Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bilias it-avdelning säljer tjänster

Bilia11.jpg

Bilservice utförs med diagnosverktyg. Alla bilmärken har sina egna diagnossystem och Bilia hanterar åtta märken. – Varje gång vi tar in ett nytt märke blir det tio nya system vilket innebär mycket arbete för it-funktionen, säger Patrick Olsson, utvecklingsansvarig för it på Bilia.

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Bilbranschen står inför en digital revolution och mitt i trafiken finns Nordens största bilåterförsäljare. Bilia har direktkontakt med biltillverkarnas generalagenter och med konsumenterna tack vare sin ledande position inom både service och försäljning.

– Vi har gjort en sårbarhetsanalys och it är absolut verksamhetskritiskt. Alla verksamhetsområden på Bilia är beroende av it, även bilförsäljningen, säger Patrick Olsson, CTO och utvecklingsansvarig för it på Bilia.

Inom Bilia är det bilförsäljningen som genererar de största intäkterna, men det är verkstäderna som skapar vinsterna. För it-avdelningen gäller det att kunna serva alla delar av organisationen.

Bilia växer just nu med uppköp i Sverige och utomlands vilket skapar ett ökat tryck på it-avdelningen.

– Vissa it-system har vi utvecklat själva, till exempel ett bokningssystem för serviceärenden. Vi håller också på att skapa en funktion för service på Volvo, Volvo Connected Services, där bilen själv kan boka tider i vårt system. Viktigast för oss är dock att fokusera på att driftmiljön fungerar för våra drygt 3 000 medarbetare, säger Anders Karlsson, driftchef på Bilia.

Koncernens it-verksamhet har knoppats av i ett dotterbolag som säljer tjänster till andra bilåterförsäljare. Bolaget startade i våras och heter Motorit. Första kunden är bilåterförsäljaren Rejmes i Halland.

– Vi säljer it för bilbranschen och erbjuder kompletta drifttjänster eftersom behovet av skräddarsydd it-drift för respektive bilmärke är stort.

I paketet ingår uppsättning, konfigurering och installation av en robust it-miljö, en Disaster Recovery-lösning, användarsupport och ett helhetsåtagande för klient, lokalt nätverk, skrivare och övrig utrustning på plats, berättar Patrick Olsson.

13 maj 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Mats Lundström digit Foto Nicke Johansson

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Amazon Facebook Google Loggor

Jobblöfte får kritik

17 aug 2020 digit

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar.