Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Voister förklarar

Maskininlärning

en rysk docka innuti flera andra halva ryska dockor.jpg

Maskininlärning är grunden för allt från chattbottar till ansiktsigenkänning och är idag också grunden för att nå den perfekta artificiella intelligensen. Voister förklarar maskininlärning, djupinlärning och de utmaningar som tekniken medför.

Vad är maskinlärning?

Maskininlärning har i praktiken funnits sedan 1950-talet och handlar i grunden om precis det ordet säger: när maskiner lär sig själv att utföra uppgifter. Det finns i huvudsak två anledningar till att vi ser ett sådant uppsving på området nu. Dels finns det idag extremt mycket data tillgängligt att träna våra maskininlärningsalgoritmer på, dels är datorkraften tillräckligt stor för att utföra de beräkningar som krävs.

Maskinlärning är den nuvarande huvudsakliga metoden för att uppnå artificiell intelligens (AI). AI kan egentligen mer liknas vid en idé eller ett koncept om en mänskligt skapad intelligens som är lika, eller mer, kompetent som vår egen intelligens. Maskininlärning, och på senare tid djupinlärning, är medel för att nå denna idé och bygga system som kan fatta smartare och smartare beslut. Därför brukar man säga att djupinlärning ingår i maskininlärning och maskininlärning ingår i sin tur i konceptet AI.

AI beskrivs ibland som den nya elektriciteten och spås påverka våra liv enormt i takt med att vi är alltmer uppkopplade och genererar alltmer data.  

Hur fungerar maskininlärning?

För att maskininlärning ska fungera krävs det att man har data och en träningsalgoritm. Algoritmen använder sedan denna data och tränar upp ett så kallat matematiskt objekt för att utföra kvalificerade uppgifter.

I sin enklaste form kan en algoritm beskrivas som ett slags recept, som måste vara otvetydigt och som ett datorprogram följer till punkt och pricka. Precis som ett recept består algoritmen av ett antal steg som ska utföras. Precis som matlagningsrecept kan vara olika noggrant beskrivet, kan också personen som ska laga det, det vill säga det matematiska objektet, vara mer eller mindre kapabel.

Moderna maskininlärningsmodeller är smarta, men fortfarande begränsade till specifika uppgifter. Den engelska termen för detta är Narrow AI, som kanske skulle kunna översättas till begränsad AI eller smal AI. Än så länge har vi alltså inte knäckt koden för att utveckla algoritmer som är särskilt bra på att hantera flera olika typer, och mer komplexa former, av uppgifter. Att vi skulle uppnå en självmedveten AI med generell intelligens lär därmed dröja.

Med det sagt är maskininlärning i många fall bättre än människor på att utföra de specifika uppgifter som den är tränad på. Framförallt är den mer uthållig.

Hur fungerar djupinlärning?

Djupinlärning är en underkategori av maskininlärning med algoritmer som är betydligt mer avancerade. En vanlig maskininlärningsalgoritm kan lära sig komplexa samband, men de är fortfarande ganska ytliga. Djupinlärning, däremot, känner inte bara igen mönster, utan har dessutom möjlighet att kommunicera med till exempel en människa, och förstår sin omgivning bättre.

Djupinlärning började i industrin ta fart på allvar runt 2010. Mycket av forskning och utveckling idag handlar om att just förfina dessa djupinlärningsalgoritmer så att de kan bli ännu mer kompetenta, inte minst på området om självkörande bilar. Här kommer så kallade neurala nätverk att vara viktiga.

Vad är neurala nätverk?

Neurala nätverk är ytterligare ett steg in i inlärningscirkeln och är en metod inom djupinlärning, där man kopplar ihop noder precis som neuron i hjärnan är sammankopplade. Tanken är på så sätt att man ska få ut mycket mer intelligens än i ett linjärt system där en nod bara pratar med en annan nod.

Vilka organisationer ska använda maskin- och djupinlärning?

Man kan säga att det finns två kategorier. För det första är det dem som tror att de skulle ha mycket att vinna på att ha till exempel en digital assistent eller som vi skaffa sig så kallad crowd insight genom att samla in information med kameror om sensorer om till exempel rörelsemönster på kontoren. Detta gör man med djupinlärningsprogramvaror. Maskininlärning använder man troligen redan om man till exempel är ett retailföretag som vill göra analyser på vilka varor säljs bäst när och till vem.

