Akademiska sjukhuset mottar Vitalisstipendiet för patientnära cancervård

Maria Andersson Ödman, Akademiska sjukhuset i Uppsala, tar emot Vitalisstependiet 2025 under vårdkonferensen Vitalis i Göteborg.

Mottagare av Vitalisstipendiet 2025 är Akademiska sjukhuset för deras arbete med Gränsbyprojektet och en ny, mer lättillgänglig behandlingsmottagning för cancerpatienter. På plats i Göteborg för att ta emot stipendiet är Maria Andersson Ödman, som berättar om projektet, patientresponsen och nästa steg. 

20 maj 2025Uppdaterad 22 maj 2025Reporter Therese BengtnervårdFoto Fredrik Kron

Grattis! Vad har ni gjort? 

– Vi har öppnat en liten behandlingsfilial i ett köpcenter, vilket förenklar vardagen för cancerpatienter då de slipper ta sig till sjukhuset. Det är mycket lättare att gå in på den här mottagningen som ligger i anslutning till köpcentret.  

– Det skapar en mycket bättre tillgänglighet och framför allt känner sig patienterna mindre sjuka. Det blir en normalisering av behandlingen på ett annat sätt. Det är det i korthet som vi har gjort, säger Maria Andersson Ödman, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hur har uppslutningen varit? 

– Vi har gjort patientenkäter och de har varit jättenöjda med det här. Alla säger: “Bemötandet är perfekt, det tar mycket kortare tid eftersom det är en liten mottagning.” Så det är bara positivt därifrån. Även personalen tycker att det är fantastiskt då de ser att patienterna är så nöjda, samtidigt som de får variation i arbetet och vara med och utveckla vården på ett annat sätt än vad man kanske får när man går och gör samma sak hela tiden på sjukhuset.  

Och träffar andra typer av patienter möjligtvis? 

– Nja, det är det egentligen inte, utan det är samma typer av patienter men det är en annan miljö. 

Vad hoppas du är nästa steg? 

– Region Uppsala är en region som är relativt stor geografiskt. Vi har Uppsala där vi har akademiska sjukhuset, och lilla lasarettet i Enköping. Sedan finns det egentligen ingenting annat. Visst, vi har vårdcentraler i de norra delarna av regionen, men alla patienter som behöver cancerbehandling måste åka till akademiska sjukhuset eller till lasarettet. Jag vill att vi ska kunna utveckla det här konceptet – kanske genom samarbeten med vårdcentraler – och öppna nya mottagningar i de norra delarna av regionen.  

– Jag ser också att vi skulle kunna börja med hembehandlingar, eller att patienterna själva kan ge sig behandlingar, och vi följer upp med hjälp av digitala verktyg. Detta jobbar vi vidare med nu och jag tror att en del utav stipendiesumman kommer att gå till studiebesök. Jag vet att det görs bra saker även ute i landet som vi kan ta inspiration av, avslutar Maria Andersson Ödman, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Juryns vinstmotivering lyder bland annat:

"Årets stipendiat har med stort engagemang och teknisk skicklighet utvecklat ett projekt som gör vården mer tillgänglig, inkluderande och närvarande i människors vardag. Det visar tydligt hur insatser kan utformas för att möta människors behov – där de faktiskt befinner sig."

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning