Region Östergötland testar digitala tvillingar som patientmotivation

Valentin Kindesjö, ST-läkare på Vårdcentralen Valla i Region Östergötland och forskare vid Linköpings universitet.
Kan digitala tvillingar leda till en mer preventiv sjukvård och motivera patienter till livsstilsförändringar? Detta ska Region Östergötland undersöka i en pilot i vår. Först ut att få testa tekniken är äldre patienter.
Region Östergötland ska testa hur digitala tvillingar kan användas vid hälsosamtal på vårdcentraler och motivera patienter till livsstilsförändringar. En av de ansvariga för arbetet är Valentin Kindesjö, ST-läkare på Vårdcentralen Valla i Region Östergötland och forskare vid Linköpings universitet.
– En digital tvilling är en virtuell kopia av en människas kropp i en dator. Den skapas genom att processer i kroppens organ översätts till matematiska ekvationer. Tillsammans bildar ekvationerna en modell av en specifik vävnad, till exempel ett organ, eller hela kroppen.
Därefter, förklarar Valentin Kindesjö, berättar man för modellen vilken person man försöker efterlikna. Det kan till exempel handla om en person som röker, har diabetes eller någon ärftlig sjukdom. På så sätt får man en digital spegling av en specifik person.
– Poängen med att individanpassa modellen är att det ska kännas som att det är den egna kroppen man tittar på. Det blir också tydligt att man kan påverka den egna kroppen genom vissa val man gör.
Tvilling som diskussionsunderlag
Tanken är initialt att den digitala tvillingen ska utgöra ett diskussionsunderlag för patienter med olika hälsodilemman. Personen som håller i hälsosamtalet kan visa på alternativa scenarion över hur den digitala tvillingen påverkas av ökad fysisk aktivitet, viktnedgång och mycket annat.
– Exempelvis skulle vi kunna visa hur en viss individs blodkärl kommer att se ut om några år ifall hen inte gör några livsstilsförändringar. Vi kan påvisa att risken för stroke minskar med ett visst antal procent om hen tar ett specifikt läkemedel, eller hur personens organ skulle påverkas positivt ett år framåt i tiden om hen slutade röka.
Detta ska motivera patienten att förändra sina levnadsvanor.
– Det kan bli lättare för patienter att ta till sig av våra rekommenderade behandlingar om de får se den här informationen utifrån sin egen kropp. Därigenom kan den digitala tvillingen öka motivationen för att genomföra och hålla fast vid livsstilsförändringar.
Pilot inleds i senare i vår
Än så länge finns de digitala tvillingarna bara i forskningen, men under våren tar de sina första steg in i Region Östergötlands primärvård.
– Vi är i princip klara med gränssnittet som ska ligga mellan modellen, patienten och vårdpersonalen. När detta är helt klart inleder vi en pilot tillsammans med patienter där de får berätta hur de vill få informationen presenterad för sig, vilken information som saknas, vad som är överflödigt, och så vidare.
– I första steget kommer tekniken att vara ämnad för äldre personer, där alla inte är så teknikvana. Därför vill vi såklart göra den lätt att ta till sig för så många som möjligt.
Den långsiktiga visionen med dessa digitala tvillingar är att förändra sjukvården från ett reaktivt till ett mer preventivt perspektiv. Framöver kan patienter – beroende på vilken hälsoprofil de har – nyttja aktivitetsklockor, stegräknare, glukossensorer eller andra digitala verktyg hemma, och vården kan i realtid se risker och uppmärksamma patienten på dessa.
– Det kostar mycket mer att behandla välfärdssjukdomar än att förebygga dem, så om vi tidigt upptäcker trender i patientens hälsa kan vi förebygga sjukdomar mer effektivt. Ännu längre framåt i tiden ser vi också att patienter kan ha sin egen digitala tvilling i sin telefon, som tar in hälsodata från smarta bärbara sensorer, som exempelvis en aktivitetsklocka. Det blir lite som att ha en personlig tränare eller hälsocoach som känner till patientens kropp utan och innan – och som finns tillgänglig dygnet runt.
Läs mer om ämnet: