Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Voister förklarar

AR

Augmented reality, AR, skapar en digital värld i verkligheten. Tekniken slog igenom med Pokémon Go och spås bli oerhört värdefullt för alltifrån läkare till brandmän. Voister förklarar AR och hur du kan använda det. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 2 april 2019 Voister förklarar

bitar av datorgjorda kopparrör mot vit bakgrund.png

AR kan användas för att se rör genom väggar på byggnader.

AR står för augmented reality. AR kan beskrivas som kombination av verkligheten och ett lager av visuella data. Den stora behållningen med AR är att allt sker i realtid och sinnesintrycken kommer från verkliga och digitala källor samtidigt. Om du står framför en okänd staty någonstans i världen oc tar upp din mobil i kameraläge och riktar mot statyn och vips dyker det upp information om när och varför och hur den är byggd.

Det för några år sedan oerhört populära spelet Pokémon Go, som gick ut på att spelare gick runt och samlade in virtuella monster från verkliga platser med sina mobiltelefoner. Det är också ett exempel på en AR-upplevelse.

Det finns ingen perfekt översättning till svenska men förstärkt verklighet är ganska nära.

Hur fungerar det?

AR kräver en kamera som läser av den verkliga världen. Till kameran kopplas specifika applikationer som letar efter markörer eller andra referenser i miljön där de virtuella objekten kan placeras. När det har skett kan programmet spela upp rätt information i glasögonen eller i mobiltelefonen.

Hur länge har AR funnits?

Redan 1992 kom det första fungerande AR-enheten, som utvecklats för amerikanska flygvapnet av Louis Rosenberg. Systemet bestod av en stor ställning man var tvungen att stå i och eftersom 3D-tekniken var långsam användes en sorts optisk teknik för att spegla bland annat robotliknande ben och armar på personen som använde utrustningen. Sedan dess har många stora och mindre aktörer hållit ett öga på tekniken, där prestanda har varit ett av de största hindren för att använda det i större skala. Tills nu.

Nu har i stort sett alla de stora it-spelarna en AR-lösning i sin palett, varav Microsoft Hololens var en av de första satsningarna. När Pokémon Go slog igenom rejält sommaren år 2016 fick tekniken en rejäl skjuts.

Vilka användningsområden finns det för AR?

Idag används AR framförallt inom produktion och byggsektorn. Det kan till exempel vara när nya kollegor ska läras upp eller saknar kompetens om hur en viss maskin ska skötas. Då kan en novis ta på sig ett par AR-glasögon och via dem kan en expert, som sitter på annan ort, rita upp och visa var på skärmen som nybörjaren ska trycka och information dyker upp i glasögonen och projiceras på verkligheten. AR kan även används om läget blir kritiskt, till exempel om någon maskin havererar och man måste ha experthjälp som inte finns på plats. På det sättet kan AR bespara företag och organisationer miljontals med kronor.  

Vilka användningsområden finns det framöver?

Sjukvården är ett exempel där man kan tänka sig hur läkare kan projicera ådror och organ på patienter med hjälp av AR. Även inom polis och försvar kan AR bli användbart för att scanna av och upptäcka till exempel bomber. För polisen kan det handla om en kombination av AR och AI, där glasögonen är smarta nog att upptäcka misstänksamma rörelsemönster eller andra ledtrådar som tenderar att hända vid terrorbrott av olika slag.

Framförallt kan AR i kombination med AI hjälpa till att skapa en uppsjö av användningsområden. Man skulle till exempel kunna kunna skapa virtuella AI-människor i en restaurang- eller hotellmiljö som studenter kan träna på för att läras upp.

När är vi där?

En del säger att det kan dröja fem till tio år medan andra menar att det kommer att gå snabbare. Det är framförallt avhängigt på dels den fortsatta hårdvaruutveckling och dels utvecklingen av AI.  

Vad skiljer AR från VR och MR?

AR är ett sätt att förstärka verkligheten medan VR är en teknik som möjliggör antingen programmerade fiktiva miljöer, eller filmade miljöer, eller en kombination av båda.

MR, mixed reality, är som en mix av båda, där man kombinerar en digital värld med den verkliga världen, och där de digitala objekten dessutom kan interagera med den verkliga världen. En animerad gubbe kan i den här mixade verkligheten alltså hoppa upp på bord och stolar och använda de verkliga objekten som finns i ett vardagsrum, till exempel.

Enkelt förklarat så är samma gubbe, i en AR-upplevelse, stillastående där du riktar din blick, medan den i en MR kan gå runt både dig och andra objekt du har framför dig.

Rekommenderad läsning

bild på fiskar och koraller på stora barriärrevet.jpg
video
Ett samarbete mellan Google och Voister

Från klassrum till koraller

16 apr 2018 it i skolan

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.

vr-glasogon-bland-provror.jpg

VR är forskarens bästa vän

11 maj 2018 digit

Med VR och AR kan forskarna lära mer om allt från framtidens smarta städer till livsfarliga virus. Vi andra kan se fram mot att snart kunna gå på fest eller resa runt världen utan att lämna soffan.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

kvinnor-som-kramas960640.jpg
video

Det bästa av två världAR

5 jul 2018 digit

Vår förtjusning över tekniken riskerar att göra oss ensamma och deprimerade. Med AR öppnas nya möjligheter att vårda våra relationer samtidigt som vi utforskar en sagovärld av möjligheter långt bortom den fysiska världen. I hybridutrymmet kommer många höra dig skratta.

slottet-i-halmstad-med-segelbat.jpg
video

AR på schemat i Halmstad

17 jul 2018 digit

Ett inkluderande arbetssätt som bygger på vad invånarna och företagen vill ha är ledstjärnan för digitaliseringen i Halmstads kommun. Vägen dit heter kompetensutveckling om bland annat AI och IoT för kommunens medarbetare, ledning och politiker.

äldre dam i fina kläder och solbrillor framför en mur.jpg
video

Jakten på innovation

2 jan 2019 ledarskap

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

blå himmel och stora elledningar i en skog.jpg
video

Geomatikk gör digitala avtryck

8 okt 2018 digit

När Geomatikks fälttekniker undersöker marken efter ledningar räcker det numera att de har en telefon. Nästa steg kan vara att projicera i var ledningarna finns, med hjälp av mixed reality.

en kvinna med laboratoriekläder och andningsmask studerar ett provrör på nära håll.jpg

Skickliga robotar i Skövde

14 mar 2018 digit

Högskolan i Skövde gör gemensam sak med det världsomspännande laboratorieföretaget Eurofins och tillsammans vill de utveckla framtidens kollaborativa robotar.