Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Från vertikalt till horisontellt – så ska sakernas internet bli vardagsmat

yanzi

Proprietära affärsmodeller och krånglig teknik har än så länge satt käppar i hjulen för sakernas internet.
 – Kunder idag vill inte sitta med 37 separata system som inte kommunicerar med varandra, säger Eva Fors, CEO på Yanzi Networks som satsat på horisontella IoT-lösningar.

Internet of Things är orden på allas läppar och marknaden sjuder av förväntan inför den kommande revolutionen. Tillverkande industri, smarta städer, och uppkopplade bilar är bara några av områdena som diskuteras. Samtidigt råder ett affärsmässigt krig om vertikala modeller kontra horisontella sådana. Ett av de svenska företagen som med sina flexibla sensorer satsat på en horisontell plattform är Yanzi Networks.

Sensorlösningar gör det möjligt att tjänstefiera många erbjudanden.

Eva Fors , CEO, Yanzi Networks

– Alla pratar om IoT men jag kan tycka att det påminner lite om när konnektiviteten och internet diskuterades runt 2000. Man har idéer men ser inte riktigt affärslösningarna. Ta till exempel Home Automation, där är vi inte riktigt framme trots att det pratats mycket om det. Däremot finns det en enorm potential för IoT inom många olika områden, inte minst tillverkande industri. Ungefär 55 procent av alla anläggningstillgångar utnyttjas inte på grund av antingen dålig beläggning eller för att man väntar på service. Tänk om man kunde få ett larm innan ett kullager börjar skära och skicka ut någon att åtgärda det proaktivt innan maskinen går sönder., säger Eva Fors, CEO för Yanzi Networks.

Proprietära lösningar ger snabb vinst men dålig bredd

Hon ser många nya affärsmöjligheter för IoT, bland annat tjänster som tidigare varit nästintill omöjliga att genomföra.

– Volvo CE driver till exempel ett projekt med ”mining as a service” där kunden inte behöver investera i egna grävskopor utan kan betala bortforslad fraktmassa per ton. Genom sensorlösningar kan man tjänstifiera många erbjudanden.

IPv6 är den sjätte versionen av internetprotokollet. Den största förändringen mot IPv4 är att det använder en adresslängd på 128 bitar istället för 32, vilket gör att antalet adresser ökar 

Yanzi Networks  egen IoT-lösning består av åtta olika typer av sensorer som skickar data enligt IPv6-standard för enkel uppkoppling mot befintliga system. Data går sedan upp i en molnlösning med ett öppet API för integrering med partnermoln.

– Företag satsar på proprietära lösningar för att de identifierat ett problem och snabbt vill få fram en lösning, men då tänker man inte bredd. Kunderna efterfrågar i allt högre utsträckning lösningar som är horisontella. De vill inte sitta med 37 olika system utan vill ha en integrerad lösning.

Sverige på gång med IoT

Sverige ligger rimligt långt fram i tänket kring IoT, menar Eva Fors.

– Vi är nyfikna, mogna och ser effektiviseringspotentialen. Jag skulle vilja säga att vi redan har fått vårt breakthrough för IoT i Sverige. Vi måste nu ta oss från innovation till projekt, och för oss som leverantörer handlar det om att påvisa resultatet och utbilda kunderna om hur de ska ligga steget före, säger Eva Fors.

– IoT i sig själv är ingen världsförändrare, så det gäller att förstå att data från sensorerna måste användas för någon form av business intelligence, annars förlorar det sin poäng. Idag använder vi mindre än en procent av all data som samlas in. Just prediktionen och att man fattar aktiva beslut baserade på den insamlade datan är viktiga aspekter för att till exempel kunna göra förebyggande underhåll.

Eva Fors

Eva Fors, CEO på Yanzi Networks

Integritet är en viktig aspekt när det gäller hur vi använder sensorer i  vår arbetsmiljö och våra liv. Där är det viktigt att informera om vad sensorerna samlar in och hur data används.

– Det kan finnas en stor oro hos personalen om man plötsligt sätter upp sensorer. Då måste man förklara att de inte är kopplade till personer. Ta till exempel vår decibelmätare. Den registrerar ljudnivå och spelar inte in ljud. Kamerorna som används för footfall counting räknar bara personer som går in och ut, den tar inte bilder på specifika personer. I slutändan handlar det om att göra rätt saker, vilket jag tror att alla tjänar på. Vi vill känna oss behövda och göra meningsfulla uppgifter och där är data från IoT kombinerat med aktiva beslut ett jättebra verktyg.

Eva Fors bästa tips för IoT

  • Arbeta iterativt, sätt upp en mindre pilot att lära av och justera istället för att fastna i oändliga planeringsprojekt.
  • Bygg på öppna standarder för att säkerställa interoperabilitet mellan olika IoT-lösningar.
  • Data är silver – analys är guld. Se till att bygga kraftfulla analyslösningar för att ta tillvara den inhämtade datan från sensorerna.
  • Stora mängder data kräver effektiva säkerhetslösningar. 

16 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Atea

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

ikea-960640.jpg

Så lyckas Ikea digitalt

5 okt 2018 digit

När Ikea ville bli snabbare på att anamma ny teknik så började bolaget arbeta efter Design Thinking och Lean Startup. De två arbetssättet plus ett ständigt mobilförst-tänk har varit lyckosamma drag för möbeljätten.

 

polisen-960640.jpg

Polisens viktigaste vapen

7 jun 2018 digit

För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.

akademiska hus 960640.jpg
video

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

13 sep 2017 digit

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

skog 960640.jpg

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

10 feb 2017 digit

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

Nyfolkjpg.jpg

Red Hat: open source från nörd till industri

18 okt 2016 digit

 

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.