Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Voister förklarar

RPA

liten grå gosedjursrobot.jpg

Robotic Process Automation, RPA, ett sätt att låta mjukvaruprogram utföra repetitiva arbetsuppgifter på en dator för att vi människor ska kunna ägna oss åt mer kvalitativa arbetsuppgifter. Voister förklarar hur det fungerar.

RPA står för Robotic Process Automation och är en sorts mjukvarurobot som man lär upp att för att utföra repetitiva, monotona arbetsuppgifter. Att ordet robot förekommer i sammanhanget beror på att en RPA efterliknar det arbete som en människa skulle ha gjort. Men i detta fall är det alltså ingen fysisk robot, utan en mjukvarurobot som integreras direkt i datorn. Till skillnad från andra automatiserade processer som arbetar i bakgrunden, bakom mjukvaran, arbetar en RPA direkt i användargränssnittet på ungefär samma sätt som en människa skulle ha gjort.

Hur fungerar RPA?

I regel tränar man upp RPA:n till att använda de redan befintliga mjukvarorna som ett företag använder sig av. Detta kan bland annat göras via en metod som kallas för screen scraping, som innebär att man först läser in och översätter information från programmet som RPA:n ska arbeta i.

Ett väldigt simpelt exempel på en RPA kan vara följande: tänkt dig att du har fått tillbaka 1000 betalda fakturor från kunder in till ett faktureringsprogram. Din uppgift är att bocka i en ruta för att markera att dessa är betalda, och sedan klicka på OK. Då dyker nästa faktura upp, och du repeterar.

Detta är förstås ett väldigt monotont och repetitivt arbete. Men tänk nu att du säger åt din muspekare att röra sig själv över skärmen. Den klickar i rutan, och efter två sekunder hoppar den och trycker på OK. Om och om igen. Det är exempel på ett enkelt macro, och ett väldigt enkelt robotliknande, automatiserat arbete.

Nu är det så att man i regel inte ser på någon skärm vad RPA:n gör. Varken skärm, mus, eller tangentbord behövs, utan allt sköts automatiskt i det systemet där RPA:n är installerad.

Dessutom kan de automatiserade och mjukvarubaserade robotarna som utgör en RPA idag göra betydligt mer avancerade uppgifter med flera steg och där varje steg består av ett antal utföranden.

RPA:n är dessutom smart nog att vänta in programmen den arbetar i om någonting skulle hända, eller om saker och ting skulle ta längre tid att ladda än det brukar.

Vilka är användningsområdena?

Syftet med en RPA är att frigöra arbetstimmar från oss människor så att vi kan syssla med mer kreativa och svårlösta uppgifter. Styrkan med RPA är alltså att den kan utföra enkla uppgifter, väldigt snabbt, 24 timmar om dygnet. Det är alltså inget smart program i den mening att det själv vet vad den ska utföra.

Ett exempel är Trelleborgs kommun där man med hjälp av en RPA har förkortat handlingstiden det tar för personer som ansöker om försörjningsstöd från två veckor till mindre än två dagar.

Hur ser framtiden ut?

Ett av utvecklingsområdena för RPA är att kombinera den med AI-teknik. RPA i kombination med AI skulle exempelvis då kunna läsa återkopplingar från kunder kring en viss tjänst eller funktion, avgöra ifall det är en positiv/negativ återkoppling, och kanske till och med strukturera upp dem på ett sådant sätt att personal snabbt kan se vilka förändringar man borde titta på. För en sådan uppgift krävs dock maskininlärning och att roboten har någon typ av förståelse för mänskligt språk och ordens relativa betydelse. En sådan RPA kallas istället för IPA, Intelligent Process Automation.

20 november 2018 Uppdaterad 4 februari 2020 Reporter Tim Leffler Voister förklarar Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

kvinna-jobb.jpg
Voister Trend 2019

Vaga mål och stora utmaningar

28 jun 2019 ledarskap

Vaga mål och många utmaningar kring budget, säkerhet, rekrytering och rollen som organisationens ledande it-ambassadör. Det är några av resultaten i rapporten Voister Trend 2019. 

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.

socionom-pratar-med-barn.jpg

Tvekan i Trelleborg

30 okt 2018 digit

Att låta robotar besluta om Trelleborgs försörjningsstöd ger snabbare service, ökat fokus på medborgaren och större effektivitet. Samtidigt är frågan politiskt känslig eftersom den sökande är sårbar och det finns brister i transparensen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

barnbarn och morfar el farfar kramas på en bänk i naturen.jpg

Utan robotar ingen välfärd

10 okt 2018 digit

För att vi ska klara av framtidens utmaningar inom välfärdssektorn krävs det att betydligt fler arbetsuppgifter automatiseras. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

fyra röda fiskehyddor på rad på en brygga i vattnet.jpg
video

Lantmäteriets nya robotar

31 aug 2018 digit

Blockkedjor, AI och RPA testas och används flitigt på Lantmäteriet. Men för en full utväxling av tekniken krävs en lagändring. Det menar Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet.

vgr-testar-rpa-med-framgang.jpg

RPA:s framgång i väst

23 jul 2018 digit

Mindre monotont jobb, tusentals sparade arbetstimmar och färre fel. Det är resultatet när Västra Götalandsregionen testar och utvärderar Robotic Process Automation inom ekonomi och HR. Nästa steg är att även utöka till processer inom hälso- och sjukvården.

huvudentre på science park center i göteborg en fin sommardag.jpg

Regeringens plan för AI

16 maj 2018 digit

En ny internationell samverkansmiljö för AI ska etableras på Lindholmen Science Park i Göteborg, i syfte att realisera nyttan med AI. Det meddelade digitaliseringsminsiter Peter Eriksson på en presskonferens, samtidigt som näringsminister Mikael Damberg har förtydligat regeringens AI-mål.

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.