Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bitcoin som eltjuv

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 15 februari 2021 digit

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

– Det ligger i bitcoins natur att konsumera så här mycket elektricitet och det kommer inte att ändras i framtiden, om inte priset på bitcoins sjunker dramatiskt, säger Michel Rauchs, forskare på The Cambridge Center for Alternative Finance.

120 terawattimmar/år

Michel Rauchs och hans forskarkollegor har utvecklat ett verktyg som uppskattar hur mycket el det går åt för att skapa nya bitcoins och har kommit fram till att det i dagsläget går åt drygt 120 terawattimmar årligen, vilket motsvarar nästan Norges energiförbrukning under ett år.

Anledningen till att det är så energikrävande är att det krävs oerhörda mängder datorkraft för att räkna ut den blockkedjenyckel som behövs när en bitcointransaktionen ska genomföras. Den som hittar nyckeln genom så kallade mining eller farmning, kan ibland bli belönad med en del av en bitcoin, vilket i dagsläget gör det till en lukrativ verksamhet när en bitcoin värderas till nästan 50 000 dollar.

Musk ifrågasätts

I förra veckan investerade Elon Musks bolag Tesla 1,5 miljarder dollar i bitcoins. Men eftersom en stor del av bitcoins produceras av energi som kommer från kolkraftverk, ifrågasätts nu entreprenören, eftersom Tesla-bilarna ska representera en hållbar bilindustri.

– Tesla fick 1,5 miljarder dollar i klimatsubventioner under 2020 och nu spenderas pengarna på bitcoins, därför tycker jag att subventionerna borde undersökas. Elon Musk har kastat bort mycket av Teslas arbete genom att främja dessa energikrävande transaktioner, säger David Gerard, författare till boken Attack of the 50 Foot Blockchain.

För att komma åt miljöproblemet föreslår David Gerard en koldioxidskatt på kryptovalutorna.

Källa. BBC

 

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.