Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ica odlar i butik

Ett Salladshuvud

Alltfler efterfrågar närodlade grönsaker och det är något som Ica Focus i Göteborg har tagit fasta på. Under hösten skördas de första salladshuvudena i ett datadrivet odlingssystem butiken.

– Våra kunder har efterfrågat fler lokalt producerade grödor och grönsaker i vårt sortiment och mer lokalt än så här blir det ju inte, säger Daniel Åkerhage, butikschef på Ica Focus i stadsdelen Gårda i Göteborg.

Datadriven odling

Det är inte bara moln och andra mjukvarubaserade lösningar som går att få som tjänst. Nu finns också FaaS: Farming-as-a-service. Det svenska bolaget Swegreen erbjuder lösningar där restauranger och butiker får möjlighet att odla sina egna grönsaker i sina lokaler. Detta tack vare ett slutet system med en hydroponisk odling, det vill säga en odling som inte växer ur jord. Plantorna förses med rätt temperatur, rätt mängd koldioxid, luftfuktighet, näring och ljus.

Dessutom ingår ett datadrivet system som gör att du som odlare ständigt har kontroll och uppdateras om hur plantorna mår, och som ger förslag på förändringar i odlingen.

Systemet kan om det används fullt ut bland annat kunna förse Ica-butiken med ett hundratal salladshuvud om dagen.

– Nu ser vi fram emot vår första skörd som borde äga rum i slutet av augusti, säger Daniel Åkerhage.

Swegreen

Andreas Dahlin, vd på Swegreen; Elsa Adlersson, ansvarig för butiksväxthuset på ICA Focus; Marcus Petersson, styrelseledamot på Swegreen.

Källa: Swegreen 

21 augusti 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Swegreen

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.