Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ciscos nät lyfter kommuner

PeterJerhamre.jpg

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

 Alla kommuner står inför mer eller mindre samstämmiga utmaningar. De ska införa surfplattor i skolorna, bli mer effektiva, köpa grön it, vara attraktiva arbetsgivare och ge god information till medborgarna. Där kan it verkligen göra skillnad, säger Peter Jerhamre.

Han tycker att de svenska kommunerna har nått en hög mognadsgrad vad gäller it och ser utmaningarna på rätt sätt.

 De vill använda it på ett smart sätt och bygga nät för framtiden. Många vill införa publika wifi-nät eftersom man ser nyttan av det som en kommunikationskanal både för medborgare och mot turister. Tänk att till exempel presentera en videofilm om en lokal attraktion som turister kan se över det publika nätet vid exempelvis ett busstorg. Det handlar alltså inte om att bli en ISP och konkurrera med bredbandsleverantörer. Ett positivt exempel är Helsingborg som infört öppet nätverk på exempelvis gågator.

Två av de stora diskussionsämnena för kommunerna kring publika nät är juridik och säkerhet. Peter Jerhamre menar att det är stora, viktiga frågor men att problematiken kan lösas.

 Det finns filterfunktioner man kan införa som tillåter access till kända sajter eller så kan man införa begränsningar i tid och bandbredd. Någon form av begränsning bör man nog ha men erfarenheten är att det är väldigt få abuse-ärenden. Man kan också spåra MAC-adresser, men det är egentligen mer intressant för samhällsplanerare att studera flöden för att kunna förbättra stadsplaneringen, säger Peter Jerhamre.

Säkerheten kommer även in i vid införandet av mobila enheter i skolan, där Peter Jerhamre menar att man bör eftersträva samma säkerhet på skolplattorna som de man använder inom vården.

 Idag stödjer även enklare plattor certifikat vilket gör att man kan få en högre säkerhetsnivå. Däremot är det helt orealistiskt att tro att några få personer på en kommunal it-avdelning ska kunna rulla ut 4 000 enheter själva så där måste man säkra provisioneringen i ett riktigt införandeprojekt.

I framtiden ser han att uppkopplade städer kommer att kunna erbjuda många fördelar.

 I LED-armaturer kan man till exempel ha sensorer som mäter pollenhalter och luftföroreningar. De kan också spara energi genom att dimma ner lamporna när de inte används. Man kan också tänka sig sensorer i sopkorgar som kan rapportera när de är fulla eller att man i en kommun- eller stadsapp kan se lediga parkeringsplatser. Det finns hur många möjligheter som helst.

25 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Atea

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.