Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Edge Computing

Trodde du att det var i datacentret och molnet allting händer? Inte riktigt. I takt med att molnbaserade tjänster växer sker mer och mer i utkanten av molnet. Voister förklarar edge computing och vad du har att vinna på det.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 21 augusti 2018 voister förklarar

skyline med massa skyskrapor.jpg

Vad är edge computing?

Först måste vi börja med att reda ut vad ”kanten” egentligen är. I det här fallet är kanten, eller rättare sagt utkanten, de sensorer och ställdon (en anordning eller komponent som interagerar mekaniskt med något) som bildar molnets gränssnitt mot den fysiska världen. De kan sägas vara datacentrets, således alltså molnets, nervändor som kommunicerar med vår omgivning.

Hur hänger det ihop med molnet?

Molnet har inget egenvärde utan nyttan ligger i att indata kommer in till molnet, bearbetas och blir till någon form av utdata. Någonstans måste indata kunna hämtas för att sedan komma ut från nätet. I till exempel en internet of things-lösning för fastigheter samlar sensorer in data som temperatur, luftfuktighet, syrehalt eller vad det nu må vara för att sedan skickas in till molnet där exempelvis ett automatiskt klimatsystem sedan justerar temperaturen i byggnaden.

Vad är då vinsten med edge computing?

När miljarder olika enheter kopplas upp ökar datamängden i samma omfattning. Det innebär att även de mest utbyggda nätverk riskerar att bandbredden äts upp av den här datan. Edge computing innebär att man flyttar ut beräkningskraft från den centrala molnstrukturen till ”kantnoder” och sensorerna själva för att kunna lösa enkla, rutinmässiga kontextuellt baserade uppgifter. På så vis frigör man processorkraften i den centrala strukturen åt de stora, komplexa uppgifterna som kräver mycket.

Även om molnet i sig inte alltid har en fysisk mittpunkt finns det ändå ett slags logiskt centrum, och om man inte behöver skyffla stora mängder data dit från utkanten sparar man bandbredd vilket i sin tur ger kostnadsbesparingar.

En annan positiv bieffekt är att mer autonomi i utkanten gör sensorerna och ställdonen mindre sårbara för störningar i molnet vilket ger en robusthet till mer komplexa it-miljöer.

Okej, exemplifiera på ett enkelt sätt.

Vi återgår till exemplet med den uppkopplade fastigheten. I det finns ett centralt moln som styr hela inomhusmiljön baserat på den indata som kommer från sensorerna som är utplacerade runt om i byggnaden. Om du lägger på fler sensorer för att mäta till exempel ljusmängd, vibrationer i byggnaden, ljudmiljö, elnätsövervakning, hissdrift och så vidare, får du snart gigantiska dataströmmar som ditt nätverk ska klara av att hantera trafikmässigt såväl som beräkningsmässigt.

Om du exempelvis kan flytta ut styrningen av fläktarna till den sensor som redan sitter i fläktsystemet så att det lilla mikronätverket på egen hand kan justera fläkthastigheten sekundsnabbt, utan att behöva gå genom ditt centrala system, sparar du både datakraft och bandbredd i ditt nätverk. Din sensor kanske också bara behöver skicka in mätdata en gång i minuten för en övergripande bild av klimatet istället för att planlöst mata in data varje sekund som ändå inte behövs för att mäta helheten. Du kommer alltså undan med en sextiondel av din tidigare dataström och kan ändå lösa samma uppgift. Det kan tyckas som att en sådan sensordata är så liten att det nästan blir betydelselöst med dagens supersnabba nätverk, men adderar man tusentals, om inte miljontals, sensorer som konstant överför data förstår man snabbt att alla kan vinna på att optimera sin it-miljö även för edge computing.

Rekommenderad läsning

ericsson-trendspaning-robot.jpg

Ericsson: Så blir 2018

18 dec 2017 digit

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

sveriges riksdag, vinter.jpg

Sverige säkrar molnet

1 okt 2019 säkerhet

Regeringen beslutar om en utredning hur Sverige ska få säkrare it-drift. Det handlar bland annat om att tydliggöra de rättsliga förutsättningarna för att kunna anlita privata leverantörer på ett säkert sätt.

tjej-idc-cloud.jpg

IDC guidar molnresan

17 okt 2019 digit

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

satya-nadella.jpg

Azure knappar in

1 nov 2019 digit

Den globala molnmarknaden ökade med 37 procent under årets tredje kvartal, jämfört med samma period 2018. Amazon leder fortsatt racet men Microsoft knappar in en aning, enligt analysföretaget Canalys. 

flygplan flyger på blå himmel.jpg (1)

SKL:s guide till molnet

6 nov 2019 säkerhet

För att lättare kunna fatta rätt beslut om molntjänster har SKL tagit fram en vägledning för kommuner och regioner. Guiden omfattar både säkerhetsmässiga och juridiska avvägningar.

två händer håller fram ett äpple i ena handen och en donut i andra.jpg
video

Konsten att välja rätt

15 aug 2019 digit

Vid valet av nya tekniska lösningar är det de organisationer som är mest villiga att förändra sig som oftast väljer rätt. Det menar digitaliseringsexperten Gustav Martner.

pojke sitter med handen mot pannan och skriver svårt prov.jpg

SKL:s molnbeslut

15 apr 2019 digit

Att sluta använda molntjänster skulle bromsa upp digitaliseringen i offentlig sektor. Därför har SKL:s styrelse fattat ett beslut om att kommuner och landsting måste få tydliga riktlinjer för hur de ska använda internationella molntjänster. 

flicka hänger i ett rep och tittar i kameran och ler.jpg
video

Mer moln i Lund

4 sep 2019 it i skolan

Rätt tekniska förutsättningar kombinerat med ett molnbaserat lärande har varit Lunds recept för att bygga en skola för framtiden. Det menar Viveca Dahl, utbildningschef i Lunds kommun.