Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Bitcoin som eltjuv

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

– Det ligger i bitcoins natur att konsumera så här mycket elektricitet och det kommer inte att ändras i framtiden, om inte priset på bitcoins sjunker dramatiskt, säger Michel Rauchs, forskare på The Cambridge Center for Alternative Finance.

120 terawattimmar/år

Michel Rauchs och hans forskarkollegor har utvecklat ett verktyg som uppskattar hur mycket el det går åt för att skapa nya bitcoins och har kommit fram till att det i dagsläget går åt drygt 120 terawattimmar årligen, vilket motsvarar nästan Norges energiförbrukning under ett år.

Anledningen till att det är så energikrävande är att det krävs oerhörda mängder datorkraft för att räkna ut den blockkedjenyckel som behövs när en bitcointransaktionen ska genomföras. Den som hittar nyckeln genom så kallade mining eller farmning, kan ibland bli belönad med en del av en bitcoin, vilket i dagsläget gör det till en lukrativ verksamhet när en bitcoin värderas till nästan 50 000 dollar.

Musk ifrågasätts

I förra veckan investerade Elon Musks bolag Tesla 1,5 miljarder dollar i bitcoins. Men eftersom en stor del av bitcoins produceras av energi som kommer från kolkraftverk, ifrågasätts nu entreprenören, eftersom Tesla-bilarna ska representera en hållbar bilindustri.

– Tesla fick 1,5 miljarder dollar i klimatsubventioner under 2020 och nu spenderas pengarna på bitcoins, därför tycker jag att subventionerna borde undersökas. Elon Musk har kastat bort mycket av Teslas arbete genom att främja dessa energikrävande transaktioner, säger David Gerard, författare till boken Attack of the 50 Foot Blockchain.

För att komma åt miljöproblemet föreslår David Gerard en koldioxidskatt på kryptovalutorna.

Källa. BBC

 

15 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Vaccinpass med öppen källkod

6 maj 2021

Öppen källkod kan bli nyckeln till Sveriges vaccinationsbevis som kommer ingå i tjänsten Gröna beviset. Nu hoppas DIGG att ett Hack for Sweden-event kan hjälpa till att hitta lösningar för en svensk e-legitimation.

Trump startar egen plattform

5 maj 2021

När Donald Trump kastades ut från Twitter och Facebook sades det att han skulle komma tillbaka med en egen sociala mediekanal. Nu lanseras From the Desk of Donald J Trump. I samma veva har Facebook beslutat att ex-presidenten inte får tillbaka sitt konto på plattformen.

Fertilitetsappar följer inte GDPR

5 maj 2021

Graviditetsappar delar information om kvinnornas hälsa och sexliv utan deras medgivande och nu efterlyser forskare från bland annat Umeå universitet en bättre hantering av datan i enlighet med GDPR.

Hemleverans av drönare hyllas

4 maj 2021

För första gången får drönare beröm när privatpersoner svarar på frågor om hur de upplever att leveransen har fungerat när varorna kommer hem till dem med hjälp av en drönare. Det visar en undersökning från USA.

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och säkerheten ska vara god ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.