Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tesla köper bitcoins

Elon Musk

Elon Musks bolag Tesla har köpt bitcoins till ett värde av drygt 12 miljarder kronor. Nyheten har fått kryptovalutan att slå nya rekord och ett mynt har nu ett värde på strax under 400 000 kronor.

– Jag tror att vi kommer att se en accelerering av bolag som allokerar delar av sina tillgångar i bitcoins nu när Tesla har tagit det första steget, säger Eric Turner, vice-president för market intelligence på kryptovalutaanalysföretaget Messari.

Maximera tillgångar

Den kraftiga värderingsökningen kommer efter att Teslas ägare Elon Musk twittrat positivt om bitcoin och några dagar senare skrev Tesla att bolaget planerar för att maximera tillgångar i bolaget, som inte används i den dagliga verksamheten, genom att investera i kryptovalutan.

Hittills har biltillverkaren köpt bitcoins för 1,5 miljarder dollar och planerar även för att acceptera kryptovalutan som ett betalningsmedel för bolagets produkter.

Allt fler finansiella institutioner har börjat intressera sig för bitcoins, däribland världens största penninghanterare Blackrock som öppnar för investeringar i kryptovalutan.

Fortfarande skepsis

Men som så ofta när bitcoin rusar finns det andra som är skeptiska.

– Tesla tar på sig en stor växlingskursrisk, vilket kanske inte oroar en del investerare, men de mer konservativt lagda kan bli bekymrade, säger Neil Wilson, chief market analyst på Markets.com.

Tidigare har även chefen för den brittiska centralbanken, Andrew Bailey, ställt sig frågande till bitcoins potential som betalningsmedel och har även poängterat dess extrema känslighet på marknaden.

– Jag har svårt att se ett egenvärde för bitcoin, men nu har den ett värde i och med att folk vill ha valutan.

Källa: BBC

9 februari 2021 Uppdaterad 22 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Wikimedia Commons

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.