Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Förälder gör skolplattform

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Text Tim Leffler Foto Samuel Unéus 8 februari 2021 digit

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

– I ren frustration kände jag att något behövde göras, säger Christian Landgren.

Gjorde app under julen

Christian Landgren är förälder och utvecklare och när han tröttnade på att den skolplattform som Stockholms stad använder fungerade dåligt, programmerade han en egen app under julledigheten.

– Med tanke på hur mycket pengar och tid de lagt på det här och hur lätt det var för mig så är det konstigt att de inte åtgärdat det här snabbare, säger Christian Landgren.

Stockholms stad kritiska

Enligt Stockholms stad används skolplattformen av 200 000 vårdnadshavare, 140 000 elever och 23 500 pedagoger, och finns på ungefär 800 skolor och förskolor. Med tiden har den fått utstå en del kritik, och även om kommunen är positiva till idén med appar som Christian Landgrens, får det också varningsklockor att ringa.

– Det har blivit en tankeställare för oss, men ett sådant här projekt måste göras under kontrollerade former. Vi vet inte vilken information som appen visar. Som vårdnadshavare skulle jag verkligen dra öronen åt mig, säger Hélène Mossberg, biträdande enhetschef, Stockholms stads utbildningsförvaltning.

Christian Landgren tillbakavisar kritiken om att appen hanterar personuppgifter, och tillägger att appens källkod är öppen och att alla kan gå in och se hur den ser ut. Men Stockholms stad är alltså inte helt positiva till initiativet.

– Jag har svårt att se att vi skulle prioritera att några privatpersoner har skapat en app. Att påverka någonting i plattformen för 400 000 användare kräver väldigt mycket utredningar, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Stockholms stad.

Källa: SVT, Ny Teknik

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.