Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

”Alla måste på digitaliseringståget!”

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

Text Miguel Guerrero Foto Jonas Borg 25 maj 2016 Digitalt ledarskap

kalle_hultenheim.jpg

Sommaren 1987 skulle en ung Carl-Johan Hultenheim, vd för Atea, kliva på tåget till München för att möta sina tågluffande vänner. Efter många vedermödor hamnade han i Paris, inte alls den tänkta destinationen men ett äventyr likväl. Den liknelsen använde han i sin keynote på Atea Bootcamp. För it-branschen gäller nämligen samma resa men på ett annat plan.

 Alla måste kliva på digitaliseringståget för det går nu. För vissa innebär det att kliva på det planerade tåget, för andra gäller det att hoppa på i farten. Några kommer att kliva på fel tåg också, men det kan ändå bli rätt. Vår uppgift handlar om att skapa rätt förutsättningar för att göra resan så bra som möjligt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Utmaningarna för digitaliseringen

Han ser tre utmaningar för alla företag och organisationer som nu kliver på digitaliseringen. Den första handlar om it-plattformarna där man måste kombinera både legacy och framtid. Gamla plattformar stödjer ofta bara en affärsprocess medan digitaliseringen går igenom alla processer. Det gäller att inte tänka på digitaliseringen som enbart en uppgradering av befintliga system.

 Den andra utmaningen handlar om strukturer och processer. Många uppdaterar inte dessa efter digitaliseringens behov. Även om den mesta kraften läggs på att få saker att funka måste det finnas resurser att utveckla sig, säger Carl-Johan Hultenheim.

Den tredje utmaningen handlar om kultur. I många års tid har it-avdelningarna gått jobba ostört i ett inifrån-ut-perspektiv, men nu gäller det motsatta.

 Det handlar om tjänster och vad vi kan erbjuda. Det är skamligt att vi 2016 gör flera val baserat på föråldrade kompetenser. Jag brukar likna kulturen med ett nytt operativsystem. Det handlar om att både göra små förbättringar och större strategiska förflyttningar. Tyvärr finns ingen standardiserat operativsystem i det här fallet utan alla måste hitta sin egen väg, säger Carl-Johan Hultenheim.

Rekommenderad läsning

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

bollwell.jpg bollwell.jpg bollwell.jpg

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

CatrinDitz_960x640.jpg CatrinDitz_960x640.jpg CatrinDitz_960x640.jpg

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Frank Anderssons nya affärsprojekt

17 jun 2016 ledarskap

Frank2_960x640.jpg Frank2_960x640.jpg Frank2_960x640.jpg

Frank Andersson gillar att jobba under press och att skapa affärer. Under Atea Bootcamp talade Frank bland annat om sina nya, egenutvecklade casinospel.

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

calle bootcamp snip.JPG calle bootcamp snip.JPG calle bootcamp snip.JPG video

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

strömme.JPG strömme.JPG strömme.JPG

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

surface hub snip.JPG surface hub snip.JPG surface hub snip.JPG video

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.