Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Boom för robotar

Servicerobot

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

Efterfrågan på servicerobotar växte hos både konsumenter och företag under 2020. Det handlar bland annat om robotar som städar hem och kontor samt robotar som sorterar, packar och levererar varor, säger Ken Hyers från Strategy Analytics. 

På företagssidan växte marknaden för servicerobotar som mest under det föregående året, speciellt vad gäller robotar som utför rengöring och desinficering där volymerna ökade med 165 procent. Dessutom ökade försäljningen av servicerobotar inom leverans- och logistik. 

Även konsumenter vände sig mot städrobotar för dammsugning och moppande av golv. Försäljningen ökade även gällande utbildningsrobotar som hjälper barn med skoluppgifter när skolorna var stängda i stora delar av världen.

Vi förväntar oss att utvecklingen kommer att fortsätta under 2021, både hos konsumenter och företag. Exempelvis på diverse lager har företag upptäckt att servicerobotar kan ersätta människor och leda till stora besparingar över tid. Det är en utveckling som kommer att fortsätta även efter pandemin, säger Ken Hyers. 

Källa: Strategy Analytics

26 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.