Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital slöjd

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Text Anne Hammarskjöld Foto Umeå universitet 28 januari 2021 digit

Magnus Wink Slöjd2

Magnus Wink i full gång med digital slöjdundervisning.

– När coronaviruset kom insåg vi att det enda raka var att tills vidare genomföra utbildningen helt på distans. Vi hade den digitala grunden men ur den hårda slöjdens perspektiv har det krävts en hel del anpassning för att kunna filma och sända från alla typer av inspelningsmiljöer, säger Magnus Wink, adjunkt vid estetiska institutionen vid Umeå universitet, som utbildar lärare i musik, bild, media, dans, och hård och mjuk slöjd.

Zoom på plats

Under de senaste 15 åren har estetiska institutionen erbjudit slöjdlärarutbildning i mjuka och hårda ämnen på semidistans. Deltagarna, som många gånger arbetar som lärare och pluggar på deltid, samlas några gånger per termin i Umeå för gemensam undervisning.

Resten av tiden arbetar studenterna hemifrån och möts på en digital plattform för olika redovisningar och diskussioner. Men i februari ändrades förutsättningarna. Nu sker all undervisning via zoom eller film.

Alla använder hörselkåpor som släpper igenom tal men filtrerar bort bakgrundsljud.

– Vissa småskaliga hantverk och moment, som att skära mönster eller träfogar funkar bättre digitalt än andra. Men hands-on-delen av undervisningen är svår trots att alla har tillgång till slöjdverktyg på sin skola. Vissa moment kräver nästan att man står bredvid för att kunna visa på ett bra sätt. Det här märker vi också när vi spelar in film. Något som tar 10 minuter att visa praktiskt tar 30 minuter att förklara med ord.

3D-printning en utmaning

Det finns en del mer oförutsedda pedagogiska utmaningar med distansundervisning i kreativa hantverksämnen.

– Till exempel har störande maskinljud varit en utmaning när vi jobbar med metallslöjd. Lösningen har blivit att alla använder hörselkåpor som släpper igenom tal men filtrerar bort bakgrundsljud. Vi har heller inte sparat någon tid på digital slöjdundervisning, snarare tvärtom om man räknar med en del initialt strul med ljud, ljus och annat teknik. Lite paradoxalt är 3D-printning och annan digital tillverkning illa lämpad för distansundervisning. Bland annat för att många skolor saknar utrustningen och många makerspaces har stängt nu.

Ekande korridorer

Magnus Wink saknar själv de sociokulturella mötena med studenterna på universitetet.

– Det ekar tomt i korridorerna och det är tråkigt tycker jag, men nu gäller det för alla att acceptera förutsättningarna. Det har också våra elever har gjort på ett förvånansvärt positivt sätt. Men jag tror att många saknar att då och då komma till Umeå och helt fokusera på sin utbildning och få en liten paus från vardagens hämtningar och lämningar.

Umeå universitet har inga planer på en permanent distansutbildning för lärare i slöjdämnen.

– Vi utvärderar våra erfarenheter för att utveckla semidistansutbildningen, men annars är det en tillfällig lösning för en speciell tid, säger Magnus Wink.

Rekommenderad läsning

Studentmössa Mot Himmel

AI bättre än en student

25 feb 2021 digit

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Workshop960640

Robotar i grupparbete

16 feb 2021 digit

För att robotar ska fungera i en grupp behöver de lära sig att inte upprepa vad andra har sagt och inte heller prata oväsentligheter. Det visar en studie från Umeå universitet.

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Man Vid Stor Griffeltavla

Bättre lärare med sensorer

8 feb 2021 digit

Sedan snart ett år mäter fyra sensorer hur läraren Christian Svedenkrans rör sig i klassrummet. Att bli medveten om rörelsemönster ger ett pedagogiskt lyft för läraren och kan även förbättra elevernas studieresultat.