Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ica odlar i butik

Alltfler efterfrågar närodlade grönsaker och det är något som Ica Focus i Göteborg har tagit fasta på. Under hösten skördas de första salladshuvudena i ett datadrivet odlingssystem butiken.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Swegreen 21 augusti 2020 digit

Ett Salladshuvud

– Våra kunder har efterfrågat fler lokalt producerade grödor och grönsaker i vårt sortiment och mer lokalt än så här blir det ju inte, säger Daniel Åkerhage, butikschef på Ica Focus i stadsdelen Gårda i Göteborg.

Datadriven odling

Det är inte bara moln och andra mjukvarubaserade lösningar som går att få som tjänst. Nu finns också FaaS: Farming-as-a-service. Det svenska bolaget Swegreen erbjuder lösningar där restauranger och butiker får möjlighet att odla sina egna grönsaker i sina lokaler. Detta tack vare ett slutet system med en hydroponisk odling, det vill säga en odling som inte växer ur jord. Plantorna förses med rätt temperatur, rätt mängd koldioxid, luftfuktighet, näring och ljus.

Dessutom ingår ett datadrivet system som gör att du som odlare ständigt har kontroll och uppdateras om hur plantorna mår, och som ger förslag på förändringar i odlingen.

Systemet kan om det används fullt ut bland annat kunna förse Ica-butiken med ett hundratal salladshuvud om dagen.

– Nu ser vi fram emot vår första skörd som borde äga rum i slutet av augusti, säger Daniel Åkerhage.

Swegreen

Andreas Dahlin, vd på Swegreen; Elsa Adlersson, ansvarig för butiksväxthuset på ICA Focus; Marcus Petersson, styrelseledamot på Swegreen.

Källa: Swegreen 

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.