Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

Text Fredrik Adolfsson 25 maj 2016 ledarskap

bollwell.jpg

Nu är tiden för förändring, menar Andrew Bolwell.

Bolwell föreläste om trenderna som radikalt förändrar spelreglerna för digitaliseringen, de så kallade megatrenderna. De är, enligt Bolwell: den enormt snabba urbaniseringen, den åldrande befolkningen, hyperglobaliseringen och den accelererande innovationen. För att ens försöka förstå framtiden måste man inse att dessa kan hjälpa att reda ut vägen. Fler städer kommer att bli allt större och därmed “tvingas” bli allt smartare.
 Till exempel The Yo! Home är ett hem som transformeras och skapar funktionerna av fem rum i utrymmet av ett. När jag har gäster formeras det på ett rätt, när jag är själv hemma på ett annat. Sådant kommer bli allt vanligare.

Han pratade också om framtiden för att lösa den kommande åldrande befolkningen, vi människor lever längre och föder mindre barn.
 GiraffPlus är en robot som nu testas inom EU. Kombinerat med sensorer i hemmet hjälper den de äldre att kunna stanna inne utan mänsklig hjälp.

Med den accelererande innovationen syftar Bolwell på hypermobilitet, Internet of All Things, smarta maskiner och 3D-transformationen.
 Exempelvis kommer familjen i framtiden kunna se när mamma eller pappa kommer hem, det är trafikstockningar och hen är 15 minuter sen, ja då stängs ugnen av ett slag. Det är Internet of All things det.

Han avslutade med ett antal mantran:
– Digitaliseringen hjälper oss att kunna spendera mer tid med personerna vi älskar, samt att ge oss ett bättre liv. Du måste tro på att du kan förändra världen och försöka föreställa dig din framtid. Nu är tiden för förändring.

Rekommenderad läsning

DSC_0934.jpg

Megatrender formar framtiden

19 sep 2016 ledarskap

Din armbandsklocka beställer medicin, dina kläder förändrar egenskaper efter vädret och du får gitarrlektioner av ett hologram som ser ut som din favoritartist. Genom att analysera de stora trenderna kan vi se framtiden, menar Andrew Bolwell, Chief Disruptor på HP.

Sallbring.jpg

Recap av årets svenska it-toppmöte

30 maj 2016 ledarskap

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

CatrinDitz_960x640.jpg

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Frank2_960x640.jpg

Frank Anderssons nya affärsprojekt

17 jun 2016 ledarskap

Frank Andersson gillar att jobba under press och att skapa affärer. Under Atea Bootcamp talade Frank bland annat om sina nya, egenutvecklade casinospel.

Ikea.jpg

”Innovera eller dö!”

11 jul 2016 ledarskap

Innovation är en grundförutsättning för att dagens företag ska kunna blomstra. Och även om man är ett större företag sitter man inte lugnt i båten, ett exempel är Ikea som måste fortsätta visa innovationskraft för att ligga i framkant. 

speed train .jpg

Få med alla på digitaliseringen

19 aug 2016 ledarskap

Hur får man med sig medarbetarna på den digitala resan som väntar? Inga problem enligt vissa, men på många arbetsplatser kan det vara lättare sagt än gjort. Här kommer tre tips. 

AdobeStock_78688824_960x640.jpg

Öppna data vinstaffär för samhället

24 aug 2016 ledarskap

Ökad demokratisering, effektivisering av verksamheten och möjligheten för innovativa entreprenörer att skapa affärer – öppna data är en framgångsfaktor för kommunerna.