Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Edge Computing

Trodde du att det var i datacentret och molnet allting händer? Inte riktigt. I takt med att molnbaserade tjänster växer sker mer och mer i utkanten av molnet. Voister förklarar edge computing och vad du har att vinna på det.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 21 augusti 2018 voister förklarar

skyline med massa skyskrapor.jpg

Vad är edge computing?

Först måste vi börja med att reda ut vad ”kanten” egentligen är. I det här fallet är kanten, eller rättare sagt utkanten, de sensorer och ställdon (en anordning eller komponent som interagerar mekaniskt med något) som bildar molnets gränssnitt mot den fysiska världen. De kan sägas vara datacentrets, således alltså molnets, nervändor som kommunicerar med vår omgivning.

Hur hänger det ihop med molnet?

Molnet har inget egenvärde utan nyttan ligger i att indata kommer in till molnet, bearbetas och blir till någon form av utdata. Någonstans måste indata kunna hämtas för att sedan komma ut från nätet. I till exempel en internet of things-lösning för fastigheter samlar sensorer in data som temperatur, luftfuktighet, syrehalt eller vad det nu må vara för att sedan skickas in till molnet där exempelvis ett automatiskt klimatsystem sedan justerar temperaturen i byggnaden.

Vad är då vinsten med edge computing?

När miljarder olika enheter kopplas upp ökar datamängden i samma omfattning. Det innebär att även de mest utbyggda nätverk riskerar att bandbredden äts upp av den här datan. Edge computing innebär att man flyttar ut beräkningskraft från den centrala molnstrukturen till ”kantnoder” och sensorerna själva för att kunna lösa enkla, rutinmässiga kontextuellt baserade uppgifter. På så vis frigör man processorkraften i den centrala strukturen åt de stora, komplexa uppgifterna som kräver mycket.

Även om molnet i sig inte alltid har en fysisk mittpunkt finns det ändå ett slags logiskt centrum, och om man inte behöver skyffla stora mängder data dit från utkanten sparar man bandbredd vilket i sin tur ger kostnadsbesparingar.

En annan positiv bieffekt är att mer autonomi i utkanten gör sensorerna och ställdonen mindre sårbara för störningar i molnet vilket ger en robusthet till mer komplexa it-miljöer.

Okej, exemplifiera på ett enkelt sätt.

Vi återgår till exemplet med den uppkopplade fastigheten. I det finns ett centralt moln som styr hela inomhusmiljön baserat på den indata som kommer från sensorerna som är utplacerade runt om i byggnaden. Om du lägger på fler sensorer för att mäta till exempel ljusmängd, vibrationer i byggnaden, ljudmiljö, elnätsövervakning, hissdrift och så vidare, får du snart gigantiska dataströmmar som ditt nätverk ska klara av att hantera trafikmässigt såväl som beräkningsmässigt.

Om du exempelvis kan flytta ut styrningen av fläktarna till den sensor som redan sitter i fläktsystemet så att det lilla mikronätverket på egen hand kan justera fläkthastigheten sekundsnabbt, utan att behöva gå genom ditt centrala system, sparar du både datakraft och bandbredd i ditt nätverk. Din sensor kanske också bara behöver skicka in mätdata en gång i minuten för en övergripande bild av klimatet istället för att planlöst mata in data varje sekund som ändå inte behövs för att mäta helheten. Du kommer alltså undan med en sextiondel av din tidigare dataström och kan ändå lösa samma uppgift. Det kan tyckas som att en sådan sensordata är så liten att det nästan blir betydelselöst med dagens supersnabba nätverk, men adderar man tusentals, om inte miljontals, sensorer som konstant överför data förstår man snabbt att alla kan vinna på att optimera sin it-miljö även för edge computing.

Rekommenderad läsning

ericsson-trendspaning-robot.jpg

Ericsson: Så blir 2018

18 dec 2017 digit

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

gdpr-25-maj-folk-people.jpg
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Så säkrar du O365

5 mar 2018 säkerhet

Över 90 procent av alla ransomwareattacker sker via mejl. Office 365 har ett inbyggt skydd men för att säkra sig ytterligare behöver det skyddet kompletteras. Nu finns det möjlighet att via Cloud App Security for Office 365 testa om det finns skadlig kod i mejlen.

vattenverkWEBB.jpg
video

Foab säkrar via molnet

18 okt 2017 digit

Säkerhetsföretaget Foab har kunder med känslig infrastruktur som vattenverk och annan kommunal verksamhet. Nu står bolaget inför utmaningen att integrera säkerhetssystem i privata moln.

alarikssonWEBB.jpg

”De snabba äter de långsamma”

20 okt 2017 ledarskap

Med kunden i fokus och ett hungrigt driv att erövra ännu mer av digitaliseringen öppnade Stefan Alariksson och John Clifford Dell EMC Forum i Stockholm.

Umia 960640.jpg

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

flen-tågstation-960640.jpg
video

Flen väljer Googles moln

19 apr 2018 digit

Säkert, mobilt och sömlöst. För Flens kommun finns det bara fördelar med molnet och Google blev det självklara valet.