Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Chattbot

chattbot-960640.jpg

Allt mer företag och organisationer använder chattbottar för att svara på frågor och beställa tjänster. De är än så länge vanligast inom e-handel och kundservice men i takt med att bottarna blir allt smartare får de allt fler arbetsuppgifter. Voister förklarar allt du behöver veta om chattbottar. 

En chattbot är ett program som kan konversera via text eller ljud. Man kan säga att en chattbot är allt som kan ta emot en input i form av text, eller tal som omvandlas till text, och på det generera en output i form av text eller tal. Bottarna används ofta i företags chattfönster på webbsidor men även på andra plattformar såsom Facebook Messenger, Twitter och Slack.

De används bland annat för att svara på vanligt ställda frågor och för att beställa tjänster. Används botten rätt kan den gynna både konsument och leverantör, då den avlastar företagets first-line support och administration samt hjälper kunder att hitta produkter som de är ute efter. Föregångaren till chattbot hette chatterbot och kom till 1994 när Michael Mauldin byggde den första verbala roboten. Exempel på bottar som använder tal istället för text är Amazons variant Alexa och Apples Siri.

Vad är skillnaden mot en digital assistent?

Digitala assistenter fungerar på liknande sätt som chattbottar, men är en aning mer sofistikerade. Dessa ska kunna göra lite mer än att bara ge direkt output i textform, bland annat kan assistenten ställa motfrågor för att bättre precisera vad användaren eftersöker, skicka länkar eller agera på andra sätt beroende på vilken input användaren har gett.

Hos de digitala assistenterna är det vanligt att man lagt på textförståelse så att programmet inser att skillnader i grammatiska formuleringar inte förändrar innebörden i frågan. Istället lägger man större fokus på vissa nyckelord som exempelvis laptop eller trasig, där assistenten i det här fallet skulle kunna styra konversationen mot service för en laptop.

Inom vilka sektorer ser man störst behov av att investera i en chattbot?

Just nu ser man störst behov inom e-handel, kundservice, informationsupplysning i form av FAQ-bottar och ärendehantering. Inom kundservice kan botten skicka vidare en kund till rätt produkt, länk eller kontaktperson. Inom e-handel kan chattbotten göra att kunden ska se en efterfrågad produkt, eller se till så att en produkt man vill sälja ska dyka upp som alternativ.

Vad gäller ärendehantering finns fortfarande en väg att vandra. Här behövs en starkare förståelse än den som bottarna har idag, vilket gör att detta segment fortsatt är under utveckling. Det har också blivit en stor del av digitaliseringsresan för företag inom andra branscher som vill vara digitaliserade och i framkant.

Hur gör man för att investera i en chattbot? Eller kan man utveckla en själv?

Det finns många leverantörer som kan hjälpa dig att bygga en chattbot som passar dina behov. Men har man rätt kunskap inom bland annat programmering, juridik, och it, plus gott om tid, så kan man utveckla en bot själv.

Vilka ligger längst fram i tekniken i dagsläget?

Många av de stora leverantörerna som satsat på tekniken som IBM, Microsoft, Facebook, Google och Amazon, ligger relativt lika i utvecklingen när man tittar på funktionalitet och träffsäkerhet i att matcha frågor med svar. Tittar man istället på hur olika företag erbjuder kunder ett ramverk för att själva bygga en statistisk bot så anses IBM Watson, Microsoft QnAMaker och Google Dialogflow ligga längst fram.

Hur ser framtiden ut för chattbottar?

Mycket har hänt på området de senaste åren. Mycket har också inte hänt, än. De kommande åren kommer det att ske stora förbättringar i bottars förståelse för text som skickas in samt i formen på svaren som skickas tillbaka. Detta lär ge mer korrekta och passande svar så att botten framstår som mer mänsklig.

Efter att man kommit över diverse trösklar, exempelvis textförståelse för svenska språket, så lär efterfrågan stiga betänkligt, både bland tidigare ointresserade företag och hos dem som vill uppgradera sin befintliga bot. En bättre textförståelse förmodas också leda till att de implementeras inom fler områden, exempelvis ärendehanteringssystem och innehållsfiltrering.

3 oktober 2019 Uppdaterad 19 februari 2020 Reporter Fredrik Adolfsson Voister förklarar Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

En Emoji Med Solbrillor Och Coronamask
video

VGR:s snabba chattbot

28 maj 2020 digit

På extremt kort tid lanserade VGR en chattbot med frågor och svar om covid-19. Snabbheten kommer från en tydlig digitaliseringsstrategi och bra samarbeten och molntjänster. Nu är siktet inställt på att ta fram digitala lösningar för individbaserad vård. 

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

en rysk docka innuti flera andra halva ryska dockor.jpg
Voister förklarar

Maskininlärning

6 feb 2020 Voister Förklarar

Maskininlärning är grunden för allt från chattbottar till ansiktsigenkänning och är idag också grunden för att nå den perfekta artificiella intelligensen. Voister förklarar maskininlärning, djupinlärning och de utmaningar som tekniken medför.

ung-telefon-960640.jpg

AI hjälper unga

19 nov 2019 digit

En intuitiv chattbot ska erbjuda unga samtalsstöd dygnet runt. Med Chatpal hoppas forskare på Luleå tekniska högskola hitta ett flexibelt alternativ för unga som befinner sig i riskzonen för psykisk ohälsa. Upplevelsen ska bli ett tryggt samtal som hemma vid köksbordet.

nallebjörn mot rosa bakgrund.jpg

Stressa ned med AI

16 sep 2019 digit

I takt med att digitala kamrater blir allt vanligare växer behovet av forskning hur bottar kan hantera stressade människor. Därför startar Umeå universitet nu ett projekt om social AI.

tjej knyter rosa löpardojor.jpg

Så tränas en bot

12 sep 2019 digit

Tiden är mogen för att låta en digital AI-kollega sköta både interna och externa rutinfrågor. Men för det krävs en ansvarsfull implementering, transparens och tålamod att testa och testa och testa.

bitar av datorgjorda kopparrör mot vit bakgrund.png
Voister förklarar

AR

2 apr 2019 Voister förklarar

Augmented reality, AR, skapar en digital värld i verkligheten. Tekniken slog igenom med Pokémon Go och spås bli oerhört värdefullt för alltifrån läkare till brandmän. Voister förklarar AR och hur du kan använda det. 

cool-tjej-i-rosa.jpg
ett samarbete med ibm

Så jobbar chattbotten Sally

22 feb 2019 digit

Helsingborgs kommun ligger långt fram när det gäller digitalisering och AI var ett naturligt nästa steg. Men när chattbotten Sally svarar på frågor om vuxenutbildning är det resultatet av en utvecklingsresa olika alla andra.