Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitalt vaccinintyg

Den 1 juni ska infrastrukturen för ett digitalt vaccinationsintyg vara på plats. Intyget kan komma att krävas för inresa till vissa länder och för att gå på kultur och idrottsevenemang.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 5 februari 2021 digit

Flygplan Vaccin Covid

 Med ett digitalt vaccinationsintyg blir det snabbt och enkelt att uppvisa genomförd vaccination, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Regeringen har gett Digg uppdraget att säkra infrastrukturen för ett digitalt vaccinationsintyg, och arbetet ska ske i samverkan med bland annat E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och SKR.

Infrastrukturen ska i högsta möjliga mån bygga på befintliga informationsresurser, följa internationella riktlinjer och säkerställa att kraven på skydd för den personliga integriteten efterlevs.

Regeringen har även gett Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten i uppdrag att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinintyg i WHO och på EU-nivå.

Internationella processer pågår redan kring tekniska lösningar och standarder för vaccinationsintyg. Det finns ett behov av svensk närvaro för att både säkerställa att svenska ståndpunkter lyfts, men också för att återföra eventuella slutsatser och rekommendationer till berörda svenska aktörer, säger socialminister Lena Hallengren. 

Målet är att infrastrukturen för det digitala vaccinationsintyget ska vara klart till den 1 juni i år.

Källa: Infrastrukturdepartementet

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.