Skolanalys: Helsingborgs AI-satsning i skolvärlden

Åtta skolor i Helsingborgs stad testar Skolanalys, ett AI-verktyg som korsanalyserar en mängd olika data som betyg, frånvaro, elevenkäter och personalomsättning. Detta ska ge skolledare en djupare förståelse för vilka faktorer som påverkar elevers måluppfyllelse och skolans övergripande resultat.
Skolanalys introduceras stegvis i Helsingborgs stad, sedan förra sommaren är det åtta skolor som är i gång med arbetet. Syftet med AI-verktyget är att identifiera samband och se hur olika faktorer som exempelvis låg närvaro och sämre resultat hänger ihop.
Genom att analysera och använda datan på rätt sätt ska man kunna göra mer träffsäkra insatser och adressera grundorsakerna. Just nu används systemet främst av rektorer och vissa förstalärare samt analysgrupper som finns på skolorna. Även specialpedagoger är introducerade till verktyget.
Martin Carling som är rektor på Västra Berga menar att det tidigare varit en utmaning för skolledningen att bara agera på enskilda resultat, säger han till Dagens Samhälle.
– Då har vi tittat enkom på det och ordnat med fler lärare eller mindre grupper. I AI-verktyget skulle vi kunna se en koppling till att närvaron på mattelektionerna är låg. Då gör vi insatser för att öka närvaron i stället, säger han.
Med stöd avSkolanalys kan skolledningen idag fatta mer datadrivna beslut och förbättra skolans verksamhet på ett mer systematiskt och strukturerat sätt. Martin Carling ser även en stor fördel i tillgången på data och hur olika datapunkter inverkar på varandra.
– Om måluppfyllelsen går ner kan vi se om det är några andra förutsättningar som förändras över tid, säger han.
Utmaning – att ställa rätt frågor
Som med många andra AI-verktyg är det en utmaning att ställa rätt frågor för att skapa rätt värde, annars blir det lätt bara en stor mängd ohanterlig data.
– Vi är fortfarande inne i den fasen att vi försöker hitta rätt frågor att ställa, säger Magnus Lindow som är rektor på Rydebäcksskolan och fortsätter:
– Det måste finnas en gedigen tanke kring det egna systematiska kvalitetsarbetet så att man ställer rätt frågor. Att bara ge sig in i den stora datamängd som finns i systemet ger inte så mycket.
Läs mer om ämnet: