Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

EMM

EMM, eller Enterprise Mobility Management som det heter, underlättar för företag och organisationers it-avdelningar och gör att användarna kan jobba säkert oavsett verktyg och plats. Så här funkar EMM.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 10 maj 2017 Voister förklarar

EMM guy .jpg

Vad betyder de olika termerna?

EMM består av flera olika komponenter men de vanligaste förekommande delarna är Mobile Device Management (MDM), Mobile Application Management (MAM), och Mobile Content Management (MCM). Man kan säga att EMM är företagsmanagering av hårdvara, mjukvara och innehåll, och nästa generation av tidigare nämnda MDM.

MDM styr funktioner i användarnas mobila enheter, såsom exempelvis hur mobilkameran får nyttjas samt möjligheten att spara dokument lokalt.

MAM ger tillgång till och hanterar inställningar för appar i verksamhetens mobila enheter.

Precis som namnet antyder styr MCM över innehållet, det vill säga om och hur användarna får ta del av och skapa information via intranät, portaler och andra lagringsytor i mobila enheter.

Varför växer detta?

EMM har blivit vanligare på grund av ett ökat behov av mobila enheter och appar i verksamheten. Ett EMM-system ger en överblick för organisationen som därmed får ett sätt att hantera enheter som ansluter sig till företagens nätverk utan att dessa blir säkerhetshål genom vilka känslig information kan läcka ut.

Varför ska man använda EMM?

Med EMM kan de anställda på ett företag få en effektiv och säker åtkomst till mobila lösningar men även tillgång till rätt uppgifter från rätt nätverk och med rätt applikationer, en grundförutsättning för att på ett kontrollerat vis ge förutsättningar för ett mobilt arbetssätt.

Vad kommer härnäst?

Ett begrepp som börjar nämnas mer och mer i branschen är också Unified endpoint management, UEM, som inte bara innefattar mobila operativsystem utan även datorer, bilar, klockor – egentligen allt som har en internetuppkoppling. UEM har alltså, till skillnad mot EMM, ett gränssnitt för hantering av alla typer av enheter.

Än så länge är EMM mycket mer frekvent förekommande än UEM, och några av de vanligare EMM-lösningarna som finns på marknaden är VMware Airwatch, Citrix Xenmobile, IBM Maas360 och Microsoft Intune.

Rekommenderad läsning

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Säkerhetshoten ingen teknik kan stoppa!

16 maj 2016 säkerhet

Nohlberg.jpg Nohlberg.jpg Nohlberg.jpg

När säkerhetssystemen blir allt mer sofistikerade finns det en sårbarhet som förblir konstant: människan. Social engineering, på svenska social manipulation, är ett av de viktigaste verktygen för den som vill åt din företagsinformation.

Driftsäkra med OWASP

18 maj 2016 säkerhet

OlovAlderholm2.JPG OlovAlderholm2.JPG OlovAlderholm2.JPG

Hört talas om OWASP? Om inte borde du spetsa öronen. Metodiken och verktygen i OWASP ger dig nämligen en bra chans att säkra din it-drift från de farligaste hoten på nätet. 

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.