”Alla måste på digitaliseringståget!”

kalle_hultenheim.jpg

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

Sommaren 1987 skulle en ung Carl-Johan Hultenheim, vd för Atea, kliva på tåget till München för att möta sina tågluffande vänner. Efter många vedermödor hamnade han i Paris, inte alls den tänkta destinationen men ett äventyr likväl. Den liknelsen använde han i sin keynote på Atea Bootcamp. För it-branschen gäller nämligen samma resa men på ett annat plan.

 Alla måste kliva på digitaliseringståget för det går nu. För vissa innebär det att kliva på det planerade tåget, för andra gäller det att hoppa på i farten. Några kommer att kliva på fel tåg också, men det kan ändå bli rätt. Vår uppgift handlar om att skapa rätt förutsättningar för att göra resan så bra som möjligt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Utmaningarna för digitaliseringen

Han ser tre utmaningar för alla företag och organisationer som nu kliver på digitaliseringen. Den första handlar om it-plattformarna där man måste kombinera både legacy och framtid. Gamla plattformar stödjer ofta bara en affärsprocess medan digitaliseringen går igenom alla processer. Det gäller att inte tänka på digitaliseringen som enbart en uppgradering av befintliga system.

 Den andra utmaningen handlar om strukturer och processer. Många uppdaterar inte dessa efter digitaliseringens behov. Även om den mesta kraften läggs på att få saker att funka måste det finnas resurser att utveckla sig, säger Carl-Johan Hultenheim.

Den tredje utmaningen handlar om kultur. I många års tid har it-avdelningarna gått jobba ostört i ett inifrån-ut-perspektiv, men nu gäller det motsatta.

 Det handlar om tjänster och vad vi kan erbjuda. Det är skamligt att vi 2016 gör flera val baserat på föråldrade kompetenser. Jag brukar likna kulturen med ett nytt operativsystem. Det handlar om att både göra små förbättringar och större strategiska förflyttningar. Tyvärr finns ingen standardiserat operativsystem i det här fallet utan alla måste hitta sin egen väg, säger Carl-Johan Hultenheim.

25 maj 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerreroDigitalt ledarskapFoto Jonas Borg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng