, men nu är det också viktigt att leverantörerna engagerar sig i verksamheten. Ett av partnerföretagen är Atea, som står för produktförsörjningen.

– Vi har många idéer om vad vi vill göra tillsammans inom det sociala området, även om jag ännu inte kan berätta exakt vad, säger Mona Ekesryd.

Stockholms Stadsmission kan inte locka med höga löner, även om lönerna är marknadsmässiga, förklarar Mona Ekesryd. Däremot erbjuds goda möjligheter till utveckling och ett jobb som tjänar ett högre syfte. Meningsfullhet och ständigt lärande är två sätt att attrahera duktiga medarbetare i en bransch med skriande kompetensbrist.

– Många vill ha ett jobb där de bidrar till samhället. Medarbetarna får dessutom hålla kontakt med våra partners som ibland erbjuder kostnadsfria utbildningar. Det ger goda utvecklingsmöjligheter och ett starkt nätverk i branschen, säger Mona Ekesryd.

Utmaningar som motiverar

Att rekrytera är en sak, att ta vara på kompetens en annan. Mona Ekesryd konstaterar att de flesta människor, speciellt yngre, vill utvecklas och behöver nya utmaningar då och då. Själv har hon nyligen bett sina medarbetare på it-supporten att titta på hur it-stödet för Stockholms Stadsmissions nya matbutik ska se ut. Butiken ska sälja utgångna matvaror med 70 procents rabatt till behövande.

– Då är det som om stjärnor tänds i ögonen på dem. Sånt gör mig glad. Att vilja utveckla andra är grunden för allt gott ledarskap, säger Mona Ekesryd.

Hennes talang som ledare har uppskattats både internt och externt. Nyligen utsågs hon till Årets Digitala Ledare 2015 av mässarrangören Easyfairs.

– Förutom äran har det inneburit en del nya kontakter i och utanför branschen. Jag upplever också att it-frågorna fått mer fokus internt på Stadsmissionen.

Utsågs till Årets digitala ledare 2015 av Easyfairs. Från nomineringen: ”Med sitt goda ledarskap och mod att förändra är hon en fantastisk förebild i ett digitalt landskap”.

Rekommenderad läsning

mcnab.jpg

Kundens tillit numera CIO:s ansvar

20 maj 2016 ledarskap

Idag är det omöjligt att skydda verksamheten till hundra procent, därför krävs nya säkerhetsstrategier, säger James McNab, ansvarig för cybersäkerhet på Cisco.

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

glad-arbetsgrupp-i-mote.jpg

CIO försummad framgångsfaktor

24 aug 2018 ledarskap

Den digitala strategin blir allt viktigare i ett företags övergripande strategiarbete. Trots detta uppger nästan varannan CIO att de varken är involverade i att utforma eller genomföra den digitala strategin i sin organisation. Samtidigt saknar tre av fyra organisationer en digital strategi, visar en ny undersökning.

barn hos läkare.jpg

Pluggpengar till politiker

31 aug 2018 ledarskap

Regeringen avsätter 10 miljoner kronor till digital kompetensutveckling för politiker och tjänstemän i ledande position. Satsningen är ett samarbete mellan regeringen och SKL för att öka kompetensen inom verksamhetsutveckling med hjälp av digitala verktyg.

fyra-flygande-containrar.jpg
video

Red Hat gör öppet till standard

12 sep 2018 ledarskap

Från outsider till den som driver utvecklingen har Red Hat gjort en mycket speciell resa under sina 12 år. Vd Johan Fredriksson har varit med från början på ett företag där öppen källkod sitter i väggarna och det är kul varje dag.

flicka stoltserar med en robot.jpg
video

Den nya it-avdelningen

24 sep 2018 ledarskap

I Skellefteå kommun är it-avdelningen en partner till kommunens verksamheter. En av nycklarna till att det fungerar är kommunen har anställt en kvalitetsutvecklare som kan samla in nya idéer från verksamheterna.

designervasa-fran-LV.jpg

Fyra strategier för blockkedjor

27 sep 2018 ledarskap

Nu börjar näringslivet på allvar upptäcka fördelarna med blockkedjor, som snabbhet, transparens och spårbarhet. Ändå bromsas den globala utvecklingen av en utbredd osäkerhet kring regelverk och ekosystem. Det visar en rapport från PwC.

båtar i havet vid marstrand.jpg
video

När väst blir bäst

13 dec 2018 ledarskap

Från stor småstad till liten storstad. Enligt Västsvenska Handelskammaren kommer Göteborgsregionen att växa kraftigt, inte minst tack vare sin position inom industrin. Men för det ska bli verklighet krävs en lyhördhet inför framtidens  möjligheter inom teknik och digitalisering.

haftiga-hus-i-bryssel.jpg

EU:s digitala framtid

29 nov 2018 ledarskap

När EU- och handelsminister Ann Linde träffar sina kollegor i Bryssel den 29 november ska de fatta beslut om bättre villkor för företag som använder digitala plattformar. Men också om innovation som förutsättning för industrins långsiktiga konkurrenskraft.