Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ica odlar i butik

Alltfler efterfrågar närodlade grönsaker och det är något som Ica Focus i Göteborg har tagit fasta på. Under hösten skördas de första salladshuvudena i ett datadrivet odlingssystem butiken.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Swegreen 21 augusti 2020 digit

Ett Salladshuvud

– Våra kunder har efterfrågat fler lokalt producerade grödor och grönsaker i vårt sortiment och mer lokalt än så här blir det ju inte, säger Daniel Åkerhage, butikschef på Ica Focus i stadsdelen Gårda i Göteborg.

Datadriven odling

Det är inte bara moln och andra mjukvarubaserade lösningar som går att få som tjänst. Nu finns också FaaS: Farming-as-a-service. Det svenska bolaget Swegreen erbjuder lösningar där restauranger och butiker får möjlighet att odla sina egna grönsaker i sina lokaler. Detta tack vare ett slutet system med en hydroponisk odling, det vill säga en odling som inte växer ur jord. Plantorna förses med rätt temperatur, rätt mängd koldioxid, luftfuktighet, näring och ljus.

Dessutom ingår ett datadrivet system som gör att du som odlare ständigt har kontroll och uppdateras om hur plantorna mår, och som ger förslag på förändringar i odlingen.

Systemet kan om det används fullt ut bland annat kunna förse Ica-butiken med ett hundratal salladshuvud om dagen.

– Nu ser vi fram emot vår första skörd som borde äga rum i slutet av augusti, säger Daniel Åkerhage.

Swegreen

Andreas Dahlin, vd på Swegreen; Elsa Adlersson, ansvarig för butiksväxthuset på ICA Focus; Marcus Petersson, styrelseledamot på Swegreen.

Källa: Swegreen 

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.