Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Big data

lite stockholm skyline.jpg

I framtiden handlar allt om information, eller rättare sagt data. Och det som landar in under benämningen stora data, eller big data som det heter på it-språk, är extra intressanta. Voister reder ut varför.

Benämningen big data refererar egentligen till två olika aspekter: Den ena är datakvantiteter som är mycket stora rent volymmässigt och således kräver tekniska muskler för att lagras, hanteras och läsas. I den här definitionen brukar begrepp som 5V användas. Detta står för volume, variety, velocity, variability, veracity och är alla hänvisningar till olika egenskaper av data och dess flöde i detta nya informationsparadigm.

Den andra aspekten handlar om användbarheten och de nya möjligheterna anknutna till de mängder, och typer, av datamängder som nu är tillgängligt. Det är här som framförallt business intelligence och artificial intelligence används till fullo för att leverera verksamhetsnytta.

Men hur funkar det?

Den tidiga användningen av big data fokuserade mycket på hur man skulle hantera all data. I takt med att allt fler enheter kopplas upp med allt fler sensorer som genererar värden ska all data ta vägen någonstans där den kan förädlas och användas. Det ställer krav på hanteringen vilken är en aspekt av big data.

Numera menar de flesta snarare användningen av data när man pratar om big data. All den här informationen som enskilt kan vara mycket liten, till exempel en temperaturangivelse, en växelkurs, en bild från en övervakningskamera eller liknande, bildar big data när de sätts i ett sammanhang där de används för att skapa en komplex och djup helhet. Man kan, exempelvis på en skola, med data man samlat in från flera datapunkter, och över längre tid, anpassa klassrumsmiljön för optimalt lärande och elevprestanda, eller använda automatisk ansiktsigenkänning för närvaroregistrering, eller skräddarsy en pedagogisk plan för varje elev.

Kan du ge fler exempel?

Tänk även på väderprognoser. Från början var de baserade på enkla mätvärden som temperatur, vad man såg, vindmätningar, och det var svårt att samordna till större mönster. Idag kan temperaturangivelser, lufttryck, vindhastigheter, luftfuktighet med mera kopplas samman med satellitbilder, statistik från tidigare år och så vidare för att med hjälp av avancerade analysverktyg göra prediktioner om hur vädret kommer att bli framöver.

Även i finansbranschen är big data på tapeten där man försöker förutsäga hur marknader kommer att utvecklas genom att analysera allt från enskilda konsumentbeteenden till hur ovan nämnda väder påverkar skördar och således tillgång och efterfrågan på specifika livsmedel.

Mediebranschen är en av de branscher som totalt håller på att revideras av big data och analyserna av dessa. Hur du rör muspekaren över en sajt, var du klickar, hur snabbt du läser, vilka annonser du scrollar förbi, vilka tidpunkter du läser vad är bara några av mätparametrarna som används av redaktörer, utvecklare, marknadsförare och reklamare för att få dig att stanna till i bruset. Borta är den tid då gissningar och magkänslor styrde, idag är allting föremål för mätningar och analyser, inte bara i mediebranschen.

Varför kommer det stort nu?

En faktor är internet of things, där vi nu ser enorma mängder data som korslänkade kan hjälpa oss att se mönster i syfte att förhindra olyckor i trafiken, förbättra och effektivisera sjukvården, bli mer energieffektiva… listan kan göras lång. En annan faktor är att de artificiella intelligenserna och business intelligence-systemen nu är så tekniskt avancerade att de kan hjälpa oss att hantera datamängder som tidigare varit alldeles för stora och komplexa för vanliga människor att kunna hantera. Många av de nya heta trenderna, som maskininlärning, Analytics med flera, kommer bäst till sin rätt när de kombineras med de här stora datakvantiteterna eftersom mer data, i synnerhet relevant och korrekt sådan, ger mer exakta resultat.

11 juli 2018 Uppdaterad 5 februari 2020 Reporter Miguel Guerrero voister förklarar Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

florist-fixar-med-blomsterarrangemang.jpg

Big data via mobilen

6 apr 2018 digit

För många är mobiltelefonen navet i vardagen. Men insamlad gps-information om hur vi rör oss och vad vi gör under dagen har den dessutom avgörande betydelse för företags och bankers investeringar. 

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

sjukhussangar-960640.jpg

Data till vården

27 mar 2020 digit

Trycket på Sveriges sjukhus och 1177 Vårdguiden blir allt högre. Ett nytt prognosverktyg från KTH kommer nu att bättre kunna fördela belastningen i det svenska vårdsystemet. 

halmsad central.jpg

Mycket mer än RPA

21 jan 2020 digit

Oavsett om det handlar om e-tjänster, digitala signaturer eller RPA kan Halmstads kommun nya enhet för digital utveckling lösa det. Målet är att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt.

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

olika taxibilar står parkerade utanför hämtzon.jpg
video

Hejdå taxichaufför

9 dec 2019 digit

Om fem år finns robotiserade taxibilar i våra storstäder och bilar som kan parkera själva. För att självkörande bilar ska kunna hantera alla situationer krävs fortfarande många år för att testa tekniken. Det menar Jonas Ekmark, Zenuity.