Pass på distans

Kollage Olikapersoner

Identifiera dig digitalt och på avstånd. Nets Passport Reader tar med en app bort gapet mellan fysiska ID-handlingar och digital identifiering.

– De nordiska länderna är långt framme när det gäller användning av digital identifiering, både inom offentlig och privat sektor. Nets Passport Reader erbjuder en ny säker och friktionsfri metod för digital identifiering som kan användas i många olika scenarion, säger Mathias Folchi på Nets affärsområde Digitisation.

Med Passport Reader är det möjligt att autentisera en person på distans, även utan elektroniskt ID. Det ska göra att banker, företag och offentlig sektor kan ge en säker tillgång till känslig information, samt identifiera personer utan krav på elektroniskt ID eller fysisk närvaro. Ett exempel kan vara att ordna bankID utan att behöva gå till banken.

Användaren scannar sitt pass via en app genom att placera mobilen på passet där det biometriska chipet läses av. Därefter används ansiktsigenkänning via mobilkameran där 3D-teknik verifierar att person är levande och på plats.

Tjänsten har inga geografiska begränsningar och är kompatibel med över 130 länder som utfärdar pass.

– Passport Reader möjliggör att på avstånd säkert verifiera personer som behöver tillgång till offentliga tjänster på nätet. Detta är ett viktigt tillskott i en tid där fysisk närvaro inte är ett alternativ och kommer att ge oss användbar erfarenhet för framtiden, säger Stig Slaatto-Hornnes på Norwegian Digitalisation Agency.

Framöver kommer Passport Reader att vidareutvecklas och stödja även digital signering av dokument.

Källa: Nets

15 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng