Göteborgsdrönare räddar liv i Malawi

Det Göteborgsbaserade företaget Everdrone levererar framtidens drönare i ett av världens minst utvecklade länder, Malawi.

24 november 2017 digit

everdrone malawi droner.jpg

– För att drönare ska kunna bli en naturlig del av samhället i framtiden krävs det en helt annan nivå av säkerhet än vad vi ser idag. I dagsläget förlitar sig i princip alla system uteslutande på GPS för navigation, det ser vi som en väldigt stor säkerhetsbrist, och faktiskt ett hinder för hela branschens utveckling. Det är därför vi utvecklar navigation baserat på olika typer av vision-teknik. Resultatet är ett drönarsystem som dels kan fortsätta flyga i situationer då GPS-signalen är opålitlig och som dessutom kan navigera med centimeterprecision på låg höjd där det finns människor och byggnader, säger Mats Sällström, vd på Everdrone.

Extra behov vid regnperioder

Drönarna är placerade i Malawi på uppdrag av Förenta Nationernas barnfond Unicef. Det är de på grund av att landet är ett av världens minst utvecklade - på FN:s utvecklingsindex HDI placerar sig Malawi på plats 170 av 188. I landet finns ett stort behov av att transportera mediciner och sjukvårdsutrustning och tillgängligheten till byarna är ofta begränsad. Speciellt svårt är det under regnperioderna då översvämningar är vanligt förekommande. Där passar Everdrone bra som än så länge endast fokuserar på att deras teknik ska användas inom sjukvård, räddning och humanitära insatser.

 Vår vision-teknik, som möjliggör det vi kallar visuell navigation, bygger på en sensorrigg med RGB-kameror och IR-kameror. Kamerorna levererar en 360-graders bild med djupinformation av drönarens omgivning, med en hastighet av upp till 90 bilder per sekund. Datan filtreras i ett antal steg och i slutändan får vi ett system som på ett säkert sätt kan navigera, undvika hinder och tillförlitligt landa med extremt hög precision, säger Maciek Drejak, CTO på Everdrone.

Senaste nytt

Google: Nu kan du stoppa AI-träning på dina sajter

29 september 2023

Nu blir det möjligt att säga nej till att Googles generativa AI Bard tränas på dina sajter. Med hjälp av verktyget Google-Extended kan du blockera AI-skanningen av ditt innehåll. 

Färre än fyra av tio har strategi för devops-automatisering

29 september 2023

Enligt en ny studie ger investeringar i automatiserad devops en 61-procentig förbättring av programvarukvaliteten. Trots detta har färre än fyra av tio stora företag en tydlig strategi för just devops-automatisering.

Meta bäddar in ChatGPT-liknande AI i Instagram, WhatsApp och Messenger

28 september 2023

Den nya AI-assisten Meta AI ska ge användare information från internet i realtid och omvandla textpromptar till realistiska foton som går att dela med sina kontakter inom loppet av några sekunder. Inledningsvis lanseras AI-assistenten på Metas största plattformar för att senare tillgängliggöras i de smarta glasögonenRay-Ban Meta och bolagets VR-headset Quest 3.

Ivo:s straffavgift till Lund fastslagen – samtidigt klandrar kommunen Ivo

28 september 2023

Inspektionen för vård om omsorg (Ivo) krävde Lunds kommun på cirka en och en halv miljon kronor i straffavgift till följd av bristande it-säkerhet, under september 2022. Förvaltningsrätten har nu avslagit Lunds kommuns överklagan mot beslutet. Samtidigt klandrar kommunen Ivo i ett annat ärende rörande kritik om bristfälliga språkkunskaper hos sjukvårdsperonal. Det rapporterar Sydsvenskan. 

Googles 25 år – detta har hänt

27 september 2023

Google har under september månad haft 25-årsjubileum eftersom att det är 25 år sedan Google Inc. lanserades officiellt. Och det är mycket mer än bolagets logga som förändrats sedan dess.

Regeringen satsar 65 miljoner på 6G

27 september 2023

Sverige har som mål att ta täten i utvecklingen kring sjätte generationens trådlösa system. Därför satsar regeringen nästa år 65 miljoner kronor på forskning och innovation inom 6G. Vetenskapsrådet erhåller 15 miljoner och Vinnova 50 miljoner. 

Stäng