Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Big data

I framtiden handlar allt om information, eller rättare sagt data. Och det som landar in under benämningen stora data, eller big data som det heter på it-språk, är extra intressanta. Voister reder ut varför.

Text Miguel Guerrero Foto Mostphotos 11 juli 2018 voister förklarar

lite stockholm skyline.jpg

Benämningen big data refererar egentligen till två olika aspekter: Den ena är datakvantiteter som är mycket stora rent volymmässigt och således kräver tekniska muskler för att lagras, hanteras och läsas. I den här definitionen brukar begrepp som 5V användas. Detta står för volume, variety, velocity, variability, veracity och är alla hänvisningar till olika egenskaper av data och dess flöde i detta nya informationsparadigm.

Den andra aspekten handlar om användbarheten och de nya möjligheterna anknutna till de mängder, och typer, av datamängder som nu är tillgängligt. Det är här som framförallt business intelligence och artificial intelligence används till fullo för att leverera verksamhetsnytta.

Men hur funkar det?

Den tidiga användningen av big data fokuserade mycket på hur man skulle hantera all data. I takt med att allt fler enheter kopplas upp med allt fler sensorer som genererar värden ska all data ta vägen någonstans där den kan förädlas och användas. Det ställer krav på hanteringen vilken är en aspekt av big data.

Numera menar de flesta snarare användningen av data när man pratar om big data. All den här informationen som enskilt kan vara mycket liten, till exempel en temperaturangivelse, en växelkurs, en bild från en övervakningskamera eller liknande, bildar big data när de sätts i ett sammanhang där de används för att skapa en komplex och djup helhet. Man kan, exempelvis på en skola, med data man samlat in från flera datapunkter, och över längre tid, anpassa klassrumsmiljön för optimalt lärande och elevprestanda, eller använda automatisk ansiktsigenkänning för närvaroregistrering, eller skräddarsy en pedagogisk plan för varje elev.

Kan du ge fler exempel?

Tänk även på väderprognoser. Från början var de baserade på enkla mätvärden som temperatur, vad man såg, vindmätningar, och det var svårt att samordna till större mönster. Idag kan temperaturangivelser, lufttryck, vindhastigheter, luftfuktighet med mera kopplas samman med satellitbilder, statistik från tidigare år och så vidare för att med hjälp av avancerade analysverktyg göra prediktioner om hur vädret kommer att bli framöver.

Även i finansbranschen är big data på tapeten där man försöker förutsäga hur marknader kommer att utvecklas genom att analysera allt från enskilda konsumentbeteenden till hur ovan nämnda väder påverkar skördar och således tillgång och efterfrågan på specifika livsmedel.

Mediebranschen är en av de branscher som totalt håller på att revideras av big data och analyserna av dessa. Hur du rör muspekaren över en sajt, var du klickar, hur snabbt du läser, vilka annonser du scrollar förbi, vilka tidpunkter du läser vad är bara några av mätparametrarna som används av redaktörer, utvecklare, marknadsförare och reklamare för att få dig att stanna till i bruset. Borta är den tid då gissningar och magkänslor styrde, idag är allting föremål för mätningar och analyser, inte bara i mediebranschen.

Varför kommer det stort nu?

En faktor är internet of things, där vi nu ser enorma mängder data som korslänkade kan hjälpa oss att se mönster i syfte att förhindra olyckor i trafiken, förbättra och effektivisera sjukvården, bli mer energieffektiva… listan kan göras lång. En annan faktor är att de artificiella intelligenserna och business intelligence-systemen nu är så tekniskt avancerade att de kan hjälpa oss att hantera datamängder som tidigare varit alldeles för stora och komplexa för vanliga människor att kunna hantera. Många av de nya heta trenderna, som maskininlärning, Analytics med flera, kommer bäst till sin rätt när de kombineras med de här stora datakvantiteterna eftersom mer data, i synnerhet relevant och korrekt sådan, ger mer exakta resultat.

Rekommenderad läsning

florist-fixar-med-blomsterarrangemang.jpg

Big data via mobilen

6 apr 2018 digit

För många är mobiltelefonen navet i vardagen. Men insamlad gps-information om hur vi rör oss och vad vi gör under dagen har den dessutom avgörande betydelse för företags och bankers investeringar. 

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

ambulans.jpg

Big data är bra för hälsan

8 dec 2017 it i vården

När SOS Alarm blickar in i den alltmer digitaliserade framtiden finns det stora utvecklingsområden inom e-hälsa och preventiva insatser med möjliga vinster att hämta.

en ljus och en mörk hund står på gräset på en kulle.jpg
video

Ica säkrar med big data

4 jan 2018 digit

Ekosystem och big data ger framgång för Ica försäkring, som lanserades för två år sedan. Senaste tillskottet är en djurförsäkring.

flygplan-i-luften.jpg
Voister förklarar

NIS-direktivet

15 jan 2018 Voister förklarar

Den 1 augusti träder det fortfarande relativt anonyma NIS-direktivet i kraft över hela EU. Voister reder ut varför, vad NIS är, vilka som berörs och hur man efterföljer det. 

rykande-skorstenar.jpg

Fjärrvärme med dataanalys

24 jan 2018 digit

Med hjälp av dataanalys och algoritmer ska forskare och företag bli bättre på att hitta och förutsäga fel i fjärrvärmesystemet. Målet är att Sverige ska bli mer energieffektivt.

 

en liten väg rör sig nedför en backe bland pittoreska engelska hus.jpg

Förändringen som alla vill ha

23 feb 2018 digit

För första gången på 80 år är invånarna i byarna Newmarket och Haverhill i England på väg att få nya pendlingsmöjligheter – tack vare en förnyad datahantering. Lingjing Yin är en av personerna som bokstavligen har fått de nya hjulen att börja snurra.

nyfödd bebis sover i en kuvös.jpg

Så kan AI hjälpa sjukhusen

14 mar 2018 it i vården

Ju mer data som finns tillgänglig om en patient desto adekvatare vård och effektivare sjukhus. Och nu finns tekniken för den moderna vården. Det menar Ankur Teredesai, hälsotechbolaget Kensci.