Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Från vertikalt till horisontellt – så ska sakernas internet bli vardagsmat

Proprietära affärsmodeller och krånglig teknik har än så länge satt käppar i hjulen för sakernas internet.
 – Kunder idag vill inte sitta med 37 separata system som inte kommunicerar med varandra, säger Eva Fors, CEO på Yanzi Networks som satsat på horisontella IoT-lösningar.

Text Miguel Guerrero Foto Atea 16 maj 2016 digit

yanzi

Internet of Things är orden på allas läppar och marknaden sjuder av förväntan inför den kommande revolutionen. Tillverkande industri, smarta städer, och uppkopplade bilar är bara några av områdena som diskuteras. Samtidigt råder ett affärsmässigt krig om vertikala modeller kontra horisontella sådana. Ett av de svenska företagen som med sina flexibla sensorer satsat på en horisontell plattform är Yanzi Networks.

Sensorlösningar gör det möjligt att tjänstefiera många erbjudanden.

Eva Fors , CEO, Yanzi Networks

– Alla pratar om IoT men jag kan tycka att det påminner lite om när konnektiviteten och internet diskuterades runt 2000. Man har idéer men ser inte riktigt affärslösningarna. Ta till exempel Home Automation, där är vi inte riktigt framme trots att det pratats mycket om det. Däremot finns det en enorm potential för IoT inom många olika områden, inte minst tillverkande industri. Ungefär 55 procent av alla anläggningstillgångar utnyttjas inte på grund av antingen dålig beläggning eller för att man väntar på service. Tänk om man kunde få ett larm innan ett kullager börjar skära och skicka ut någon att åtgärda det proaktivt innan maskinen går sönder., säger Eva Fors, CEO för Yanzi Networks.

Proprietära lösningar ger snabb vinst men dålig bredd

Hon ser många nya affärsmöjligheter för IoT, bland annat tjänster som tidigare varit nästintill omöjliga att genomföra.

– Volvo CE driver till exempel ett projekt med ”mining as a service” där kunden inte behöver investera i egna grävskopor utan kan betala bortforslad fraktmassa per ton. Genom sensorlösningar kan man tjänstifiera många erbjudanden.

IPv6 är den sjätte versionen av internetprotokollet. Den största förändringen mot IPv4 är att det använder en adresslängd på 128 bitar istället för 32, vilket gör att antalet adresser ökar 

Yanzi Networks  egen IoT-lösning består av åtta olika typer av sensorer som skickar data enligt IPv6-standard för enkel uppkoppling mot befintliga system. Data går sedan upp i en molnlösning med ett öppet API för integrering med partnermoln.

– Företag satsar på proprietära lösningar för att de identifierat ett problem och snabbt vill få fram en lösning, men då tänker man inte bredd. Kunderna efterfrågar i allt högre utsträckning lösningar som är horisontella. De vill inte sitta med 37 olika system utan vill ha en integrerad lösning.

Sverige på gång med IoT

Sverige ligger rimligt långt fram i tänket kring IoT, menar Eva Fors.

– Vi är nyfikna, mogna och ser effektiviseringspotentialen. Jag skulle vilja säga att vi redan har fått vårt breakthrough för IoT i Sverige. Vi måste nu ta oss från innovation till projekt, och för oss som leverantörer handlar det om att påvisa resultatet och utbilda kunderna om hur de ska ligga steget före, säger Eva Fors.

– IoT i sig själv är ingen världsförändrare, så det gäller att förstå att data från sensorerna måste användas för någon form av business intelligence, annars förlorar det sin poäng. Idag använder vi mindre än en procent av all data som samlas in. Just prediktionen och att man fattar aktiva beslut baserade på den insamlade datan är viktiga aspekter för att till exempel kunna göra förebyggande underhåll.

Eva Fors

Eva Fors, CEO på Yanzi Networks

Integritet är en viktig aspekt när det gäller hur vi använder sensorer i  vår arbetsmiljö och våra liv. Där är det viktigt att informera om vad sensorerna samlar in och hur data används.

– Det kan finnas en stor oro hos personalen om man plötsligt sätter upp sensorer. Då måste man förklara att de inte är kopplade till personer. Ta till exempel vår decibelmätare. Den registrerar ljudnivå och spelar inte in ljud. Kamerorna som används för footfall counting räknar bara personer som går in och ut, den tar inte bilder på specifika personer. I slutändan handlar det om att göra rätt saker, vilket jag tror att alla tjänar på. Vi vill känna oss behövda och göra meningsfulla uppgifter och där är data från IoT kombinerat med aktiva beslut ett jättebra verktyg.

Eva Fors bästa tips för IoT

  • Arbeta iterativt, sätt upp en mindre pilot att lära av och justera istället för att fastna i oändliga planeringsprojekt.
  • Bygg på öppna standarder för att säkerställa interoperabilitet mellan olika IoT-lösningar.
  • Data är silver – analys är guld. Se till att bygga kraftfulla analyslösningar för att ta tillvara den inhämtade datan från sensorerna.
  • Stora mängder data kräver effektiva säkerhetslösningar. 

Rekommenderad läsning

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

Migrera till office 365

20 maj 2016 digit

microsoft.jpg microsoft.jpg microsoft.jpg

Går du i tankarna att byta till Office 365? Det är många som har gjort bytet den senaste tiden och som fortfarande gör. Och 365 är ju mycket mer än bara en ny version av Office-paketet i molnet. Därför ger vi dig tre tips inför en eventuell migrering.

Continuum, bu eller bä?

20 maj 2016 digit

microsoft1.jpg microsoft1.jpg microsoft1.jpg

Windows 10 är ett operativsystem som är tänkt att passa alla typer av enheter, även telefoner. För att ett och samma system skall fungera oavsett skärmstorlek, upplösning och enhet så introducerade Microsoft funktionen Continuum för datorer och Continuum for Phone för telefoner. Hur fungerar det?