Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

bollwell.jpg

Nu är tiden för förändring, menar Andrew Bolwell.

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

Bolwell föreläste om trenderna som radikalt förändrar spelreglerna för digitaliseringen, de så kallade megatrenderna. De är, enligt Bolwell: den enormt snabba urbaniseringen, den åldrande befolkningen, hyperglobaliseringen och den accelererande innovationen. För att ens försöka förstå framtiden måste man inse att dessa kan hjälpa att reda ut vägen. Fler städer kommer att bli allt större och därmed “tvingas” bli allt smartare.
 Till exempel The Yo! Home är ett hem som transformeras och skapar funktionerna av fem rum i utrymmet av ett. När jag har gäster formeras det på ett rätt, när jag är själv hemma på ett annat. Sådant kommer bli allt vanligare.

Han pratade också om framtiden för att lösa den kommande åldrande befolkningen, vi människor lever längre och föder mindre barn.
 GiraffPlus är en robot som nu testas inom EU. Kombinerat med sensorer i hemmet hjälper den de äldre att kunna stanna inne utan mänsklig hjälp.

Med den accelererande innovationen syftar Bolwell på hypermobilitet, Internet of All Things, smarta maskiner och 3D-transformationen.
 Exempelvis kommer familjen i framtiden kunna se när mamma eller pappa kommer hem, det är trafikstockningar och hen är 15 minuter sen, ja då stängs ugnen av ett slag. Det är Internet of All things det.

Han avslutade med ett antal mantran:
– Digitaliseringen hjälper oss att kunna spendera mer tid med personerna vi älskar, samt att ge oss ett bättre liv. Du måste tro på att du kan förändra världen och försöka föreställa dig din framtid. Nu är tiden för förändring.

25 maj 2016 Uppdaterad 19 november 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Rekommenderad läsning

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

jonas eriksson påväg att blåsa i visselpipan på en fotbollsplan.jpg
video

400 sekundsnabba beslut

15 jun 2018 ledarskap

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.