Ciscos nät lyfter kommuner

PeterJerhamre.jpg

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

 Alla kommuner står inför mer eller mindre samstämmiga utmaningar. De ska införa surfplattor i skolorna, bli mer effektiva, köpa grön it, vara attraktiva arbetsgivare och ge god information till medborgarna. Där kan it verkligen göra skillnad, säger Peter Jerhamre.

Han tycker att de svenska kommunerna har nått en hög mognadsgrad vad gäller it och ser utmaningarna på rätt sätt.

 De vill använda it på ett smart sätt och bygga nät för framtiden. Många vill införa publika wifi-nät eftersom man ser nyttan av det som en kommunikationskanal både för medborgare och mot turister. Tänk att till exempel presentera en videofilm om en lokal attraktion som turister kan se över det publika nätet vid exempelvis ett busstorg. Det handlar alltså inte om att bli en ISP och konkurrera med bredbandsleverantörer. Ett positivt exempel är Helsingborg som infört öppet nätverk på exempelvis gågator.

Två av de stora diskussionsämnena för kommunerna kring publika nät är juridik och säkerhet. Peter Jerhamre menar att det är stora, viktiga frågor men att problematiken kan lösas.

 Det finns filterfunktioner man kan införa som tillåter access till kända sajter eller så kan man införa begränsningar i tid och bandbredd. Någon form av begränsning bör man nog ha men erfarenheten är att det är väldigt få abuse-ärenden. Man kan också spåra MAC-adresser, men det är egentligen mer intressant för samhällsplanerare att studera flöden för att kunna förbättra stadsplaneringen, säger Peter Jerhamre.

Säkerheten kommer även in i vid införandet av mobila enheter i skolan, där Peter Jerhamre menar att man bör eftersträva samma säkerhet på skolplattorna som de man använder inom vården.

 Idag stödjer även enklare plattor certifikat vilket gör att man kan få en högre säkerhetsnivå. Däremot är det helt orealistiskt att tro att några få personer på en kommunal it-avdelning ska kunna rulla ut 4 000 enheter själva så där måste man säkra provisioneringen i ett riktigt införandeprojekt.

I framtiden ser han att uppkopplade städer kommer att kunna erbjuda många fördelar.

 I LED-armaturer kan man till exempel ha sensorer som mäter pollenhalter och luftföroreningar. De kan också spara energi genom att dimma ner lamporna när de inte används. Man kan också tänka sig sensorer i sopkorgar som kan rapportera när de är fulla eller att man i en kommun- eller stadsapp kan se lediga parkeringsplatser. Det finns hur många möjligheter som helst.

25 maj 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Atea

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng