Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ica odlar i butik

Alltfler efterfrågar närodlade grönsaker och det är något som Ica Focus i Göteborg har tagit fasta på. Under hösten skördas de första salladshuvudena i ett datadrivet odlingssystem butiken.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Swegreen 21 augusti 2020 digit

Ett Salladshuvud

– Våra kunder har efterfrågat fler lokalt producerade grödor och grönsaker i vårt sortiment och mer lokalt än så här blir det ju inte, säger Daniel Åkerhage, butikschef på Ica Focus i stadsdelen Gårda i Göteborg.

Datadriven odling

Det är inte bara moln och andra mjukvarubaserade lösningar som går att få som tjänst. Nu finns också FaaS: Farming-as-a-service. Det svenska bolaget Swegreen erbjuder lösningar där restauranger och butiker får möjlighet att odla sina egna grönsaker i sina lokaler. Detta tack vare ett slutet system med en hydroponisk odling, det vill säga en odling som inte växer ur jord. Plantorna förses med rätt temperatur, rätt mängd koldioxid, luftfuktighet, näring och ljus.

Dessutom ingår ett datadrivet system som gör att du som odlare ständigt har kontroll och uppdateras om hur plantorna mår, och som ger förslag på förändringar i odlingen.

Systemet kan om det används fullt ut bland annat kunna förse Ica-butiken med ett hundratal salladshuvud om dagen.

– Nu ser vi fram emot vår första skörd som borde äga rum i slutet av augusti, säger Daniel Åkerhage.

Swegreen

Andreas Dahlin, vd på Swegreen; Elsa Adlersson, ansvarig för butiksväxthuset på ICA Focus; Marcus Petersson, styrelseledamot på Swegreen.

Källa: Swegreen 

Senaste nytt

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

Molnhype av corona

25 november 2020

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Spioner i dammsugaren

25 november 2020

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.