Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Förälder gör skolplattform

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

– I ren frustration kände jag att något behövde göras, säger Christian Landgren.

Gjorde app under julen

Christian Landgren är förälder och utvecklare och när han tröttnade på att den skolplattform som Stockholms stad använder fungerade dåligt, programmerade han en egen app under julledigheten.

– Med tanke på hur mycket pengar och tid de lagt på det här och hur lätt det var för mig så är det konstigt att de inte åtgärdat det här snabbare, säger Christian Landgren.

Stockholms stad kritiska

Enligt Stockholms stad används skolplattformen av 200 000 vårdnadshavare, 140 000 elever och 23 500 pedagoger, och finns på ungefär 800 skolor och förskolor. Med tiden har den fått utstå en del kritik, och även om kommunen är positiva till idén med appar som Christian Landgrens, får det också varningsklockor att ringa.

– Det har blivit en tankeställare för oss, men ett sådant här projekt måste göras under kontrollerade former. Vi vet inte vilken information som appen visar. Som vårdnadshavare skulle jag verkligen dra öronen åt mig, säger Hélène Mossberg, biträdande enhetschef, Stockholms stads utbildningsförvaltning.

Christian Landgren tillbakavisar kritiken om att appen hanterar personuppgifter, och tillägger att appens källkod är öppen och att alla kan gå in och se hur den ser ut. Men Stockholms stad är alltså inte helt positiva till initiativet.

– Jag har svårt att se att vi skulle prioritera att några privatpersoner har skapat en app. Att påverka någonting i plattformen för 400 000 användare kräver väldigt mycket utredningar, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Stockholms stad.

Källa: SVT, Ny Teknik

8 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Samuel Unéus

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.