Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Få koll på lagringen

lagring.jpg

Mängden data fördubblas var artonde månad och hanteringen av den snabbt växande datamängden blir en allt större utmaning. Här förklarar vi hur du kan sortera, slänga och spara värdefull data.

 1. Riktlinjer för ägande
  I alla verksamheter finns data som saknar ägare och någon måste ta ansvar för hur den ska hanteras. Den ansvarige personen, ofta CDO, bör se till att det finns riktlinjer för ägandet. Då blir det också enklare att fatta beslut om vem som ska betala för olika typer av lagring.
 2. Kartlägg lagringsnätet
  För att lagringen ska fungera optimalt är det viktigt att följa upp var i nätverket data finns lagrad. Efter en analys upptäcker många att det finns ledigt utrymme i delar av nätverket. Priset för lagringssystem varierar så därför gäller det att säkerställa att rätt data lagras på rätt plats, till rätt pris, under rätt tid.
 3. Augustieffekten
  När medarbetarna kommer tillbaka från semestern speglas ofta bilder och filmer automatiskt mot den centrala lagringen. Fenomenet kallas augustieffekten och kan handla om 100 gigabyte per anställd. It-avdelningen behöver informera om var data får sparas och även följa upp med program som spårar datalagringen.
 4. Behörighet och säkerhet hänger ihop
  Många verksamheter saknar rutiner för att ta bort behörighet och förhindra åtkomst till data när en medarbetare byter jobb. De flesta dataintrång utförs av någon inom den egna verksamheten. När en obehörig person försöker få tillgång till forskningsdata, journalsystem eller lönedata ska it-avdelningen genast få ett larm.
 5. Föräldralös data
  När en medarbetare lämnar ett uppdrag efterlämnar hon eller han data som inte längre används. Denna typ av data kallas Orphan data. Det är klokt att månadsvis eller kvartalsvis gå igenom data som saknar ägare och kategorisera, arkivera eller radera. Ju längre du väntar, desto svårare blir uppgiften.

Forskningsföretaget IDC genomförde nyligen en studie om digital data som omfattar världens samtliga mätfiler, videofiler, musikfiler etc. I studien uppskattas att mängden tillgängliga data fördubblas var artonde månad. Att inte ha koll på datalagringen är en utmaning för it-säkerheten. Med dagens tillväxttakt behöver alla som inte har en lagringsstrategi snarast skapa en.

20 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Ulrika Nybäck digit Foto Johan Thörnqvist

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Intel Lagring
video
ett samarbete med intel

Lagring når nya höjder

22 dec 2020 digit

Intel har lanserat två nya versioner till sin serie av Intel Optane SSD-minnen. Med de nya enheterna vill bolaget fortsätta öka datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor, vilket ska förenkla vid bland annat distansarbete.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Amazon Facebook Google Loggor

Jobblöfte får kritik

17 aug 2020 digit

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

Kvinna Flexibel Poweredge 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

6 jul 2020 digit

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

massa näthattar på hyllor i affär.jpg
video

Rätt strategi med IBM

27 feb 2020 digit

I takt med att hybrida moln och containerlösningar blir allt vanligare kommer traditionella bolag hinna ikapp sina snabbfotade utmanare. Framöver kommer banker att börja kalla sig för it-bolag med bankverksamhet. Det spår Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.