Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ciscos nät lyfter kommuner

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

Text Miguel Guerrero Foto Atea 25 maj 2016 digit

PeterJerhamre.jpg

 Alla kommuner står inför mer eller mindre samstämmiga utmaningar. De ska införa surfplattor i skolorna, bli mer effektiva, köpa grön it, vara attraktiva arbetsgivare och ge god information till medborgarna. Där kan it verkligen göra skillnad, säger Peter Jerhamre.

Han tycker att de svenska kommunerna har nått en hög mognadsgrad vad gäller it och ser utmaningarna på rätt sätt.

 De vill använda it på ett smart sätt och bygga nät för framtiden. Många vill införa publika wifi-nät eftersom man ser nyttan av det som en kommunikationskanal både för medborgare och mot turister. Tänk att till exempel presentera en videofilm om en lokal attraktion som turister kan se över det publika nätet vid exempelvis ett busstorg. Det handlar alltså inte om att bli en ISP och konkurrera med bredbandsleverantörer. Ett positivt exempel är Helsingborg som infört öppet nätverk på exempelvis gågator.

Två av de stora diskussionsämnena för kommunerna kring publika nät är juridik och säkerhet. Peter Jerhamre menar att det är stora, viktiga frågor men att problematiken kan lösas.

 Det finns filterfunktioner man kan införa som tillåter access till kända sajter eller så kan man införa begränsningar i tid och bandbredd. Någon form av begränsning bör man nog ha men erfarenheten är att det är väldigt få abuse-ärenden. Man kan också spåra MAC-adresser, men det är egentligen mer intressant för samhällsplanerare att studera flöden för att kunna förbättra stadsplaneringen, säger Peter Jerhamre.

Säkerheten kommer även in i vid införandet av mobila enheter i skolan, där Peter Jerhamre menar att man bör eftersträva samma säkerhet på skolplattorna som de man använder inom vården.

 Idag stödjer även enklare plattor certifikat vilket gör att man kan få en högre säkerhetsnivå. Däremot är det helt orealistiskt att tro att några få personer på en kommunal it-avdelning ska kunna rulla ut 4 000 enheter själva så där måste man säkra provisioneringen i ett riktigt införandeprojekt.

I framtiden ser han att uppkopplade städer kommer att kunna erbjuda många fördelar.

 I LED-armaturer kan man till exempel ha sensorer som mäter pollenhalter och luftföroreningar. De kan också spara energi genom att dimma ner lamporna när de inte används. Man kan också tänka sig sensorer i sopkorgar som kan rapportera när de är fulla eller att man i en kommun- eller stadsapp kan se lediga parkeringsplatser. Det finns hur många möjligheter som helst.

Rekommenderad läsning

MG_Rex_160322_5688.jpg

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

Riksidrottsförbundet.jpg

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

Cisco Per Samuelsson .jpg video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

jerhamre nytt.jpg video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.
smart-stad-960640.jpg video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

sddefault (1).jpg video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.