Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ciscos nät lyfter kommuner

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

Text Miguel Guerrero Foto Atea 25 maj 2016 digit

PeterJerhamre.jpg

 Alla kommuner står inför mer eller mindre samstämmiga utmaningar. De ska införa surfplattor i skolorna, bli mer effektiva, köpa grön it, vara attraktiva arbetsgivare och ge god information till medborgarna. Där kan it verkligen göra skillnad, säger Peter Jerhamre.

Han tycker att de svenska kommunerna har nått en hög mognadsgrad vad gäller it och ser utmaningarna på rätt sätt.

 De vill använda it på ett smart sätt och bygga nät för framtiden. Många vill införa publika wifi-nät eftersom man ser nyttan av det som en kommunikationskanal både för medborgare och mot turister. Tänk att till exempel presentera en videofilm om en lokal attraktion som turister kan se över det publika nätet vid exempelvis ett busstorg. Det handlar alltså inte om att bli en ISP och konkurrera med bredbandsleverantörer. Ett positivt exempel är Helsingborg som infört öppet nätverk på exempelvis gågator.

Två av de stora diskussionsämnena för kommunerna kring publika nät är juridik och säkerhet. Peter Jerhamre menar att det är stora, viktiga frågor men att problematiken kan lösas.

 Det finns filterfunktioner man kan införa som tillåter access till kända sajter eller så kan man införa begränsningar i tid och bandbredd. Någon form av begränsning bör man nog ha men erfarenheten är att det är väldigt få abuse-ärenden. Man kan också spåra MAC-adresser, men det är egentligen mer intressant för samhällsplanerare att studera flöden för att kunna förbättra stadsplaneringen, säger Peter Jerhamre.

Säkerheten kommer även in i vid införandet av mobila enheter i skolan, där Peter Jerhamre menar att man bör eftersträva samma säkerhet på skolplattorna som de man använder inom vården.

 Idag stödjer även enklare plattor certifikat vilket gör att man kan få en högre säkerhetsnivå. Däremot är det helt orealistiskt att tro att några få personer på en kommunal it-avdelning ska kunna rulla ut 4 000 enheter själva så där måste man säkra provisioneringen i ett riktigt införandeprojekt.

I framtiden ser han att uppkopplade städer kommer att kunna erbjuda många fördelar.

 I LED-armaturer kan man till exempel ha sensorer som mäter pollenhalter och luftföroreningar. De kan också spara energi genom att dimma ner lamporna när de inte används. Man kan också tänka sig sensorer i sopkorgar som kan rapportera när de är fulla eller att man i en kommun- eller stadsapp kan se lediga parkeringsplatser. Det finns hur många möjligheter som helst.

Rekommenderad läsning

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Kvinna Flexibel Poweredge 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

6 jul 2020 digit

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.