Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital brottskarta

Karta Över Stockholm I Blåa Färger

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.

– Det är Sverigeunikt på sättet man sammanställer och presenterar brottslighetens utbredning från en övergripande, aggregerad regional nivå ner till i praktiken näst intill ner till kvartersnivå, säger moderaten Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Region Stockholm.  

1 364 områden

Den interaktiva brottskartan täcker 1 364 olika områden som färgas mörkare ju fler brott som begås i det området. Det handlar i första hand om så kallade livskvalitetsbrott, det vill säga skadegörelse, fordonsbrott, narkotikabrott, inbrott och annan brottslighet som tenderar att drabba en bred allmänhet.

– Det finns gott om statistik och rapporter, men att samla ihop det på det här viset, framför allt med den här utgångspunkten i livskvalitetsbrott, det har inte gjorts tidigare, säger Kristoffer Tamsons.

Smartare insatser och mer trygghet

Initiativet är inspirerat av hur polisen i New York arbetat med att kartlägga brottslighet i decennier. Bakgrunden till att just Stockholm valt att anamma detta tillvägagångssätt är resultatet av en undersökning av Brottsförebyggande rådet, Brå, som visade att antalet invånarna som känner oro i Stockholmsregionen ökat från 18 procent 2011 till 27 procent.

Förhoppningen är att kartjänsten ska leda till fler lyckosamma insatser från polisen och i förlängningen ett tryggare samhälle, inte minst för de personer som bor i de mest utsatta områdena.

Det tror Magnus Lindgren, före detta polis och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige.

– Alltför ofta tenderar man att använda en grovkalibrig hagelbössa när man ska sätta in åtgärder, och håller tummarna att något ska träffa målet. Men utifrån en sådan här hot spot-analys så kan man allokera resurser till de tider och platser där brotten tenderar att ske. De som har mest att vinna på det här är de som bor i de som är mest utsatta, säger han.

Tjänsten är planerad att lanseras under våren.

Källa: DN

1 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Drönare på Mars

20 april 2021

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Hellre en AI

19 april 2021

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.