Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

Big data

I framtiden handlar allt om information, eller rättare sagt data. Och det som landar in under benämningen stora data, eller big data som det heter på it-språk, är extra intressanta. Voister reder ut varför.

Text Miguel Guerrero Foto Mostphotos 11 juli 2018 voister förklarar

lite stockholm skyline.jpg

Vad är Big data?

Benämningen big data refererar egentligen till två olika aspekter: Den ena är datakvantiteter som är mycket stora rent volymmässigt och således kräver tekniska muskler för att lagras, hanteras och läsas. I den här definitionen brukar begrepp som 5V användas. Detta står för volume, variety, velocity, variability, veracity och är alla hänvisningar till olika egenskaper av data och dess flöde i detta nya informationsparadigm.

Den andra aspekten handlar om användbarheten och de nya möjligheterna anknutna till de mängder, och typer, av datamängder som nu är tillgängligt. Det är här som framförallt business intelligence och artificial intelligence används till fullo för att leverera verksamhetsnytta.

Men hur funkar det?

Den tidiga användningen av big data fokuserade mycket på hur man skulle hantera all data. I takt med att allt fler enheter kopplas upp med allt fler sensorer som genererar värden ska all data ta vägen någonstans där den kan förädlas och användas. Det ställer krav på hanteringen vilken är en aspekt av big data.

Numera menar de flesta snarare användningen av data när man pratar om big data. All den här informationen som enskilt kan vara mycket liten, till exempel en temperaturangivelse, en växelkurs, en bild från en övervakningskamera eller liknande, bildar big data när de sätts i ett sammanhang där de används för att skapa en komplex och djup helhet. Man kan, exempelvis på en skola, med data man samlat in från flera datapunkter, och över längre tid, anpassa klassrumsmiljön för optimalt lärande och elevprestanda, eller använda automatisk ansiktsigenkänning för närvaroregistrering, eller skräddarsy en pedagogisk plan för varje elev.

Kan du ge fler exempel?

Tänk även på väderprognoser. Från början var de baserade på enkla mätvärden som temperatur, vad man såg, vindmätningar, och det var svårt att samordna till större mönster. Idag kan temperaturangivelser, lufttryck, vindhastigheter, luftfuktighet med mera kopplas samman med satellitbilder, statistik från tidigare år och så vidare för att med hjälp av avancerade analysverktyg göra prediktioner om hur vädret kommer att bli framöver.

Även i finansbranschen är big data på tapeten där man försöker förutsäga hur marknader kommer att utvecklas genom att analysera allt från enskilda konsumentbeteenden till hur ovan nämnda väder påverkar skördar och således tillgång och efterfrågan på specifika livsmedel.

Mediebranschen är en av de branscher som totalt håller på att revideras av big data och analyserna av dessa. Hur du rör muspekaren över en sajt, var du klickar, hur snabbt du läser, vilka annonser du scrollar förbi, vilka tidpunkter du läser vad är bara några av mätparametrarna som används av redaktörer, utvecklare, marknadsförare och reklamare för att få dig att stanna till i bruset. Borta är den tid då gissningar och magkänslor styrde, idag är allting föremål för mätningar och analyser, inte bara i mediebranschen.

Varför kommer det stort nu?

En faktor är internet of things, där vi nu ser enorma mängder data som korslänkade kan hjälpa oss att se mönster i syfte att förhindra olyckor i trafiken, förbättra och effektivisera sjukvården, bli mer energieffektiva… listan kan göras lång. En annan faktor är att de artificiella intelligenserna och business intelligence-systemen nu är så tekniskt avancerade att de kan hjälpa oss att hantera datamängder som tidigare varit alldeles för stora och komplexa för vanliga människor att kunna hantera. Många av de nya heta trenderna, som maskininlärning, Analytics med flera, kommer bäst till sin rätt när de kombineras med de här stora datakvantiteterna eftersom mer data, i synnerhet relevant och korrekt sådan, ger mer exakta resultat.

Rekommenderad läsning

Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

Fjärrvärme med dataanalys

24 jan 2018 digit

rykande-skorstenar.jpg rykande-skorstenar.jpg rykande-skorstenar.jpg

Med hjälp av dataanalys och algoritmer ska forskare och företag bli bättre på att hitta och förutsäga fel i fjärrvärmesystemet. Målet är att Sverige ska bli mer energieffektivt.

 

Big data via mobilen

6 apr 2018 digit

florist-fixar-med-blomsterarrangemang.jpg florist-fixar-med-blomsterarrangemang.jpg florist-fixar-med-blomsterarrangemang.jpg

För många är mobiltelefonen navet i vardagen. Men insamlad gps-information om hur vi rör oss och vad vi gör under dagen har den dessutom avgörande betydelse för företags och bankers investeringar. 

Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

ai robot .jpg ai robot .jpg ai robot .jpg

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

Big data är bra för hälsan

8 dec 2017 it i vården

ambulans.jpg ambulans.jpg ambulans.jpg

När SOS Alarm blickar in i den alltmer digitaliserade framtiden finns det stora utvecklingsområden inom e-hälsa och preventiva insatser med möjliga vinster att hämta.

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

fet-snorojning-pa-vagen.jpg fet-snorojning-pa-vagen.jpg fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

Fabians krig mot cancer

27 apr 2018 it i vården

fabian bolin war on cancer.jpg fabian bolin war on cancer.jpg fabian bolin war on cancer.jpg video

Fabian Bolin har omsatt sina egna upplevelser som cancerpatient till en digital plattform som sprider kunskap och inspiration. Nu blir Waroncancer en tillgång också för vården och läkemedelsindustrin och deras dialog med en stor patientgrupp. 

Zenuitys big data-lösning hyllas

2 maj 2018 digit

snip scen prisutdelning.JPG snip scen prisutdelning.JPG snip scen prisutdelning.JPG video

Robert Tapper och Martta Lystila från Zenuity tog emot priset Trailblazer award av Michael Dell under inledningen av Dell Technologies World. Bolaget kommer att samla in och hantera 4,4 petabyte data per månad, vilket kräver en helt ny teknik.

Data som blir till ord

18 maj 2018 it i vården

data-grafer-960640.jpg data-grafer-960640.jpg data-grafer-960640.jpg

Att förklara och presentera en stor mängd sensordata med vanligt språk är inte alltid det enklaste. Men datavetaren Hadi Banaee har kommit på en datadriven metod som gör just detta.