Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Örnsköldsvik flyttar hem

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

– Jag har alltid varit en förespråkare för att ett jobb är något du gör, inte en plats och den filosofin har jag arbetat för länge, och därför har vi försökt skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla våra hemmajobbande medarbetare, säger Dennis Moström, digitaliseringsstrateg, Örnsköldsviks kommun.

Inte en tillfällig åtgärd

Örnsköldsvik har precis som många andra kommuner flyttat hem mycket av personalstyrkan under pandemin.

Men kommunen har inte stannat där. Under det senaste året har Dennis Moström ingått i en projektgrupp på kommunen tillsammans med ansvariga från bland annat it, ekonomi och HR och drivit igenom så att all personal har fått hem utrustning för att kunna sätta upp sitt eget hemmakontor.

Det handlar om drygt 320 skärmar, 160 kontorsstolar, och ett hundratal tangentbord, möss, webbkameror, med mera. Redan när kommundirektören satte ihop projektgruppen var tanken att detta troligen var åtgärder som skulle överleva pandemin. Något som Dennis Moström betonar.

Somliga har till och med undrat varför detta inte har skett tidigare.

– Det här är en resa som jag boxats för sedan 2017. Ett arbete handlar om att få saker och ting gjorda, där chefen ska ha koll, men inte kontroll. Var du befinner dig när du gör ditt jobb är egentligen en icke-fråga, så länge du har bra verktyg att arbeta och kommunicera med.

Vad säger du till dem som tycker att ni slösar med offentliga medel?

– För det första är det en arbetsmiljöfråga, att du ska kunna ha en rimlig arbetsplats även på distans. För det andra handlar det om att bli en attraktiv arbetsgivare som kan erbjuda en dynamisk arbetsmiljö där varje medarbetare får bra möjlighet att arbeta med rätt verktyg och samtidigt få ihop sitt livspussel. Vi köper en arbetsinsats av dig och det ska vara på ett hållbart sätt. För det tredje kan vi anpassa våra fysiska kontor och få en luftigare miljö som kan användas till andra ändamål än rent skrivbordsarbete.

E-tjänst med frågor

För att få reda på vad varje enskild medarbetare efterfrågade byggde kommunen på egen hand upp en e-tjänst med frågor samtidigt som kommunens chefer parallellt hade individuella samtal med alla för att göra en risk- och konsekvensanalys, och stämma av vad var och en behövde för att kunna sköta sitt arbete minst lika effektivt hemma som på kontoret.

– Överlag har medarbetarna varit överväldigande positiva och somliga har till och med undrat varför detta inte har skett tidigare.

Smidig leverans

När utrustningen sedan skickades ut var det lokala logistikföretaget Sandin Cargo som stod redo och kunde kliva in och leverera allt på ett bräde.

Moström

Dennis Moström, digitaliseringsstrateg på Örnsköldsviks kommun.

– Det var en del som vi började tycka att vi skulle stycka upp beställningarna och skicka dem med olika leverantörer, men jag och många med mig var fast beslutna om att detta skulle skötas enhetligt och proffsigt, inte minst för att minska mängden spring hemma hos våra medarbetare nu under pandemin.

Andra kommuner intresserade

Samtidigt som de allra sista produkterna är på väg att nå medarbetarnas hem får Dennis Moström många frågor från andra kommuner och offentliga instanser om alltifrån vad det har kostat, till hur planering och genomförande av projektet har gått till, både praktiskt och juridiskt.

– Det är jättekul. För mig är detta verkligen att ligga i framkant och vi hoppas kunna inspirera både kommuner och regioner att våga ta samma kliv. 

29 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Örnsköldsviks kommun

Rekommenderad läsning

Blå Ögon På En Kvinna

Stressade videoögon

20 apr 2021 digit

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Kvinnor Zoomtrott

Kvinnor mer videotrötta

16 apr 2021 digit

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Digitalt Möte

Bättre möten utan video

7 apr 2021 digit

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.