Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Alla måste på digitaliseringståget!”

kalle_hultenheim.jpg

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

Sommaren 1987 skulle en ung Carl-Johan Hultenheim, vd för Atea, kliva på tåget till München för att möta sina tågluffande vänner. Efter många vedermödor hamnade han i Paris, inte alls den tänkta destinationen men ett äventyr likväl. Den liknelsen använde han i sin keynote på Atea Bootcamp. För it-branschen gäller nämligen samma resa men på ett annat plan.

 Alla måste kliva på digitaliseringståget för det går nu. För vissa innebär det att kliva på det planerade tåget, för andra gäller det att hoppa på i farten. Några kommer att kliva på fel tåg också, men det kan ändå bli rätt. Vår uppgift handlar om att skapa rätt förutsättningar för att göra resan så bra som möjligt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Utmaningarna för digitaliseringen

Han ser tre utmaningar för alla företag och organisationer som nu kliver på digitaliseringen. Den första handlar om it-plattformarna där man måste kombinera både legacy och framtid. Gamla plattformar stödjer ofta bara en affärsprocess medan digitaliseringen går igenom alla processer. Det gäller att inte tänka på digitaliseringen som enbart en uppgradering av befintliga system.

 Den andra utmaningen handlar om strukturer och processer. Många uppdaterar inte dessa efter digitaliseringens behov. Även om den mesta kraften läggs på att få saker att funka måste det finnas resurser att utveckla sig, säger Carl-Johan Hultenheim.

Den tredje utmaningen handlar om kultur. I många års tid har it-avdelningarna gått jobba ostört i ett inifrån-ut-perspektiv, men nu gäller det motsatta.

 Det handlar om tjänster och vad vi kan erbjuda. Det är skamligt att vi 2016 gör flera val baserat på föråldrade kompetenser. Jag brukar likna kulturen med ett nytt operativsystem. Det handlar om att både göra små förbättringar och större strategiska förflyttningar. Tyvärr finns ingen standardiserat operativsystem i det här fallet utan alla måste hitta sin egen väg, säger Carl-Johan Hultenheim.

25 maj 2016 Uppdaterad 19 november 2019 Reporter Miguel Guerrero Digitalt ledarskap Foto Jonas Borg

Rekommenderad läsning

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

jonas eriksson påväg att blåsa i visselpipan på en fotbollsplan.jpg
video

400 sekundsnabba beslut

15 jun 2018 ledarskap

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.