Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Blockkedja

Många experter menar att de innebär en lika stor revolution för samhället som internet självt. Andra vill använda dem för att påskynda och säkerställa transaktioner. Blockkedjor är en av de hetaste trenderna just nu, och Voister förklarar varför.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 4 september 2017 Voister förklarar

Tänk dig en kedja av olika informationsblock där en logg av någon form av transaktion är lagrad i varje block. Förutom själva informationen finns ett digitalt fingeravtryck som verifierar blockets innehåll samt spår av föregående block. Blocken är krypterade med anonymiserade nycklar och lagras på distribuerade nätverk där de hela tiden kontrolleras av alla vilket ger total transparens. Blocken är helt innehållsoberoende vilket innebär att du kan koda in vilken information du vill i blocken.

Vad är fördelen med blockkedjor?

En av de största fördelarna med blockkedjor är att de är i princip omöjliga att falsifiera. Eftersom transaktionerna lagras på servrar där alla kan granska dem är det omöjligt att ändra på informationen i efterhand. Korruption och annat fusk blir alltså mycket svårare.

Det blir också enklare att följa en transaktion eftersom hela historiken går att utläsa på ett och samma ställe.

Vad kan blockkedjor användas till?

Allt. De kan till exempel användas för att spåra diamanter från upphovsställe genom hela leverantörskedjan till slutkunden. Det kan också användas till exempelvis en individs sjukjournal. Genom att tilldela patienten själv nycklarna kan han eller hon själv bestämma hur information ska delas inom vården.

Blockkedjor skulle också till exempel kunna användas för att verifiera lönetransaktioner och skatteinbetalningar vilket skulle kunna eliminera behovet av deklarationen som ett kontrollverktyg.

Idag är blockkedjor ett hett ämne inte minst inom logistik och finansbranschen där transaktionerna är många och kraven på spårbarhet är höga.

Finns det nackdelar?

Nja, egentligen handlar det mer om att tekniken och dess tillämpningar är i sin linda. De flesta känner till Bitcoin och andra valutor som är en typ av användning av blockkedjor, men på sikt tror vissa experter att blockkedjor kan innebära en revolution för hur samhällsekonomin fungerar. Den stora vinsten ligger inte i tekniken i sig utan hur det ökade förtroendet påverkar våra affärsmodeller.

Rekommenderad läsning

nasdaq_960x640.jpg
video

Så använder Nasdaq blockchain

4 jul 2017 digit

Bannerannonsering och system för att hantera röstlängder i bolagsstyrelser. Det är två av tillämpningarna av blockkedjor som Nasdaq ägnar sig åt. Johan Toll, chef blockchain på Nasdaq, berättar om planerna. 

Blockchain_960x640.jpg

Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

4 maj 2017 digit

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

kraftledning snö.jpg

Drönare hittar elfel

1 dec 2017 digit

Blockkedjor som har hela historiken på alla flygplansdelar och drönare som upptäcker brott i kraftledningar. Ny teknik kan effektivisera många av dagens problem. Det menar Bas de Vos på IFS Labs.

blockWEBB.jpg

Därför säkrar blockkedjor alltmer

2 okt 2017 digit

I en tid när riskerna med AI och självlärande botar och datorer oroar allt fler finns en teknik för trygg informationsöverföring under stark utveckling. Blockkedjor ger säkerhet och transparens för myndigheter och banker.

en bitcoin uppbyggd av små pixlar som kommer upp ur marken.jpg
Voister förklarar

Bitcoin

23 jan 2018 voister förklarar

Kryptovalutan bitcoin har både hyllats och dissats. Varför svänger valutan så mycket i värde och vilka är riskerna? Voister förklarar hur allt hänger ihop.

man-pa-mountainbike-i-dolomiterna.jpg

Bättre hälsa med blockkedjor

28 feb 2018 it i vården

Med blockkedjeteknik kan individen ta allt större kontroll över sin hälsa. Nu bygger Carechain värdefull kunskap som över tid gör vården mer demokratisk.

blockchain-börsen-960640.jpg

Mannen som grundade blockkedjan

18 maj 2018 digit

Blockkedjan kommer från Sverige och användes redan för över 15 år sedan av svenska banker. För Voister berättar Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft om hur han och hans två kollegor uppfann den första blockkedjan.

frukt-blockchain-960640.jpg

Från ax till limpa med blockkedja

5 jul 2018 digit

Blockkedjor inom livsmedelsindustrin öppnar helt nya möjligheter för konsumenterna att kräva seriös djurhållning och garanterad kvalitet hela vägen fram till kylskåpet. Nu behöver EU och andra aktörer se över möjligheterna att med både regler och ekonomiska incitament öka aktörernas intresse för transparens på kundernas villkor.

katter-myser-i-ruggvader.jpg (1)

Säljer el med blockkedja

27 aug 2018 digit

Nu testar Uppsala blockkedjor för försäljning av el mellan hushåll. EU-projektet NEMoGrid gör det möjligt för privatpersoner att prova öppen elhandel med målet att i samma system lösa lokala och globala utmaningar.