Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital slöjd

Magnus Wink Slöjd2

Magnus Wink i full gång med digital slöjdundervisning.

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

– När coronaviruset kom insåg vi att det enda raka var att tills vidare genomföra utbildningen helt på distans. Vi hade den digitala grunden men ur den hårda slöjdens perspektiv har det krävts en hel del anpassning för att kunna filma och sända från alla typer av inspelningsmiljöer, säger Magnus Wink, adjunkt vid estetiska institutionen vid Umeå universitet, som utbildar lärare i musik, bild, media, dans, och hård och mjuk slöjd.

Zoom på plats

Under de senaste 15 åren har estetiska institutionen erbjudit slöjdlärarutbildning i mjuka och hårda ämnen på semidistans. Deltagarna, som många gånger arbetar som lärare och pluggar på deltid, samlas några gånger per termin i Umeå för gemensam undervisning.

Resten av tiden arbetar studenterna hemifrån och möts på en digital plattform för olika redovisningar och diskussioner. Men i februari ändrades förutsättningarna. Nu sker all undervisning via zoom eller film.

Alla använder hörselkåpor som släpper igenom tal men filtrerar bort bakgrundsljud.

– Vissa småskaliga hantverk och moment, som att skära mönster eller träfogar funkar bättre digitalt än andra. Men hands-on-delen av undervisningen är svår trots att alla har tillgång till slöjdverktyg på sin skola. Vissa moment kräver nästan att man står bredvid för att kunna visa på ett bra sätt. Det här märker vi också när vi spelar in film. Något som tar 10 minuter att visa praktiskt tar 30 minuter att förklara med ord.

3D-printning en utmaning

Det finns en del mer oförutsedda pedagogiska utmaningar med distansundervisning i kreativa hantverksämnen.

– Till exempel har störande maskinljud varit en utmaning när vi jobbar med metallslöjd. Lösningen har blivit att alla använder hörselkåpor som släpper igenom tal men filtrerar bort bakgrundsljud. Vi har heller inte sparat någon tid på digital slöjdundervisning, snarare tvärtom om man räknar med en del initialt strul med ljud, ljus och annat teknik. Lite paradoxalt är 3D-printning och annan digital tillverkning illa lämpad för distansundervisning. Bland annat för att många skolor saknar utrustningen och många makerspaces har stängt nu.

Ekande korridorer

Magnus Wink saknar själv de sociokulturella mötena med studenterna på universitetet.

– Det ekar tomt i korridorerna och det är tråkigt tycker jag, men nu gäller det för alla att acceptera förutsättningarna. Det har också våra elever har gjort på ett förvånansvärt positivt sätt. Men jag tror att många saknar att då och då komma till Umeå och helt fokusera på sin utbildning och få en liten paus från vardagens hämtningar och lämningar.

Umeå universitet har inga planer på en permanent distansutbildning för lärare i slöjdämnen.

– Vi utvärderar våra erfarenheter för att utveckla semidistansutbildningen, men annars är det en tillfällig lösning för en speciell tid, säger Magnus Wink.

28 januari 2021 Reporter Anne Hammarskjöld digit Foto Umeå universitet

Rekommenderad läsning

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Ung Grabb Med Vr Glasögon Tittar Uppåt Mot Rosa Bakgrund

Malmö digg-certar skolor

19 apr 2021 digit

Malmö skattar skolornas digitala utveckling, både som ett stöd för skolorna och även för att driva på utvecklingen. Verktyget bygger på ett europeiskt samarbete och Malmö stad är drivande i Sverige.

Digitalt Möte

Bättre möten utan video

7 apr 2021 digit

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Studentmössa Mot Himmel

AI bättre än en student

25 feb 2021 digit

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.