För det andra är det organisationer som är extremt databeroende och dataaggregerande och som vill få insikt om dessa data. Det är ett typiskt område där människor kan ha svårt att hitta struktur själva, men något som intelligenta algoritmer är bra på.  

Vilka är dagens utmaningar kring maskin- och djupinlärning?

Det finns många aspekter som är svåra att lösa. Ett handlar om att utveckla etiska algoritmer som inte är partiska. Det mest uppenbara fallet är ansiktsigenkänning som har visat sig ha problem med att identifiera ansikten på mörkhyade personer, eftersom de inte har representerats tillräckligt bra i träningsdatan. Ett annat exempel är en AI som Microsoft gav ett Twitterkonto och som förvandlades till ett nättroll med extrema åsikter.

Men det finns också fortfarande betydande matematiska och filosofiska utmaningar, till exempel när det handlar till kausalitet och orsak och verkan. En programvara som styrs av maskin- eller djupinlärning kan inte förklara sina beslut, vilket inte minst beror på att det är svårt att lära dem om orsak och verkan.

Allt en maskininlärningsalgoritm ”vet” är korrelationer. Således är ett uttalande som ”Solen skiner = Termometer står på 30 grader” ett förhållande där vi människor vet att det är solen som gör att termometern stiger, men roboten ser bara likhetstecknet och kan därför sluta sig att solen skiner därför att termometern står på 30 grader.

Om man ringer en vårdcentral som har en AI som svarar i telefon och som kommer fram till ett symptom är det en utmaning för den att berätta för dig hur den kom fram till det.

6 februari 2020 Uppdaterad 19 februari 2020 Reporter Tim Leffler Voister Förklarar Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Ai, Robot, Närbild På Ai Roboten Eva
video

AI-roboten som skrattar och ler

3 jun 2021 digit

Roboten Eva kan med hjälp av AI och ett 3D-printat ansikte visa glädje, rädsla och alla andra mänskliga ansiktsuttryck. Forskarna vid Columbia Engineering hoppas att mänskliga robotar ska öka förtroendet och samspelet mellan människor och robotar.

Ai Forskning På Basilika På Örebro Universitet

AI i odlingen ger bättre basilika

2 jun 2021 digit

Just nu frodas basilika i en robotbädd på Örebro universitet. För att maximera odlingen håller en AI på att lära sig vad varje enskild planta behöver för att bli så näringsrik och god som möjligt. 

Google Ai Woolaroo Översätter Objekt

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021 digit

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.

Skumhjärta Mot Ljusblå Bakgrund

ML mot långtidscovid

23 mar 2021 digit

För de som drabbas av långtidscovid kan det bli svårt att återgå till ett normalt liv. Nu vill forskare vid Karolinska Institutet och KTH:s MedTechLabs lösa sjukdomens gåta med matematiska beräkningar och maskininlärningsalgoritmer.

Tre Svartvita Kor Titta Rin I Kameran

Ko-sing med sensorer

16 feb 2021 digit

Med maskininlärning kan sensorrobotar, som används vid mjölkning av kor, även användas för att undersöka antalet celler i mjölken. Cellantalet är ett viktigt mått på både juverhälsa och kvalitén på mjölken. 

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

Tecknad Spion Med Ett Finger För Munnen För Att Singalera Schhhh

Spioner i dammsugaren

25 nov 2020 säkerhet

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Bokstäver Formar En Svans Mot Vit Bakgrund

AI läser döda språk

30 okt 2020 digit

En AI som kan dechiffrera utdöda språk skulle kunna öppna upp en värld av hittills okänd historia. Det är vad forskare vid MIT hoppas på.

ostron med en citronskiva.jpg

Rätt ostron med AI

22 apr 2020 digit

Att skilja inhemska och invasiva ostronyngel från varandra är svårt men nödvändigt enligt lag. Nu säkrar maskininlärning framtiden för havsbaserad odling och Bohusläns platta ostron.