Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bättre möten utan video

Digitalt Möte

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

Vi har upptäckt att videokonferenser kan minska den kollektiva intelligensen, säger Anita Williams Woolley från Carnegie Mellon University och en av forskarna bakom studien.

De fysiska mötena har till stor del ersatts av digitala sådana under pandemin, och videomöten i exempelvis Teams eller Zoom har blivit en stor del av mångas vardag.

Enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One kan dock mötena bli bättre om man slutar använda kameran och endast hör varann.

Forskargruppen har undersökt hur den kollektiva intelligensen, det vill säga en grupps förmåga att lösa diverse problem, påverkas av de icke-verbala signaler som förekommer vid videomöten. Tidigare forskning har visat att denna intelligens ökat med videokommunikation, men enligt nya studien finns det tydliga nackdelar.

Forskarna menar att det visuella i sig inte ger någon fördel i problemlösningen. Därutöver sköts uppdelningen mellan deltagarnas medverkan bättre i möten som genomförs utan bild, och på så sätt ökar den kollektiva intelligensen.

Källa: Cio.com, Indiatvnews

7 april 2021 Uppdaterad 12 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.