Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Internet of things

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 10 januari 2018 Voister förklarar

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg

Internet of things, IoT eller sakernas internet, som den svenska översättningen lyder, är kort och gott en benämning på att allt fler apparater kopplas upp mot internet. Det är alltså inte ett parallellt internet enbart för saker utan samma internet som du använder för att skicka mejl, kolla Youtube-klipp och läsa Voister. Beroende på vilken prognos man läser beräknas allt från 30 till 80 miljarder enheter vara anslutna till internet om drygt två år.

Vilka enheter då?

Alla typer av enheter inbegrips i Internet of things: kylskåp, lampor, sensorer, självkörande bilar, apparater på sjukhus. Bara fantasin sätter egentligen gränser för vad som kan kopplas upp med dagens teknik.

Vad ska det vara bra för?

Allt. Ett vanligt exempel är smarta hem där du kan läsa av strömförbrukning, justera temperaturen, reglera ljuset, slå av och på luftkonditioneringen och till och med låsa upp dörren med hjälp av din mobiltelefon. Sensorer i trafikflödet kan när de kopplas samman användas för att skapa en mer dynamisk och optimal trafikmiljö. Inom vården tittar man mycket på möjligheten med internet of things för att exempelvis kunna erbjuda en trygg och övervakad sjukvård i hemmet. 

I en större skala kan till exempel en stad kopplas upp för att kunna dirigera bilister till lediga parkeringar, övervaka och rapportera om luftkvaliteten, varna parkförvaltningen om att tömma fulla papperskorgar, förmedla information om kulturevenemang till besökare och så vidare.

Hur fungerar det?

Genom att bygga in sensorer i olika enheter tillsammans med möjlighet till trådlös uppkoppling kan dataflödet från enheterna sändas vidare via internet och användas för exempelvis dataanalys eller automatiserade kontrollfunktioner. Dataflödet från sakernas internet blir framför allt värdefull när det kan kombineras med artificiell intelligens, big data-analys och andra moderna tekniker. Då kan mycket av de tidstunga och ineffektiva arbetsmomenten rationaliseras och automatiseras vilket kommer att frigöra resurser som kan läggas på annat håll.

Finns det några risker?

Precis som med allting annat som kopplas upp är säkerheten en mycket viktig faktor även för sakernas internet. Många säkerhetsexperter menar att den aspekten ofta glöms bort i samhällets iver att koppla upp allt möjligt.

I och med att sakerna som ansluts till internet ofta är små och begränsade i sin omfattning är det lätt att tro att de inte kan göra någon skada även om man inte skyddar dem, men blotta volymen som kopplas upp gör dem till ett farligt verktyg i fel händer. Man har redan använt tusentals uppkopplade webbkameror i ett stort botnätverk för att överbelasta servrar. Därför bör man använda samma sunda förnuft när man kopplar upp termostaten som när man köper en ny dator.   

Rekommenderad läsning

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

kiruna2 960640.jpg

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

liv-helsingborg-iot-960640.jpg

Sommarens uppkopplade livbojar

3 apr 2018 digit

Helsingborg testar sensorer som övervakar livbojar, båtshakar och stegar vid hamnar och badplatser. Sensorerna har koll och kan meddela om vattennivåer höjs och om utrustningen förflyttas eller förstörs.

västerås-smart-stad-960640.jpg

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

liten pojke målar en dinousarie gjord i trä i grön färg.jpg

IoT utvecklar skolan

24 maj 2018 it i skolan

Det Vinnova-finansierade projektet IoT Hub Skola ska via sensorer och data samla in imformation och på sikt kunna förändra skolans miljö både för elever och lärare.