Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

WHO vaccinvarnar

Vaccin 960640

Världshälsoorganisationen WHO varnar för förfalskade vaccin, vaccinintyg och negativa tester för covid-19. Det och mycket annat är just nu till salu på dark web.

På vissa forum erbjuds just nu falska negativa covid-19-test och fejkade vaccinationsintyg för 150 dollar.

WHO har även varnat allmänheten om ett förfalskat vaccin som upptäcktes i Mexiko i februari, som hade administrerats till patienter utanför de godkända vaccinationsprogrammen.

Förfalskade covid-19-vacciner utgör en allvarlig risk för den globala folkhälsan och medför en extra börda för utsatta befolkningar och hälsosystem. Det är viktigt att identifiera och få bort dessa, har WHO sagt i ett uttalande.

Enligt BBC erbjuds även vaccindoser från Astra Zeneca, Sputnik, Sinipharm och Johnson & Johnson för mellan 500 och 750 dollar på dark web. Säkerhetsföretaget Check Point uppger att de sett en tredubbling av vaccinannonser sedan i januari, där vissa säljare erbjuder vaccinleveranser kommande dag.

Vi uppmanar nu alla att på ett säkert sätt bortskaffa eller förstöra begagnade och tomma vaccinflaskor för att förhindra att de används av kriminella grupper. Vi beordrar även alla människor att inte köpa vacciner utanför regeringsdrivna vaccinationsprogram, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Källa: Healthcare IT News

30 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.