Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Alla måste på digitaliseringståget!”

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

Text Miguel Guerrero Foto Jonas Borg 25 maj 2016 Digitalt ledarskap

kalle_hultenheim.jpg

Sommaren 1987 skulle en ung Carl-Johan Hultenheim, vd för Atea, kliva på tåget till München för att möta sina tågluffande vänner. Efter många vedermödor hamnade han i Paris, inte alls den tänkta destinationen men ett äventyr likväl. Den liknelsen använde han i sin keynote på Atea Bootcamp. För it-branschen gäller nämligen samma resa men på ett annat plan.

 Alla måste kliva på digitaliseringståget för det går nu. För vissa innebär det att kliva på det planerade tåget, för andra gäller det att hoppa på i farten. Några kommer att kliva på fel tåg också, men det kan ändå bli rätt. Vår uppgift handlar om att skapa rätt förutsättningar för att göra resan så bra som möjligt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Utmaningarna för digitaliseringen

Han ser tre utmaningar för alla företag och organisationer som nu kliver på digitaliseringen. Den första handlar om it-plattformarna där man måste kombinera både legacy och framtid. Gamla plattformar stödjer ofta bara en affärsprocess medan digitaliseringen går igenom alla processer. Det gäller att inte tänka på digitaliseringen som enbart en uppgradering av befintliga system.

 Den andra utmaningen handlar om strukturer och processer. Många uppdaterar inte dessa efter digitaliseringens behov. Även om den mesta kraften läggs på att få saker att funka måste det finnas resurser att utveckla sig, säger Carl-Johan Hultenheim.

Den tredje utmaningen handlar om kultur. I många års tid har it-avdelningarna gått jobba ostört i ett inifrån-ut-perspektiv, men nu gäller det motsatta.

 Det handlar om tjänster och vad vi kan erbjuda. Det är skamligt att vi 2016 gör flera val baserat på föråldrade kompetenser. Jag brukar likna kulturen med ett nytt operativsystem. Det handlar om att både göra små förbättringar och större strategiska förflyttningar. Tyvärr finns ingen standardiserat operativsystem i det här fallet utan alla måste hitta sin egen väg, säger Carl-Johan Hultenheim.

Rekommenderad läsning

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

snip joe baguley.JPG
video

Joe Baguley: Utgå från kunden så tar du affären

15 jun 2017 ledarskap

Prata med dina kunders kunder och kolla in hur Google och Facebook jobbar med interaktion. Allt annat måste du skapa genuint. Joe Baguley, VP och CTO EMEA VMware tipsar hur du når framgång i det digitala ekosystemet.

snip smedjebacken kjellberg.JPG
video

"Digitalisering handlar om ledarskap"

8 jun 2017 ledarskap

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

HP_studio_960x640.jpg
video

HPE: Utmana kunden i det digitala ekosystemet

1 jun 2017 ledarskap

Nigel Page och Anna Granö, HPE, om vad som krävs för att det digitala ekosystemet ska fungera och när det är så självklart att vi slutar att prata om begreppet.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

calle snip.JPG
video

Kalle inför starten av Bootcamp

31 maj 2017 ledarskap

Det digitala ekosystemet krävs för att ta digitaliseringen till nästa nivå. Kalle Hultenheim, vd Atea listar höjdpunkterna under årets Bootcamp.

Alice_960x640.jpg

”Vi står inför en smutsig valrörelse nästa år”

31 maj 2017 ledarskap

Ett högljutt tonläge i den politiska debatten, inte minst i sociala medier, och partier som förlorat sin ideologiska kompass. Det är utgångsläget för vad som kommer att bli en mycket smutsig valrörelse menar Alice Teodorescu.

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

hultenheim.JPG

"Bäst var att diskussionerna kom igång direkt"

8 jun 2016 ledarskap

Carl-Johan Hultenheim, vd, Atea, och Elisabeth Nore, PR-och kommunikationsansvarig, Atea, summerar Atea Bootcamp 2016. Värt att nämna var bland annat deltagardiskussionerna samt Marcus Oscarssons och Maria Strømmes föreläsningar.