Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Drönare på Mars

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Den första flygningen var ett test i hur drönaren fungerar på planeten, samt hur kontrollrummet befinnandes på jorden kan hantera tidsförskjutningen som finns mellan planeterna.

Drönaren flög i 30-40 sekunder tre meter ovanför markytan. Under flygningen övervann den flera hinder, bland annat hårda vindar, tunn Mars-luft och ett nyligen åtgärdat programvarufel. På twitter skriver Nasa:

Ingenuity har genomfört sin första flygning – den första flygningen av en motoriserad flygfarkost på en annan planet.

Att tillverka Ingenuity kostade 740 miljoner kronor och den har rotorblad som snurrar fem gånger snabbare än vad de generellt gör på jorden.

Vi hoppas att Ingenuity kommer att utöka möjligheterna för oss att utforska Mars, säger Bob Balaram på Nasa.

Ingenuity använder ett Linuxbaserat operativsystem. Mjukvaran som används baseras på öppen källkod och finns tillgänglig på Github. 

Ingenuity liftade med rymdsonden Perseverance som landade på Mars 18 februari. Det kommer ske fler testflygningar med drönaren den kommande månaden. 

Källa: Nasa, Github, SVT

20 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Nasa JPLT

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.