Finalisterna klara – dessa kan vinna Vitalis-stipendiet

2Dbe1051d4992040d02b391b84dde2fc72498a50

Foto: Voister

Snart ska Vitalis stipendium delas ut. De tre finalbidragen kommer i år från Region Västmanland, Region Västerbotten och Karolinska Universitetssjukhuset och handlar om att mäta vårdtyngden, minska kompetensbristen och snabbare upptäcka den ärftliga blodsjukdomen FH.

Finalbidrag 1 kommer från Medicinkliniken vid Västmanlands sjukhus i Västerås som har implementerat en ny, datadriven modell för att mäta vårdtyngden. Detta ska göra det lättare för sjukhusvården att fördela personal mellan avdelningar. 

– Vi ville komma ifrån de subjektiva skattningarna, som ofta slog fel. En patient är inte bara en pinne i statistiken. Vårdbehoven varierar. Därför är det viktigt att alla avdelningar utgår från samma objektiva parametrar, så att man inte jämför äpplen och päron när resurser fördelas, säger Lena Svanbom, vårdutvecklare och en av personerna bakom innovationen. 

Västerbotten utan gränser

Det andra bidraget är en digifysisk modell från Region Västerbotten som ska komma till rätta med kompetensbristen i vården. Projektet heter VuG (Västerbotten utan gränser) och handlar om att vårdanställda kan arbeta från olika delar av världen. Sedan projektet inleddes 2019 har tio specialister anställts som jobbar på distans inom Sverige men även från Finland, Spanien och Portugal. 

– Jättemånga vill jobba på det här sättet och vi har fått göra listor på intresserade med specialistkompetens runt om i världen. Vi är många som jobbat fram det här projektet. Det känns viktigt att det får uppmärksamhet, andra regioner har behov av samma tjänster. Att vinna skulle både vara en belöning och bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Virginia Zazo, läkare och initiativtagare till projektet. 

Screena högriskgrupper

Finalbidrag 3 är en strukturerad screening av den ärftliga blodfettsjukdomen FH (familjär hyperkolesterolemi). En sjukdom som 30 000 svenskar beräknas ha, men endast 10 procent vet om att de är drabbade. Här har Medicinsk enhet Endokrinologi på Karolinska Universitetssjukhuset tagit fram en digifysisk vårdkedja som ska upptäcka fler drabbade och ge dem förebyggande behandling i tid. I den digifysiska vårdkedjan screenar man systematiskt grupper med hög risk. 

En obehandlad patient med FH kan få sin första hjärtinfarkt i 40-årsåldern. Med rätt förebyggande medicinering kan risken för detta effektivt minskas. På grund av ärftlighetsmönstret är risken 50 procent att syskon eller föräldrar till patienter med FH också har sjukdomen. En annan grupp med hög risk är patienter med kranskärlssjukdom, där 1 på 16 kan lida av FH, säger Karin Littman, läkare och en av initiativtagarna. 

Vitalis stipendium vill lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Vinnaren tar emot priset under invigningen av Vitalis 23 maj.

4 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson vård, omsorg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng