Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har både hyllats och dissats. Varför svänger valutan så mycket i värde och vilka är riskerna? Voister förklarar hur allt hänger ihop.

Text Miguel Guerrero, Tim Leffler Foto Adobestock 23 januari 2018 voister förklarar

en bitcoin uppbyggd av små pixlar som kommer upp ur marken.jpg

Bitcoin är en kryptovaluta, en digital valuta som inte har någon fysisk representation. Till skillnad från vanliga valutor finns ingen utfärdande centralbank eller liknande utan transaktionerna är publika och ligger på en distribuerad databas där alla har tillgång till dem. På så vis kan man säkerställa att valutan inte kan manipuleras. Låter det bekant? Inte konstigt då bitcoin är ett exempel på en blockkedja.

Tanken med bitcoin var från början att kunna genomföra anonyma betalningar över internet eftersom det inte finns officiella register över vem som äger bitcoins, men på senare tid har bitcoin fått inslag av mer spekulativ karaktär som valutahandel betraktat vilket gjort att många befarar en bubbla.

Om ingen utfärdar bitcoin, hur skapas de då?

Själva genererandet av bitcoin, där gränsen är satt kodmässigt till 21 miljoner, sker genom att använda datorers beräkningskraft till att lägga till block till bitcoins blockkedja. Det sker genom att ett särskilt kryptografiskt nummer ska lösas enligt en specifik algoritm som är mycket tidsödande. Eftersom fler och fler datorer används justeras hela tiden svårighetsgraden efter den totala beräkningskraften i blockkedjans nätverk. På så vis håller man kontroll över att nya bitcoin genereras regelbundet.

Vad är problemet med bitcoin?

Bitcoin består av en publik del och en privat nyckel. Som en del olyckliga personer fått uppleva kan därför en datorkrasch där ägarens digitala plånbok försvinner få ödesdigra konsekvenser eftersom det då blir omöjligt att bevisa att man är den rättmätiga ägaren. Många har därför valt att lägga sitt innehav på servrar hos betrodda företag, men även dessa har utsatts för omfattande attacker i syfte att komma över privata nycklar. En sådan attack var den mot Mt. Gox 2011 där 850 000 bitcoins till ett värde av 450 miljoner dollar stals.

Betalar man skatt på bitcoins?

Försäljning av bitcoins ska enligt Skatteverket kapitalvinstbeskattas. Om bitcoin har anskaffats vid flera olika tillfällen ska man beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp.

Vem uppfann bitcoin?

Det finns många myter om bitcoin. En av dem är att Satoshi Nakamoto skulle vara skaparen, eller kanske skaparna av bitcoin.  Vem eller vilka som står bakom den misstänkta pseudonymen är höljt i dunkel och teorierna är många. Vad man vet är att personen eller personerna bakom pseudonymen släppte den ursprungliga mjukvaran i januari 2009. Det innebär att grundaren under tio dagar var ensam om att generera bitcoin. Idag innehåller adressen kopplad till grundaren cirka en miljon bitcoin, vilket med dagens värde motsvarar över 19 miljarder dollar, något som i så fall sätter Satoshi Nakamoto på 44:e plats på listan över världens rikaste personer.

Finns det fler kryptovalutor?

Sedan bitcoins lansering har en bra bit över tusen andra typer av kryptovalutor lanserats. Till exempel fungerar Monero i stort sett som bitcoin men med den skillnaden att även information om var transaktioner har ägt rum byggs in i blockkedjan. Det innebär att den är svår att spåra och därför har seglat upp som kriminellas favorit.

Ett annat exempel är Ethereum som kan användas som valuta, men dess huvudsakliga syfte är att fungera som en plattform att bygga decentraliserade applikationer som exempelvis smarta kontrakt. Eftersom kontrakten körs i blockkedjor finns ingen risk för bedrägeri eller att en tredje part går in och ändrar i kontraktet.  

Rekommenderad läsning

halvt bitcoin upplöst till siffror.jpg

Bitcoins plötsliga ras

17 jan 2018 digit

Efter att ha startat januari med fortsatta värderingshöjningar har de stora kryptovalutorna backat kraftigt. Osäkra besked från framförallt asiatiska länders regeringar rörande bitcoins legitimitet som valuta, spås vara anledningen till nedgången.

en bitcoin som tittar fram halvt täckt med jord.jpg

Därför överger bovarna bitcoin

4 jan 2018 säkerhet

Kryptovalutan monero är i princip omöjlig att spåra och nu befarar experter att monero blir favoriten bland kriminella. 

kvinna-med-linor.jpg

Sex, droger och bitcoin

20 feb 2018 säkerhet

Handeln med kryptovalutor är en av världens största oreglerade marknader. En frihet som bland annat innebär att cirka hälften av alla bitcointransaktioner rör kriminell verksamhet enligt en ny internationell studie.

girl-sad-combojack-malware-960640.jpg

ComboJack tar dina kryptopengar

9 mar 2018 säkerhet

Den skadliga programvaran ComboJack lurar till sig kryptovaluta. Attackerna börjar med ett spammejl med en pdf-fil.

myllrande-manniskor-pa-konferens.jpg

Kryptokapningen växer

15 mar 2018 säkerhet

Under februari påverkades 42 procent av världens organisationer av kryptokapare och Coinhive var den vanligaste skadliga koden enligt en rapport från säkerhetsföretaget Check Point. 

massa dollarsedlar.jpg

Så funkar Facebooks valuta

22 aug 2019 digit

Facebook ser över möjligheterna att lansera sin egen valuta, Libra. Men en ny forskningsrapport pekar på en mängd regulatoriska hinder för lanseringen. Och den amerikanska kongressen är inte heller positiv till Facebookvalutan.

ukrainas-flagga.jpg

Ygeman straffar Facebook

4 mar 2020 säkerhet

Regeringen vill att Facebook hålls ansvarigt för bedrägeriannonser på plattformen. Uttalandet kommer efter avslöjandet att tusentals personer har blivit lurade att investera i bitcoin av ett bolag i Ukraina. Framförallt äldre personer har drabbats och allt har startat med annonser på Facebook.

bitcoin- och tethermynt.jpg

Kryptovaluta öppnar för cyberbrott

19 jan 2018 säkerhet

Utvinningen av kryptovalutor har ökat kraftigt och det påverkar hela 55 procent av världens alla företag. Det visar en ny rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod från säkerhetsföretaget Check Point.

bitcoin och euro mynt i glider ur en plånbok.jpg

"Bitcoin är ingen valuta"

29 jan 2018 säkerhet

Finansinspektionen varnar nu för stora risker med bitcoin. I förra veckan beslutade Nordea att förbjuda sina anställda att handla med bitcoin eller andra kryptovalutor.