Digitala hantverkare – de nya it-konsulterna

stefan_fasth.jpg

Stefan Fasth, Chefsarkitekt, Atea

Framtidens it-konsult kanske saknar formell utbildning och har skolats i World of warcraft snarare än traditionella läroinstitut. Istället är det mod, nytänkande, engagemang och konstnärlig talang som betyder mest. Möt de nya digitala hantverkarna!

Är du banbrytande, tekniskt kompetent, kunnig, konstnärlig och brinner för ditt jobb? Gratulerar, då är du eventuellt en av framtidens it-konsulter, eller ”digitala hantverkare” som de också kallas.

– Konsultbranschen, ja alla kunskapsintensiva branscher, håller på att förändras och mycket beror på att all kunskap finns där ute gratis. Uppdrag som att till exempel uppgradera tekniska plattformar var betydligt vanligare för fem år sedan men nu kan kunderna läsa sig till det själva. Det är istället idéerna som blivit viktiga. Hur kan vi dra nytta av tekniska lösningar eller använda dem på nya sätt? Där kommer de digitala hantverkarna in i bilden, säger Stefan Fasth, chefsarkitekt på Atea.

Digitala hantverkare, eller ”digital artisans” dök upp i en rapport av Constellation Research i höstas där ”artisan” blev en akronym för flera egenskaper framtidens konsulter måste ha, däribland engagemang, en konstnärlig ådra och inte minst ett utmanande förhållningssätt. Detta utöver en gedigen teknisk kompetens.

– En konsult som åker ut till kund och googlar en lösning på ett problem begår karriärmässigt självmord. Idag är många konsulter rätt breda men i framtiden behöver de vara ännu mer specialiserade. It har aldrig varit lättare än det är idag, vilket inte innebär att det är lätt, men det kommer bara att bli mer komplext och då behöver man vara mycket kunnig inom sitt område.

Tiden ännu inte mogen för digitala hantverkare

Det är fortfarande för tidigt för de digitala hantverkarna att kliva in för än så länge är branschen för konform, menar Stefan Fasth och anledningen stavas ledarskap. 

– Jag tror att det behöver komma ett gäng företagsledare som Elon Musk och Steve Jobs för att det ska få genomslag. Kollar man på startups finns det ofta människor som passar in i den nya rollen. De är snabba, hungriga eldsjälar som ifrågasätter traditionella mönster. När de går in i nya roller i andra bolag finns det potential för fler digitala hantverkare att kliva fram. Om de finns, jag är inte helt säker på att det finns så många som klarar av alla punkter på listan.

Idag rekryteras många konsulter via etablerade nätverk som Linkedin eller traditionella jobbannonser, men i framtiden kommer de digitala hantverkarna att hittas på helt annat sätt.

– Duktiga människor med rätt egenskaper, som har lätt för att förändras, drar egna slutsatser och vågar ifrågasätta normer och riktlinjer kommer vara lika kvalificerade för en roll som it-arkitekt som någon med lång utbildning.

Digitala hantverkare

Digitala hantverkare är en översättning från engelskans "artisan" som fått bilda akronym:

A= Authentic ”Man måste ha ett riktigt engagemang och brinna för sin sak.”

R= Relevant ”Du måste vara påläst om dina områden.”

T=Transformation-minded  ”Förändring är ett konstant tillstånd numera, och den som inte kan anpassa sig får problem.

I=Intelligent ”Det bör man i och för sig alltid vara.”

S=Speedy ”Med förändringstakten som råder måste man vara snabb.”

A=Artistic ”Allt designas idag, från gränssnitt till backend. En artistisk ådra och fokus på detaljer skapar förtroende.”

N=Non-conformist ”Det går inte att gå i samma upptrampade stigar som konkurrenterna utan man måste våga ifrågasätta riktlinjer och traditionellt tänk.”

16 maj 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerreroledarskap

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng